Geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilen yerel seçimlerde sandıktan öyle bir sonuç çıktı ki, sanırım kazanan da şok kaybeden de.

Bu kadar çok farkla kazanılmış bir seçim olacağını kimse düşünemiyordu herhalde. Genel seçimlerde yüzde 25,33 oy alan Cumhuriyet Halk Partisi yerel seçimlerde aldığı yüzde 37.74 oy oranıyla 14'ü büyükşehir 21'i il olmak üzere 35 ilde belediye başkanlığını kazandı. Sürprizlerle dolu seçim sonuçları Ak Parti'nin büyük yenilgisi olarak değerlendirildi. Cumhuriyet Halk Partisi de bu sonuçla 1977 yılından bu yana ilk kez birinci parti oldu.

Bir yerel seçimdi ama, diğer yandan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel arasında geçen, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na karşı aday olan Murat Kurum'la birlikte tüm bakanların da müdahil olduğu ve mücadele verdiği bir seçim süreci yaşadık. Son sözü vatandaş söyledi ve sandıktan Cumhuriyet Halk Partisi'nin zaferi çıktı. Bu zafer yerel seçim sonuçları olarak değerlendirilse de, genel seçimler adına muhalefet için bir umut, iktidar için de kendine bir çekidüzen ver uyarısı oldu.

İnsanlar geçim sıkıntısı, ekonomik zorlukların yanında yıllardır değişmeyen yüzleri gördüğü için bir değişim istedi. Yerel seçimin sandıktan çıkan mesajı bana göre, 'Artık çektiğimiz sıkıntılar yeter, bırakın, yerinize gençler gelsin' oldu. Seçim sonuçlarında beni sevindiren bir başka durum da, kadın belediye başkanı sayısının artması oldu. 11 il ve 61 ilçede kadın adaylar belediye başkanı olarak seçildi. Nasıl güzel, çiçek gibi bir tablo.

Yerel seçim sonuçlarına göre Manisa'ya gelecek olursak, tam 75 yıl sonra ilk defa Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı belediye başkanı seçildi, o da Ferdi Zeyrek'e nasip oldu.  Zeyrek, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na layık görüldü. Yunusemre Belediye Başkanı olarak CHP'de uzun süredir çeşitli kademelerde görev alan Semih Balaban seçilirken, Şehzadeler Belediye Başkanlığı makamında çiçekler açtı ve genç kadın aday Gülşah Durbay başkanlık koltuğuna oturdu. Öte yandan diğer 12 ilçe de de Cumhuriyet Halk Partisi ipi birinci olarak göğüsleyerek, Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Manisa'da da CHP rüzgarı esti. Aslında Manisa için sürpriz olarak değerlendirmemek lazım, genel başkanı Manisalı olan partinin Manisa'da zaten birinci olması gerekirdi, aksi durum sürpriz olurdu değil mi?

Zaman zaman yükselen tansiyonuyla seçim bitti, sandığa giden seçmen son sözü söyledi. Esas süreç şimdi başlıyor. Seçilen başkanların görevi hiç de kolay değil. 'Bir çöpü bile toplayamazlar' diyerek daha ilk günden eleştiriler yapılıyor. Belki uzun yıllardır muhalefette kaldıkları için, belki muhalefet partisi olarak zaman zaman sesleri tam olarak çıkmadığı için, belki de değişim sürecinin nasıl olacağı endişesinden kaynaklı olabilir. Acemilik dönemi olarak nitelendirilen bu süreçte neler yapacaklar izleyip, göreceğiz.

Tam da yazımı yazarken, iki haber önüme düştü. Biri; Başkan Zeyrek'in, eski başkan Cengiz Ergün'ün belediye binasına giderek zorlama ve baskı yoluyla birtakım ödemelerde bulunmak istediği iddiasıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusu. Diğeri, "Ben Manisasporlu'yum" diyerek, Manisa Futbol Kulübü'ne tesisleri boşaltması için Cuma gününe kadar süre vermesi. Suç duyurusuyla ilgili birşey diyemem, yapılması gerekiyordur, Başkan Zeyrek de yapmıştır. Tesislerin boşaltılmasına gelecek olursak, onda da haklı olduğu yerler vardır. A Takımı geçtim ama, altyapısında ve akademi takımlarındaki yüzlerce çocuğun, bunların içinde genç milli takımlarda olanları da var, şehrin takımı Manisaspor'mu yoksa Manisa Futbol Kulübü'mü çekişmesinde olan bu çocuklara olacak gibi görünüyor. Umarım, Manisa FK Başkanı Mevlüt Aktan'ın bir B planı vardır. Yoksa, yetenekli birçok çocuğa çok yazık olur. A Takıma, ayrıca, altyapıya, akademi takımlarına, hiç olmazsa elit ve gelişim ligleri bitimi olan Mayıs ayı ya da eğitim öğrenim yılı sonu olan Haziran ayına kadar süre verilemez miydi? Çünkü, il dışından da birçok çocuk kulüp bünyesinde. Bence çocukların hatrına mağdur olmamaları adına bu kadar esneklik gösterilebilir.

Yerel seçim sonuçlarıyla ilgili yazıma dönecek olursam, seçilen belediye başkanları, işiniz hiç kolay değil. Güven duyularak çok meşakkatli bir makama getirildiniz. Belki seçim sürecinde etrafınızdaki tecrübeli kişilerin sözlerine kulak verdiniz, onların yönlendirmeleri, yardımı ve desteğiyle kazanan siz oldunuz. Ama bundan sonra yöneten siz olacaksınız. Atacağınız her adımdan, söyleyeceğiniz her kelimeden, yapacağınız her işten siz sorumlusunuz. Belki haddim değil ama; Siz doğru olun, hakkaniyetli olun, ekibinizde donanımlı, işinin ehli insanlara yer verin ki, hata payını sıfıra indirin; sandıklarda aldığınız desteği başkanlık yaptığınız süreçte de görmeniz için. Her birinize kolaylıklar, başarılar diliyorum. Allah sizleri de, sizi seçenleri de utandırmasın.