Sokak hayvanlarının varlığı, modern şehirlerin kaçınılmaz bir gerçeği. Onlar, şehir yaşamının bir parçası olmuş durumda.

Bazılarımız sokak hayvanlarına kısa bir sevgi gösterisinde bulunurken bazılarımız onları görmezden gelip yoluna devam eder. Kimi insanlar bu hayvanlara bolca merhamet gösterirken kimilerinin ise bakıma ve sevgiye muhtaç bu canlıları nasıl ‘acımasızca’ katlettiğini anlamakta zorlanıyoruz. Adeta kabus gibi, aklım almıyor…

Her hayvanın en temel hakkı yaşam hakkıdır fakat ne yazık ki günümüzde hayvanlara gösterilmesi gereken özen giderek düşmanlığa dönüşüyor. Neyse, bunları bir kenara bırakıp asıl meseleye odaklanalım…

İnsanların sokak hayvanlarına güttüğü düşmanlık nedir? Sokaklara terk edilen, güvencesiz, zorluklar içinde yaşamaya çalışan, bizim gibi nefes alan ve hissedebilen bu canlılar, insanlardan ve yasalardan sürekli zarar görüyor. Evet, diyeceksiniz ki sokak hayvanları saldırıyor, zararlı vs… Haklısınız, hayvanlarının yaşam alanlarını insanlarla paylaşması zaman zaman çeşitli sorunları beraberinde getiriyor.

**

Son günlerde artış gösteren sokak köpeği saldırıları için AK Parti harekete geçti. AK Parti’nin, sokak hayvanlarına ilişkin Meclis’e sunmaya hazırladığı kanun teklifinde ‘uyutma’ seçeneği de masada. Hayvanların uyutulması bir çözüm mü? Uyutma diyerek olay yumuşatılmaya çalışılsa da sokak hayvanlarına yapılacak şeyin adı düpedüz katliam!

Vicdani değerlerden yoksun bir şekilde gerçekleştirilecek bu zulüm, sokakta yaşayan sahipsiz canlıların yaşam haklarını elinden almak demektir. Hayvanları hukuki yollar adı altında zehirli bir iğneyle ortadan kaldırmak anlamına gelir. Bir sürü çözüm yöntemi varken onları göz ardı edip hayvanları uyutmak vahşetin bir parçasıdır.

Sokak hayvanlarının uyutulması vicdani değildir. Uyutulması gereken binlerce suçlu varken ve bu suçluların elini kolunu sallayarak gezdiği ülkemizde hayvanlara kıymak ne açıdan bakarsak bakalım adil değil.

**

Sokak hayvanlarının uyutulması yerine, daha insani ve sürdürülebilir çözümler mevcut. Örneğin kısırlaştırma ve aşılama sokak hayvanı nüfusunun kontrol altına alınmasında etkili yöntemler. Sahiplendirme programları, hayvanları sevgi dolu yuvalara kavuşturabilir. Hayvan barınaklarının sayısının artırılması ve mevcut barınakların koşullarının iyileştirilmesi de önemli adımlar arasında. Toplumsal farkındalık kampanyaları ile insanların hayvanlara karşı daha duyarlı ve bilinçli hale gelmesi sağlanabilir.  Bunun gibi daha nice çözüm sayılabilir…

Sokak hayvanlarının uyutulması kısa vadede çözümmüş gibi görünebilir. Ancak etik açıdan ciddi sorunlar barındırıyor. Hayvan haklarına sayı göstere, sürdürülebilir ve insani yöntemler benimsenerek bu sorunla başa çıkılabilir. Bunun için yerel yönetimlerinde insan ve hayvan arasında denge sağlaması için önemli hamleler yapıp kalıcı çözümler üretmesi gerek.

Sokak hayvanları bizimle aynı dünyayı paylaşıyor. Hayvanlara insanlık dışı muamelede bulunmak yerine, onlarla birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerek.