Yağmur, bereket olarak nitelendirdiğimiz bir doğa olayı… Toprağın besin kaynağı, hayatın devamı için olmazsa olmaz, kısacası o varsa var olacağımız bir şey… Ben bugün Nisan yağmurlarından bahsedeceğim… ‘Nisan yağmurları’ Rumi takvime göre nisan ayında yağan yağmurlara erilen isimdir. Kabaca 13 Nisan’da başlayıp 12 Mayıs’a kadar devam eder.

Bu yağmurlar, şifa ve bereket kaynağıdır. Nisan yağmurlarıyla, kışın tükenen demir miktarımız doğal yollarla geri kazanılabilir.

Bu ayda yağan yağmurlar, havanın içinde bulunan kükürt ve karbon gibi zararlı gazları arındırır.

Saç bakımında kullanılarak daha parlak, canlı ve sağlam saçlara kavuşulmasını sağlar.

Bitkilerin kök gelişimi açısından oldukça faydalıdır.

Cilt gözeneklerini açar, cildin nemli ve parlak olmasını sağlar.

Hadis-i Şeriflerde de adı geçer bu yağmurun… Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından, bereket ve ölüm hariç her derde deva olduğu belirtilmiş, bazı dualar okunarak 7 gün aç karna içilmesi tavsiye edilmiştir.

Nisan yağmurlarını bir kapta toplamak, az da olsa hala yaşatılan bir gelenektir. Bazı hastalıklara şifa verdiğine inanıldığı için, bu gelenek Anadolu coğrafyasında sürmektedir. İyi geldiğine inanılan nisan yağmurları, gözlere faydalıdır, ateşi giderir, göğüs ağısını engeller, balgamı söker… Kısacası faydası sayılamayacak kadar çoktur.

İçinde bulunduğumuz günler de yağmurlu geçiyor. Bu yağmurlar, elbette ki öncelikle toprak için çok kıymetli…

Afetsiz ve tarlalardaki ürünlere zarar vermeden yağması dileğiyle…