14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için, resmi seçim takvimi 18 Mart 2023 günü başlıyor. Tam da Çanakkale Zaferi'nin 108'inci yıldönümünde. 31 Mart günü cumhurbaşkanı aday listesi, 19 Nisan günü de milletvekili aday listesi kesinleşecek. Şimdiden vatana, millete hayırlı olsun.

Yazımı yazdığım saatlerde 7 cumhurbaşkanı aday adayı vardı. Recep Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın; Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın; Muharrem İnce, Memleket Partisi'nin; Bağımsız Sinan Oğan, Ata İttifakı' nın; Ahmet Özal Türkiye İttifakı'nın; Fatih Erbakan Yeniden Refah Partisi'nin; Doğu Perinçek Vatan Partisi'nin. Şimdilik durum bu, ilerleyen günler neler gösterir, bekleyip göreceğiz.

Her şeyde bir değişim olduğu gibi seçim zamanları da değişti artık. Yıllar yıllar öncesi seçim sürecinde her adayı dinler, seçim politikalarını öğrenir, seçim yasağının başlayacağı gün öncesi de, son kez tüm partilerin adaylarının hep birlikte katıldığı seçim özel programını izlerdik. Adilane, dakikası dakikasına, hak geçmeden her aday için yapılan bu programlar 'tarih oldu' diye düşünüyorum. Özellikle tüm parti adaylarının biraraya geldiği program herkes tarafından soluksuz izlenirdi. Artık yandaş ve muhalefet olan taraf basın olduğu için, 'Maalesef ki böylesi bir seçim propagandası mazide kaldı' diyebilirim.

O yüzden seçim propagandası değil de daha çok bir şov bizi bekliyor. Neden şov diyorum? Çünkü, herkes kendi çalıp söyleyecek, seçmen de nereyi kimi takip ediyorsa zaten bu seçim sürecinde de onu izlemeye devam edecek. Vaadler havada uçuşacak, iktidar kesenin ağzını daha çok açacak, muhalefet de kendini anlatmak için türlü yollar deneyecek. 'Beni seçin' diyen adaylar şimdiden dans etmeye başladı bile. Sözü burada Memleket Partisi'nin adayı Muharrem İnce'ye özellikle getirdim, bir iki cümle bahsetmeden geçmek istemiyorum.

Muharrem İnce, gençler tarafından hayli tutulan bir isim. İlk defa oy kullanacak olan gençler de dahil 'Muharrem İnce' diyor. Daha önce bir yazı yazmış ve seçimin kaderini 2001-2002-2003-2004 doğumlu gençlerin belirleyeceğini ifade etmiştim. Çok şey gördü, çok şey yaşadı ya da yaşayamadı bu gençler. Şimdi, sabırsızlıkla sandık başına gitmeyi bekliyorlar. 'Neden Muharrem İnce' diye sorduğumda, 'Çok samimi, çok net, çok enerjik' diyor değişim isteyen gençler. E İnce, bu enerjisini yaptığı dansla da ortaya koyunca, diğer taraftan sempatik de geldi sanırım. Gidişat ne gösterir, İnce'nin adaylığı nasıl şekillenir bilemiyorum ama, bir Muharrem İnce rüzgarı esiyor gençler arasında.

Dediğim gibi tüm adaylar kazanmak adına ilgi çekmek, oy almak için her yolu deneyecek. Kimileri çok şanslı, kimileri koltuk hırsıyla hareket ediyor görünse de, hepsi de ellerinden geleni yapmak için çabalayacak, sonunda kazanan isim olmak için. Seçmen de yeni umutlar yeşermesi adına, aklına yatanı seçecek. 'Nuh' deyip peygamber demeyenler ise, yine bildiğini okuyacak. Yıllardan bu yana sonucu en çok merak edilen bir seçim olacağı kesin.

Seçim sürecinin başladığı ilk günden, sandık sonuçlarının açıklandığı an da dahil kavgasız gürültüsüz, ülkemiz için vahim olayların yaşanmayacağı, en hayırlı sonucun çıkacağı bir zaman dilimi olmasını yürekten istiyor ve diliyorum. Atam'dan miras vatanım ve bu ülkenin fedakar insanları için herşeyin çok güzel olması dileğiyle, sevgiyle kalın.