Sevgili okurlar, bugün sizinle 19 Mayıs üzerine konuşmak istiyorum. 19 Mayıs 1919, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından biri…

Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’a çıkarken ülkedeki şartlar çok kötüydü. Ancak hiç pes etmedi, hep mücadele etti ve umudunu hiç kaybetmedi. Samsun’a çıkarken; planlı, örgütlü ve stratejik hareket etti. Milleti saraydan ve emperyalist ülkelerin işgalinden kurtarmayı amaçlıyordu. Emperyalist ülkelere, saraya değil; halkına inandı, güvendi.

5 gün önce 14 Mayıs seçimleri yapıldı… İlk turda kazanan aday olmadı, seçim ikinci tura kaldı. 19 Mayıs’ın seçim gündeminin arkasında kalmasın.

Bugün 19 Mayıs 2023: Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı örgütlemek için İstanbul’dan Anadolu’ya hareket edişinin 104. yılı. Aslında bu günlerde, 19 Mayıs ruhundan ve Mustafa Kemal Atatürk’ten alınacak çok ders var.

Atatürk, zafere giden yolda kurtuluşun Anadolu’dan geleceğini biliyordu. 16 Mayıs 1919 sabahı Bandırma Vapuru’yla İstanbul’dan yola çıktı. 19 Mayıs’ta Samsun’a ayak basar basmaz bir kurtuluş yolculuğuna dönüşecek olan Milli Mücadele ateşinin ilk kıvılcımını yaktı.

19  Mayıs’ta Samsun’a ayak bastıkları anda başlattıkları Milli Mücadele, o ilk kıvılcımın bağımsızlık tutkusuyla alevlenmesinin yıl dönümü bugün. 19 Mayıs; Türk milletinin, milli birlik bilinci etrafında birleştiği gündür. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık mücadelesinin simgelerinden biridir. Türk milletinin tehlike anlarında omuz omuza verip tek yürek olabileceği, mücadele edebileceği, vatanın bölünmez bütünlüğüne son derece hassas olduklarını ve milli şuura sahip olduklarını görürüz. Bugün yine milletimiz, aynı milli şuur ile Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelen tehditleri, aynı şuurla kovmaktadır.

19 Mayıs’ın, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmasında çok önemli sebepler var aslında… Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve onun bağımsızlığı için mücadele eden irade, geleceği ve umudu daima gençlikte görmüştür.

Atatürk, geleceği gençlikte gördüğünü birçok vecizesinde açıkça belirtir:

“Benim ümidim gençliktedir.”

“Ey Türk gençliği! Birinci vazifen Türk İstiklal ve Cumhuriyet’ini ilelebet korumak ve müdafaa etmektir.” der.

Atatürk, İstanbul’dan başlayan ve Samsun’dan devam eden bu kurtuluş yolculuğunda milli mücadele ruhuyla Türkiye’yi tam bağımsızlığa, Türk milletini de Cumhuriyet’e kavuşturdu.

Atatürk geleceği gençlerde gördüğü için, benim gibi genç arkadaşlara seslenmek istiyorum. Birlik olup, kafamızı ve gönlümüzü güzel memleketimize yoralım. Milli şuurla hareket edip, ülkemizdeki her türlü karanlığı aşalım. Çünkü biz bunu Atatürk’e ve Milli Mücadele’deki bütün kahramanlara borçluyuz!