Japonya, 2024’e hızlı girdi... Peş peşe yaşanan felaketlerle sarsıldı.

1 Ocak Pazartesi günü 7,6 büyüklüğünde deprem oldu. Kaç kişi öldü? Sadece 82. Şaka değil gerçek! 7.6 büyüklüğündeki bir depremde ölü sayısı sadece 82…

Peki, kendimize dönüp bakalım.

Şöyle baya bir geriye dönelim. 25 yıl önceye…

17 Ağustos 1999’da 45 saniyede her yeri yıkan 7,4 büyüklüğünde Marmara depremini yaşadık.  Depremde resmi verilere göre 17 bin 480 kişiyi toprağa verdik.

En son yaşadığımız 6 Şubat 2023 tarihli merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,6 büyüklüğündeki depremde ise 50 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti.

Şimdi de Japonya’daki diğer felakete döneceğim. 2 Ocak’ta yine Japonya’da bu sefer 2 uçak pistte çarpıştı. Tokyo’daki Haneda Havalimanı’nda sahil güvenlik uçağı ile çarpışan yolcu uçağı alev aldı.

Bu uçak kazasında ölü sayısı ne kadar bileniniz var mı? Sadece 5 kişi, 1 kişi de yaralı. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum 379 kişiyi alev topuna dönen uçaktan 90 saniyede tahliye ettiler.

Böylesine felaketlerden en az hasarla kurtulmak bence tümüyle Japonlardaki disiplinin eseri. Disiplin olunca tedbir de kendiliğinden geliyor.

Türkiye’de böyle bir uçak kazası yaşansa panikten ve önlemsizlikten ne yapacağımızı bilemezdik. Bunun sonucunda da ne yazık ki yüzlerce vatandaşımızı kaybederdik.

Japonya zaten her konuda hazırlıklı bir ülke. Evet, onlarda bu noktaya birden gelmedi. Yaşadıkları afetlerden çok önemli dersler çıkarıp ona göre önlem aldılar.

Peki, biz yaşadıklarımızdan ders çıkarıyor muyuz? Hiç sanmıyorum.  Doğal afetlerde neler yaşadığımızı görüyoruz. Bu acıları yaşamamıza ve afetler ülkesi olmamıza rağmen hala tam olarak önlem alınmıyor.

Hep söylüyorum. Doğal afetler değil tedbirsizlik öldürür!

Japonları tebrik etmek gerek. Bir kez daha bütün dünyaya “tedbir” dersi verdi… Bu yüzden hepimizin acilen Japonya’yı örnek alması lazım!