Kadınlar tacize uğruyor, şiddet görüyor ve cinayete kurban gidiyor. Çocuk cinayetleri ve istismara uğrayan çocuklar ülkenin problemlerinden biri. Sokak hayvanları deseniz işkence görüyor, öldürülüyor.

Sevgili okurlar, yukarıda bahsettiğim her şey toplumun kanayan yarası.

Kendinizi güvende hissediyor musunuz?

Bitmek bilmeyen problemlerimize bir de mülteci sorunu ekleniyor. Milyonlarca mültecimiz var. Çoğunun kaydı yok, çoğu genç veya çocuk.  Kaçak yollarla Türkiye’ye gelmiş, eğitimsiz, kimliksiz,  doğru bir şekilde entegre edilmeden büyüyen milyonlarca gencin gelecekte bizim hayatlarımızda nasıl yer alacakları belirsiz bir konu. Suriye, Afgan asıllı doktorlar, mühendisler olarak mı? Yoksa suçlu olarak mı? Şahit olduğumuz şeylere bakılırsa ne yazık ki ikinci ihtimal daha geçerli gibi görünüyor.

Kendinizi güvende hissediyor musunuz?

Sağlık çalışanları hasta yakınları tarafından öldürülüyor. İstanbul’un en işlek yerlerinden biri olan İstiklal Caddesi’nde patlama yaşanıyor.

Kendinizi güvende hissediyor musunuz?

İnsanlar artık tahammülsüz ve hiç olmadığı kadar şiddete meyilli. Kimsenin kimseye saygısı kalmadı.  Sokakta, trafikte, markette sırada bile patlamaya hazır saatli bomba gibiler. Olur olmaz sebeplerden çıkan kavgalarda çok kolay silahlar patlayabiliyor. “Affedersiniz, kusura bakmayın, lütfen” gibi kelimeler artık hayatımızdan yok olup gidiyor. İşin kötüsü “Sen benim sıramı çaldın” gibi tartışma konusu bile olmaması gereken olayda bile üç cümleden sonra küfürler havada uçuşuyor, siyasi göndermelerle yükselerek devam ediyor. Birbirini “Siz A partisini savunuyorsunuz, sizin gibiler zaten…” le başlayan cümleler ile itham ediyor. Siyasetin kutuplaştırıcı dili ne yazık ki gündelik hayata kadar iniyor.

Kendinizi güvende hissediyor musunuz?

İnsanların bu kadar tahammülsüzleştiği ve şiddete meyilli olduğu bir toplumda bireysel silahlanma gün geçtikçe artıyor.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 2018 yılından bu yana silah bulundurma ruhsatı yüzde 100’ün üzerinde arttı. İnternet üzerinden kaçak silah satışı ne yazık ki çok kolay ve ruhsatsız silah taşımanın cezası da çok düşük. Problemde zaten buradan kaynaklanıyor. Ruhsatsız silaha erişim çok kolay ve caydırıcı bir cezası yok. Veriler Türkiye'de 20 milyonun üzerinde silah bulunduğunu, bu silahların yüzde 90'ının ise ruhsatsız olduğunu söylüyor. Ülkemizde çerez misali silah satışı yapılıyor! Bu yüzden insanlar eline silah alıp ortalıkta mafya gibi geziyor.

Kendinizi güvende hissediyor musunuz?

Devletin polisine, askerine güveniyoruz güvenmesine. Başından beri saydığım konularda ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. İçinde bulunduğumuz kasvetli ortamdan mı, insanların tahammülsüzlüğünden mi, bir sebepten size şu soruyu sormak istiyorum.

Kendinizi güvende hissediyor musunuz?