Ayberk. Eylül 2018'de Manisa Futbol Kulübü altyapısına ilk adımını atan genç futbolcu, bugün A Takım'ın vazgeçilmez ismi.

U19 Milli Takımı'nın da kadrosunda yer alan genç oyuncu başarısıyla, attığı attırdığı gollerle göz dolduruyor. Allah nazarlardan saklasın, çok çok daha iyi yerlere gelecek inşallah. Geçtiğimiz sezon o zamanki altyapı sorumlularının, 'Bu çocuktan olmaz' deyip Ayberk'i neredeyse göndereceklerini söylesem, bu yazımda anlatmak istediklerimi sanırım daha iyi anlayacaksınız. Allah'tan ki kulüpte kalması için uğraş veren akıllı insanlar vardı da, Ayberk'in yolunu açtılar.

Altyapıya ilk geldiği günü, dün gibi hatırlıyorum. Yeni, bilmediği bir ortama girmesinin çekingenliği vardı sadece üzerinde. Onun dışında kendinden emin, özgüveni yüksek, cesaretli olduğunu sahada ilk andan itibaren gösterdi. Takım içinde uyumu, verilen görevi yapma çabası ve sahadaki ciddiyeti 'Benim işim bu' der gibiydi. Çocuk yaştaydı ama, sanırım geldiği kulübün o sıkı disiplininin verdiği bir büyük olma hali vardı sahaya çıktığında. Bugün de görmüyor muyuz, sahadaki abilerinin arasında hiç de sırıtmıyor, 40 yıllık futbolcu gibi görevini yapıyor, çok da iyi yapıyor.

En büyük şansı, ilk olarak U19 Milli Takımı'nda forma giymesi oldu. Sonrasında ise, Levent Devrim'in ısrarı, "Altyapıdan yetişen oyuncuların A Takım'a kazandırılması" yönündeki düşünceye daha da ciddiyetle bakılması ve kendisine güvenilerek forma verilmesi Ayberk'i yeşil sahalara kazandırdı. O da o formayı öyle bir sahiplendi ki, hem Manisa FK'nın hem de U19 Milli Takımı'nın vazgeçilmez oyuncusu oldu.

Yıllar öncesinde daha bir ciddiyetle yapılması gerekenler bugün yapılıyor. Altyapıdan isimler yukarı çıkarılıyor. Zaten olacak olan çocuk da sahada kendini gösterip başarıya ulaşıyor.  Umarım başka genç yetenekler de A Takım formasını giyer. Tabii ki de oyuncunun yetenekli olması en büyük faktör ama, o yeteneği de ortaya çıkarmak için fırsat verilmesi gerekiyor.

Takım şampiyonluğa oynuyorsa, amaç genç oyuncuları kazanmaktan ziyade  3 puan almak olursa, dışarıdan yüksek bedellerle oyuncu transfer etmek işin daha kolayı oluyor ve ne idari yönetim ne de teknik heyet kendi oyuncusunu kadroya almayı düşünmüyor. Daha net şöyle ifade edeyim, altyapı kimsenin umurunda olmuyor. Yıllardır Manlsa FK'da durum böyleydi. 

Gözle görülür bir şekilde Manlsa FK altyapısında değişim rüzgarları esiyor. Yanılmıyorsam biri düzeltsin ama, Başkan Cengiz Ergün'ün ilk defa bir altyapı maçını izlemeye geldiğini gördüm. Mevlüt Başkan ve Engin Anlı'nın zaman zaman izlediğini biliyorum. Cengiz Başkan'ın Elit U19 Takımı'nın maçını izlemeye gelmesi gerçekten çok önemli bir ayrıntı. Sportif Direktör Levent Devrim' in son antrenmana gelerek takıma başarılar dilemesi de aynı şekilde. Manlsa FK Futbol Akademisi'ndeki yeni yapılanmada İdari Direktör olarak  Alparslan Kaya'nın görevlendirilmesi de genç yetenekler için umut verici. Zaman geçtikçe güzel projeler ortaya çıkacak inanıyorum.

Evet dediğim gibi, altyapıda gerçekten elle tutulur gözle görülür birşeyler için uğraş veriliyor. Çünkü, ortada bir Ayberk Karapo örneği var. Şimdiye kadar olmayan bir koordine var, Akademi'yle A Takım arasında ve bu da hissettiriliyor profesyonel yapılan oyuncularla, gelişimlerini sağlamak üzere kiralık olarak verilenlerle. Önceden olduğu gibi göstermelik değil. Bazı şeyler göstermelik değil de olması gerektiği gibi doğru yapılırsa, hele ki bunun meyveleri de alınırsa, doğru yol bulunuyor zamanla doğru insanlarla.

'Manlsa FK'nın 1.Lig'de olması çok büyük etken' diyenleriniz çıkabilir. Kaldı ki, Ayberk 10 yıl önce okullararsı turnuvada keşfedilmiş, kulübe kazandırılmak istenmiş, fakat o zamanki adıyla Manlsa BBSK Bölgesel Amatör Lig'de olduğu için, 1.lig'deki takımı tercih etmiş, o zaman için mantıklı olan da buymuş, ama nasibinde burası varmış ve dönmüş gelmiş.

Kulübün içinde bulunduğu lig ve şartlar gerçekten çok önemli. Ama, eğer futbola gönlüyle bilgisiyle hizmet edenler varsa ve onlara her türlü imkan sağlanırsa, işin içinde sadece bulunduğu ligle ilgili değil de daha çok işini layığıyla yapmanın etkisinin büyük olduğunu anlarsınız. Yıllar yıllar öncesindeki yetenekli gençleri sokaktan bularak Mensucatspor ve Maltaspor bünyesine katan, birçok Manisalı genç oyuncuyu Türk futboluna kazandıran, Beşiktaş, Fenerbahçe gibi büyük takımlarda oynayan oyuncuları keşfeden isimler gibi. Ki, o zamanın maddi ve fiziki olanaklarıyla başarıldı bunlar.

Bugün bunlar bu imkanlar içerisinde daha da fazlasıyla yapılabilir.

Manisalı bir yeteneğin şu andan itibaren bu şartlarda il dışına çıkmasının önüne geçilmelidir. Geçtiğimiz yıllarda uygulanan kendi şehrinin evladından fazla yeteneği olmayan dışarıdan oyuncu alımı yapılmamalıdır. Bunu birçok örneğini gördük, yaşadık. Gönderilecek oyuncu kararı tek bir hocaya bırakılmamalı, bununla ilgili karar birçok yönden alınmalı. Amatör takımlara yaklaşımda yeni bir yol izlenmeli, kulüp olarak destek verilmeli, bir yetenek varsa Manisa FK'nın öncelikle tercih edilmesi sağlanmalı. Okuldaki spor hocalarıyla öyle bir iletişim kurulmalı ki, yapılacak işbirliğiyle yeteneği onlar tavsiye etmeli göndermeli, bir oyuncu havuzu oluşturulmalı. Bunlar ilk akla gelenler.

Ayberk'in sayesinde, şimdi altyapı oyuncularının kazanılması yönünde hem A Takım'da hem de Akademi'de daha istek ve heyecan var, hem idari yönetimde, hem teknik heyette,  hem de kulüp bünyesindeki tüm genç oyuncularda. Olmaması için aksi birşey düşünemiyorum, şimdi tam zamanı. Ayberk yolu açtı, bunun mümkün olduğunu gösterdi. İnananlarla çıkılan yolda daha çok Ayberk'ler keşfedilir. Yeter ki güvenin ve şans verin.