Bu günlerde pek konuşulmuyor olmasına karşın, dünyanın en büyük sorunlarından biri ve belki de en yaygını kadına uygulanan şiddet ve kadın cinayetleri.

Bu vahşete dur demek için sivil toplum kuruluşları, dernekler ve birçok insan çaba sarf ediyor. Ancak hiçbir şey değişmiyor. Ne yazık ki hala ‘ya benimsin ya kara toprağın’ diyen insan müsveddeleriyle aynı ülkede yaşıyoruz.

Daha çok olmadı; bir kadının Manisa’da eski eşi tarafından öldürüldüğü haberini aldık. Sebebi neydik ki? ‘Hayatında başka biri mi vardı?’ Hep akıl almaz bahaneler bulunur zaten. Anlamak mümkün değil.  Böyle akıl almaz, farklı bahanelere sığınan bu tarz insanlar aciz, özgüvensiz ve şiddete eğilimli olurlar.  Yardım almalı ve tedavi görmeleri kaçınılmaz bir durum.

Kadına uygulanan şiddet ve kadın cinayetlerini konuşuyorken bir önemli güne değinmek istiyorum. Bugün günlerden 25 Kasım. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü.  Bu önemli günün nasıl ortaya çıktığına bir bakalım.

Kadına yönelik şiddet, coğrafya, kültür ve eğitim düzeyine bakılmaksızın tüm dünyada yaygın olarak görülen evrensel bir sorun.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün kanlı bir hikayesi var.  25 Kasım 1960’da Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı mücadele eden üç kız kardeş Patria, Minerva, Maria Mirabel'in cesedi bir uçurumun kenarında bulundu. Mirebel Kardeşler’in öldürülmesinden sonra basında bu olay bir trafik kazası olarak gösterildi.  Ancak gerçek göründüğü gibi değildi. Bu kardeşlerin, tecavüz edilerek vahşice öldürüldüğü ortaya çıktı. Mirabel kardeşler diktatörlüğe karşı mücadelenin sembolü oldu. Bütün dünyada yankı bulan gelişmeler karşısında Birleşmiş Milletler 17 Aralık 1999’da Mirabel Kardeşlerin öldürüldüğü gün olan 25 Kasım’ın “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü” ilan etti.

Önemli olan bu günü sadece bir güne sığdırmamalıyız. Toplumumuza şiddetin bir çözüm olmadığını anlatmak için çaba sarf etmeliyiz. Kadınlara şiddet uygulayan ve öldüren bu canilere göz yummayalım. Kadına uygulanan şiddete ve kadın cinayetlerine susmayın ve susturulmaya müsaade etmeyin!