Merhaba sevgili okurlar... Antikalara ilgi duyup duymadığınızı bilmiyorum.

Bazı insanlar antikalara epey meraklıdır. “Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı” demeyin. Kimisi bu işleri hobi olarak görürken kimisi de bunu bir gelir kapısı olarak değerlendiriliyor.

Antikacılık da kendi içinde çeşitli kategorilere ayrılmış. Her antikacı, belirli bir alanda daha uzman olduğunu ifade ediyor.

Kimi saatlerle, kimi halılarla ilgileniyor. Kimi objeler hakkında bilgi sahibiyken, kimisi daktilolar üzerine eğitim almış. Tabii bir de araba meraklıları var.

Peki, insanları bu meraka iten şey neydi diye düşündüm. Aklıma birkaç sebep geldi.

**

İlk neden kesinlikle geçmişe duyulan özlemdi… Geçmişte ulaşamadıkları ve lüks olarak gördükleri bir nesne, yıllar sonra elde edildiğinde hala anlamlı hale gelebiliyordu. Nesnelerin insanlara hatırlattıkları da onlara anlam kazandırıyordu. Belki de insanların özlemini çektikleri şey, gaz lambasının kendisi değil, onun ışığında oynanan oyunlar ve yapılan sohbetlerdir.

Bir başka neden de nadir bulunan eşyaları sahiplenme isteğidir. Bazı insanlar, sadece “sahip olma” arzusu nedeniyle nesneleri edinirler. Muhtemelen, arkadaşlarınızdan "Dolabımda birçok kıyafet var, hala etiketleri üzerinde," diyenler olmuştur. Eğer bir eşya kullanılmak amacıyla alınmamışsa, büyük olasılıkla sadece sahip olma isteğiyle alınmıştır.

Tabii ki, her şeyin temelinde bütçe yatar. İnsanlar, bütçeleri izin verdiğinde daha yüksek kaliteli ve lüks olanlara yönelirler. Gelir arttıkça, nadir bulunan eşyaların peşinden koşmaya başlarlar. Nadir olan, birçok insan için daha değerlidir. Bu gerçeğin farkında olan markalar ise özel bir strateji izlerler. Belki duymuşsunuzdur, bir üründen sadece on adet üretilmiştir. Neden on? On birincisi neden üretilmedi? Sizi on adetten sonra durduran neydi? Cevabı aslında çok basit: Nadirlik…

Yine başka bir olasılık ise geçmişin izlerini günümüze taşıyan, zamana meydan okuyan bu eşsiz objeler, her bir köşesinde farklı bir hikâye barındırır. Bir nesnenin arka planında bir hikâyesi varsa her zaman daha kıymetlidir.

**

Son dönemde bazı futbol kulüpleri, futbolcuların maçlarda giydikleri formaları açık artırmayla satışa sunuyor. Bir forma ya da eldiven gibi, binlerce benzeri üretilmiş olabilir. Ancak onları değerli kılan şey, bir hikâyeye sahip olmalarıdır.

Bunları, farklı nesnelerin arkasındaki hikâyelerle anlatmaya devam edebiliriz… Forma, atkı, eldiven ya da kalem… Örneğin çok eski bir kalem, çok kıymetlidir. Bir de o kalemin bir hikâyesi varsa kıymeti katlanarak artar.

Herkesin kıymetli olarak nitelendirdiği şeyler farklıdır. Ancak, kalbinizdeki kıymetli olanı anlamanız ve sahip olduğunuz şeylerin yeniden değerini anlamanız dileğiyle...