Öğretmen olmak
Geçen hafta öğretmen yetiştirmenin ne kadar önemli olduğuna değinmiştik... Buna bağlı olarak öğretmen olmak üzerine söyleşmek istiyorum.

Şöyle bir düşünecek olursak biz bu toplumda sorumluluk alma, üzerine düşen görevi tam olarak yapma, iş bilinci,iş ahlakı iş disiplini gibi kavramlara sahip olabilme, bildiğimizi tam olarak uygulayamama, suçu hep başkalarında arama, birilerinin bizim için bir şeyler yapmasını bekleme,özveriyi hep başkalarından bekleme,var olan olanakları yetersiz görüp başarısızlığı buna bağlama, olanakları sonuna kadar değerlendirememe, okumama, gelişmeleri izlememe,büyüğe saygı küçüğe sevgide azalma,karşılıklı anlayış ve höşgörüsüzlük, tahammülsüzlük, farklılıklara saygı duymama, bencil davranma,umursamazlık,hedef belirleyememe,açık net ve ölçülü olamama,rol yapma,güvenmeme,güven verememe,umutsuz olma gibi o kadar çok sorunumuz var ki…
 
İşte bütün bu sorunlar yalnız ve ancak eğitimle çözümlenir... Veeee .. Unutmamalıdır ki mükemmel bir öğretmen iyi bir eğitim sisteminin anahtarıdır. Ayrıca çözümün büyük bir kısmıdır.

Öğretmen olmak kolay bir iş değildir. Öğretmek evrensel bir uğraştır. İdealist olmanın yanısıra büyük fedakarlıklar gerektir. Öğrenme öğretme sürecinin etkili olabilmesi için, öğrenenle öğretmen arasında çok özel bir ilişki olması  gerekir. Öğretmen öğrencilerin büyümesi ve gelişmesi için çalışır. Öğretmen öğrencisiyle iyi ilişkiler kurarsa rolden role geçmesine ve sert davranmasına gerek kalmaz. Öğretmen, etkin dinleme ve empati kurma özelliğine sahiptir. Öğretmen açıktır. Davranışlarında yapmacık değil doğaldır. Öğrenciye değer verir. Onu insan yerine koyar. Öğrenciyi dinler. Öğretmen gerektiğinde  öğrencisinden ayrıdır. Herkes konumunu bilir saygıda sevgide kusur yoktur. Sınırlara saygı vardır. Belli olmayan ince çizgi hep korunur. Öğretmen öğrencisine ihtiyaçlarda karşılıklı olarak anlaşma sağlama  ihtiyaçları giderme çabası taşır.

Öğretmen öğrencisine emir verirse , öğrencide korku ve davranış bozukluğu yapacağını bilir. Uyarmak ve gözdağı vermenin öğrenciye saygısızlık olduğunu bilir . Öğretmen öğrencisine ahlak dersi vermenin etkisizliğini bilir.
Öğretmen kabul görmenin önemini bilir. Çünkü birini olduğu gibi kabul etmek, değişimin başlangıcıdır.Kabul görmek gizli yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlar.Öğrencisini sessizce dinlemenin önemini bilir. Kabul ettiğini gösterir davranışlar gösterir. Sorunlarda bastırıcı iletiler yerine ben biz iletilerini kullanır. Öğretmen, çatışmaları kazan kazan ilkesine uyarak yapar. Öğretmen öğrencilerini notla tehdit etmez. Sınavları öğrenilen konulardan yapar. Zorla disiplin sağlamaz. Sınıfta tüm öğrencilerin gördüğü yerde durur.Ödül ve cezayı adil kullanır.
 
Öğretmen öğrenciyle şakalaşır ama çocuklaşmaz. Öğrencisini herkesin içinde uyarmaz. Disiplin sağlamanın dozunu ayarlar.Öğrencide özdisiplin oluşturmayı sağlar. Disiplin problemi varsa çözmeye çalışır ve öğrencisinin gözünde güvenilir olmak zorundadır. Teknolojiyi takip eder,kullanır. Sanata ve çevreye önem verir. İnsan haklarını bilir ,öğretir. Hayvanları sever. İnsanı sever. Geliştirmek için isteklidir.  Zor iştir kısaca öğretmen olmak. Ama çok keyiflidir. Fakat hak ettiği değeri görüyor mu? Siz söyleyin…