Hicri takvime göre yılın 12’nci ve son ayı olan Zilhicce, kelime anlamı olarak ‘Hac ayı’ ya da ‘Hac sahibi’ anlamına gelir.

İslamiyet açısından büyük öneme sahiptir. Hac ibadeti bu ayda yapılır. Ayrıca Kurban Bayramı da bu ayın içerisindedir. Zilhicce ayının 10’uncu günü Kurban Bayramıdır.

Zilhicce’nin kelime anlamı olarak hac ayı şeklinde tanımlandığını söylemiştik. Hepimizin bildiği gibi kurban paylaşmaktır. İnsanların paylaşımları yakınlaşmaya dönüşür. Allaha yakınlık kazanmanın bir yoludur.

Bu ayın 10’uncu günü ‘nahr/zebh’ günü, 10-12’nci günleri ‘eyyim-i nahr’ veya hacı adaylarının Mina’da bulunmaları nedeniyle ‘Eyyim-i Mina’, 11-13’üncü günleri de ‘Eyyim-i teşrik’ olarak anılır.

Zilhiccenin 9’uncu gününde Arafat vakfesidir. Öğle vakti ile onuncu günün fecr-i sadık arasında gerçekleştirilir. Ayrıca zilhiccenin sekizinci günü terviye, dokuzuncu günü ise arifedir.

Zilhiccenin ilk 10 günü çok büyük öneme sahiptir.  Bu on gün içinde yapılan ibadetler çok faziletlidir. Zilhiccenin ilk günü, teşrik günleri Allah’a bolca dua edeceğimiz günlerdir.

Bu ayın ilk on günü için Peygamber efendimiz (SAV) ‘Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur’ buyurmuştur. Öyle ki sahabeler ‘Ey Allah’ın resulü! Allah uğrunda yapılacak cihattan da mı üstündür?’ diye sormuşlardır. Buna binaen Resulullah ‘Evet, Allah yolunda cihat etmekten de, ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihadı başkadır’ diye söylemiştir.

Neden bu kadar faziletlidir zilhicce? Hac ibadeti bu ayda yapılır dedik. Bildiğimiz üzere hacca gitmek de Allah’ın kulları üzerine belirli bir maddi duruma bağlı olarak farz kıldığı bir ibadettir.

Ayrıca zilhiccenin 9’uncu günü olan Kurban Bayramı arifesinde tutulan orucun da çok faziletli olduğu rivayetlerde belirtilmiştir. Bu ay içinde, yapılan kötü davranışlardan vazgeçilerek haram işler bırakılmalıdır. Bu ayda bol bol sadaka verilebilir, Kur’an-ı Kerim okunabilir. Farz ibadetlerimizi yapmıyorsak bir başlangıç sağlayabiliriz. Teşbih çekerek bolca Allah’ı zikredebiliriz. Oruç tutabiliriz. Kurban kesebiliriz.

Şimdiden herkese iyi bayramlar… Hoşça kalın…