İçinde bulunduğumuz ay, ’11 ayın sultanı’ olarak nitelendirilen ramazan ayı.

Ramazan ayı oruç demek, oruç ise iftar… İftar da hurma… Çünkü Müslüman alemince orucu su, hurma veya zeytinle açmak ‘Sünnet’ olarak tabir ediliyor. Yine din uzmanlarınca en makbulü hurma olarak bildiriliyor.

Peki hurmayı makbul yapan sadece dini sebepler mi? Gelin bunu biraz daha açarak inceleyelim… Hurma, son yılların popüler gıdası, Ortadoğu’nun temel gıdası ve hurma ağacının meyvesidir. Çeşidine bağlı olarak rengi ve boyutu değişiklik gösterir. Besin değeri açısından içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kalp ve akciğerlerimize faydalıdır.

Ramazan ayı dolayısıyla göz önünde bulunan bu meyveden tüketerek biz de faydalanabiliriz. İçeriğinde kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, magnezyum ve çinko barındırır. Şekerin vücudumuza daha sağlıklı yoldan, boşa kalori almadan alındığını belirtiyor uzmanlar.

Antioksidanlar açısından zengin kolesterolü dengeler, kemikleri iyileştirir, beyin sağlığını destekler, sindirim sistemini düzenler, tam bir doğal tatlandırıcı. Cildi iyileştirir, kilo vermeye yardımcı olur.

Bunlar az çok aşina olduğumuz bilgilerdi. Ancak birazdan okuyacaklarınız oldukça ilginç ve bir o kadar da dikkat çekici… Bir rivayette Peygamber Efendimiz’in (SAV) şöyle dediği aktarılıyor: “Halanız olan hurmaya hürmet gösterin. Zira o Hz. Adem’in yaratıldığı çamurdan arta kalan parçayla yapılmıştır.”

Gerçekten de hurma çok ilginç bir besin. Bir tanesi insanın bir günlük bütün gıda ihtiyacını karşılamış oluyor. Bu konuda benzersiz.

Bununla da kalmıyor. Hurma ağacı diğer bitkiler gibi çekirdek dikmeyle yetişmiyor. Bir dişi bir de erkek hurma ağacı var. İkisinin polenlerinin birleşmesiyle dişi hurma ağacı hamile kalıyor. Hamileliği de biz insanlar gibi 9 ay sürüyor. Ve insan gibi doğum yapıyor. Ve sonrasında onun karnından filizi alınarak toprağa ekiliyor. O zaman yeni bir hurma ağacı oluşuyor: bebek hurma ağacı.

Bir bilgi daha… O bebek hurma ağacını anne hurma ağacından uzağa bir yere dikerseniz orada büyümüyor ve kuruyup gidiyor. Kısacası annesinin yanında olmadan yaşayamıyor. Annesine yakın ekildiği zaman ise filizlenip büyüyor. İnsan da böyle değil midir? Annesiz bir çocuğun, sağlıklı büyümesi ne kadar mümkün olabilir?

Sağlıcakla…