TÜİK’in aralık ayı enflasyonu açıklaması ile birlikte 6 aylık zam oranını Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın emekliye ve memura %25 zam açıklaması benim gibi emeklileri hayal kırıklığına uğrattı. Ulusal medyanın büyük bölümü Başkan Erdoğan’ın sözleşmeliye kadro şöleninde milyonlarca kişinin merakla beklediği %25’lik zammı müjde olarak yazdı. Bunun neresi müjdeymiş, emekli olan bendenize anlatsınlar da öğreneyim derken öğleden sonra zam %30’a yükseltildi. Ben asgari ücret 5500 lira iken 6200 emekli maaşı alıyordum. Asgari ücretin 8500 lira olarak açıklanmasından mutluluk duymuştum. Salı günü Olay gazetesindeki köşemde “SIRA EMEKLİLERDE” başlıklı yazımda şöyle demiştim “Son sözü Başkan Erdoğan söyleyecek. Ama en son söyleyenden önce sosyal sigortalardan emekli olan ben söyleyeyim. 6 aylık zam oranı %20’lerde olursa günlerdir yapılacak zammı bekleyen benim gibi emekliler hayal kırıklığına uğrar. Dağ fare doğurmuş olur. Benim ve eşim Nermin Hanımın asgari ücret 5500 olduğu dönemde emekli maaşlarımız üstündeydi. Şimdi asgari ücret 8500 lira oldu. Bizim emekli maaşlarımız bunun üzerinde olmalı. Uyarıyorum buna dikkat edilmeli” diye yazdım. Dün köşemde yazdığım Levent Eriş buluşmasından dönüp Söğütaltı kahvesine geldiğimde oğlum Gökhan “Baba annemle senin maaşlarınıza %25 zam yapılıyor. Cumhurbaşkanımız öyle açıkladı” deyince dondum kaldım. Telefonu kapattım. Doğruca eve gittim. Üzgündüm. Yeni zamla ben asgari ücretin altında emekli maaşı alacaktım. Telefonlarım susmadı. “Başkan bu nasıl zam, her şeyi düşünen Cumhurbaşkanımız niye bizi düşünmedi?” diye emekli olan arkadaşlarım aradı. Manisa’yı bırakın İzmir’den bile arayan vardı. Gerçekten emeklilere %25 zam az değil, çok az. Hayat pahalılığı ortada…

Türkiye’de 13 milyon emekli memur var ve emeklinin beklediği 2023 zammı bu mu olmalıydı diyorum ama yine de düşünüyorum. Beni ilgilendirdiği için mi böyle değerlendiriyorum diye içimden de geçmedi değil. Çarşamba günü akbaba gibi ben yanlış mı düşünüyorum diye gezerken Manisa’nın Karaköy’ünden tutunda çarşı ve merkez caddelerinde dolaştığımda karşılaştığım benim gibi emekli arkadaşlarım Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın %25 zammını beğenmediklerini söylediler.

BAŞKAN ERDOĞAN %30’A YÜKSELTTİ

Çarşamba öğle vakti keyifsiz bir halde Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, başkan yardımcıları Ahmet Songüler ve Atilla Efendioğlu ve Almanya’dan gelen iş insanı Yüksel Kılıç ile birlikte olduk. Sohbet ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan grup toplantısında konuşuyordu. Emekliye yapılan zamlardan bahsederken bakanlarıma biraz daha bütçeyi zorlayarak zammın arttırılması talimatı verdiğini anlatırken hemen oturduğum yerden kalkıp televizyonun başına yaklaştım. O sırada Başkan Erdoğan %25’lik zammı %30’a çıkardıklarını en düşün emekli maaşının da 5500 lira olacağını açıklayınca kaçan keyfim yerine geldi. 24 saatlik tepkiler Başkan Erdoğan tarafından değerlendirilmesi moralimi yükseltti. Dünyada ve ülkemizdeki ekonomik krizin hayat pahalılığına dönüştüğü dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan emekliye ve memurlar için ek %5 daha zammı ilave etmesi ve de gerekirse tekrar emeklilerin maaşlarında iyileştirmeye gideceğini söylemesine sevindim. Başkan Ömer Faruk Çelik’e “Şimdi oldu” dedim. Almanya’dan gelen iş insanı misafirimizle Ömer Başkanla öğle yemeği yedik. Ahmet Songüler de Almanya’dan gelen dostu Yüksel bey için Palet’te bir akşam yemeği verdi. Yemekte Nizamettin Etyemez, Atilla Efendioğlu ve oğlum Gökhan da vardı.