Havalar oldukça sıcak bu aralar… Bu normal bir durum tabi ki, çünkü temmuz ayındayız… Ancak çok değil birkaç hafta önceye kadar yağmur, dolu, rüzgar etkiliydi.

Nereye geleceğim derseniz, konuyu doğanın dengesine bağlamak istiyorum. Klasik tabirle mevsimler şaştı. Basit bir cümle değil mi? Mevsimler şaştı… İyi de, mevsimler kendi kendine mi şaştı? Bizim payımız yok mu?

Elbette var, hem de çok büyük oranda var. Çünkü doğa, insana ihtiyaç duymadan kendi kendini yenileyebilir, düzene sokabilir. Ancak insan doğaya ihtiyaç duyar. Biz bunun farkına bir türlü varamıyoruz. Varmamakta da ısrar ediyoruz.

Tarlalara atılan zirai ilaçlardan tutun da evde kullandığımız temizleyicilere kadar aklınıza ne geliyorsa, bir şekilde doğanın dengesini bozuyor. Bakmayın siz üstünde ‘Doğa dostu’ bilmen ne yazanlara… Hepsi hikaye.

Dolu yağmasın diye dolusavar diye bir şey çıkardılar, sonrasında yağmur da yağmamaya başladı. kış aylarını tek damla yağış almadan geçirdik, mayısta haziranda şakır şakır dolu yağdı. Tarım ürünleri zarar gördü,  sebze meyve fiyatları zaten bahane arıyordu, uçtukça uçtu.

Hatırlıyor musunuz Manisa’ya en son kar ne zaman yağdı? Belki 10 yaşına gelmiş ama daha kartopu oynamamış çocuklar var daha… E kar yağmazsa yer altı suları nasıl beslenecek? Yer altı suları beslenemezse biz ne içeceğiz?

Küresel ısınma bütün bunların sebebi… Küreyi kim ısıttı?

Geçen gün bir haber, ‘ABD Antarktika’ya liman kuruyor’ Hadi bakalım… Antarktika, buzullarla kaplı bir yer, ne limanı? E buzul mu kaldı orada? Şimdi de liman yatırımıyla başlayıp yeraltı zenginliklerini hortumlayacaklar…  Bütün bunların sebebi küresel ısınma… Küre kendi kendine mi ısındı?

Bunun gibi nicelerini yazabiliriz ancak konu çok uzayacak. Birkaç örnek yeterli olur diye düşünüyorum…

Şu bir gerçek ki biz kendimize çeki düzen vermezsek doğanın dengesi bozulmaya devam edecek. Ta ki yaşanmaz hale gelene kadar. Ha merak etmeyin, bizden sonra doğa kendini yine toplar, yine düzene sokar. Ancak o zaman biz olmayız bunu da bilmiş olun.

Madem doğamız geçmişten bize kalan ve bizden gelecek nesillere geçecek olan bir miras, o zaman bu mirasa daha bir özen gösterelim… Sen, ben, o, herkes… Hepimize düşen görevler var, bu görevleri ye yerine getirelim…

Bugünlük de bu kadar; yeni yazıda görüşmek dileğiyle… Kalın sağlıcakla…