Mesir Festivali, 4 yıl aradan sonra bu yıl tekrar yapılacak… Manisa denince akla gelen sembollerden olan Mesir Festivali, kente hareket de kattı.

Tarihçesi hakkında uzun uzun yazmayacağım, çünkü o kısmını defalarca kez okudunuz.

Hafsa Sultan’ı, hekim Merkez Efendi’yi, 41 çeşit baharatı biliyorsunuz artık. İnternette de tonla yazı var.

Biz işin bugününe bakalım. Önce pandemi belası ket vurdu Mesir Festivali’ne… 2020, 2021 ve 2022’de koronavirüs nedeniyle sosyal mesafe kuralları getirildiği için festival yapılamadı.

Sonra hepimizi yakan, tekrarını yaşamayı hiç istemediğimiz Kahramanmaraş depremleri oldu. Resmi rakamlara göre 50 binden fazla insanımızı yitirdiğimiz bir felaketin üstüne şenlik yapmak elbette olmazdı ve 2023 yılında da depremler nedeniyle festival yapılamadı.

Ancak bu yıl için Allah’tan bir mani olmazsa, festivali yapıyoruz. Daha önceden başladı etkinlikler… Konserler fuarlar, yerel gösteriler falan yapılıyor.

Mesir Festivali’nin finali niteliğindeki asıl can alıcı nokta ise yarın yapılacak.

Manisa Mesir Derneği’nce hazırlanan 7 ton civarındaki mesir macunu geleneğine uygun bir şekilde, Sultan Camii kubbe ve minarelerinden halka saçılacak.

Manisalılar olarak doğrusu bu festivali özlemiştik.

Her ne kadar gerek ülke içinde, gerekse yurt dışında yeteri kadar tanıtımını yapamamış olsak da ülkenin en köklü geleneklerinden birisi Mesir Festivali.

Dile kolay 484’üncüsü yapılacak bu sene.

Emeği geçenlerden Allah razı olsun… Vesile olanlardan sağlara Allah uzun ömür versin, hayattan geçenlerin kabirleri nur mekanları cennet olsun.

Dilerim bu festival o veya bu nedenle bir daha kesintiye uğramaz, kenti yönetenler her geçen yıl daha da büyüyecek ve güzelleşecek şekilde bir festival içeriği hazırlar, biz de dışarıdan kentimize gelen konuklarımızla birlikte şahane bir mesir geçiririz.