Arapçada ‘On’ anlamına gelen ‘Aşara’ kelimesinden türemiştir aşure… Aşure günü Hicri takvime göre Muharrem ayının 10’uncu gününe dek gelir.

Bu gün, İslam alemi açısından büyük önem taşır. Her yıl bu ayda insanlar gücü yettiğince çeşitli bakliyatlardan, meyve ve kuruyemişlerden oluşan bir yiyecek dağıtır. Bunun da adı aşuredir.

Aşure dağıtımıyla temelde birlik ve beraberliğimize, paylaşmaya vurgu yapılır. Bir yerde de paylaşmanın, birlik ve beraberliğin simgesidir aşure.

İslam alemi açısından önemli olayların yaşanması, bu günü daha da özel yapıyor. Bu günde meydana gelen 10 önemli olay şöyledir:

Hz. Adem’in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi.

Hz. İdris’in diri olarak göğe yükseltilmesi.

Hz. Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması.

Hz. İbrahim’in ateşte yanmaması.

Hz. Yakub’un oğlu Yusuf’a kavuşması.

Hz. Eyyüb’ün hastalıklarının iyileşmesi.

Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i geçip İsrailoğulları’nı Firavun’dan kurtarması.

Hz. İsa’nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi.

Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicreti.

Aşure Günü’nde oruç tutmak sünnettir. Bir hadise göre Aşure Günü’nde oruç tutanın bir yıllık günahları affolunur. Sıla-i rahim yapılması, sadaka vermek, gusletmek bu günde yapılabilecek şeyler arasındadır.

Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturmasıyla insanlar aç ve bitap düşmüş, son kalan erzakların hepsinin karışımıyla hazırlanan yemek sonucu aşure ortaya çıkmıştır. İlk zamanlarda sıcak, çorba gibi tüketilmiştir.

Osmanlı döneminde de bu şekilde tüketilirken, günümüzde soğuk olarak da tüketilmektedir.

Tüm İslam aleminin, Aşure Günü kutlu olsun.