Nefes hayatımızın devamlılığı için çok önemli olmasına rağmen hiç dikkat etmediğimiz olmazsa olmazımızdır.  Üç dakika nefessiz kalmamız ölmemiz anlamına gelir. Bilim insanları günde en az 25.000 kere nefes alıp verdiğimizi söylüyorlar. Bu kadar hayati bir şey olmasına rağmen kendisini hiç fark etmeden yaşıyoruz.

Nefes nedir diye sorsak en basit vereceğimiz cevap temiz havayı alıp, kirli havayı dışarıya vermek olacaktır. Şöyle biraz daha içselleştirdiğimizde aslında dünyanın enerjisini de içimize çekiyoruz. Biz de nefes verilerişlerimiz ile bunun bir parçası oluyoruz. Yani basit bir olay gibi gözükse de varlığımız hem etkileniyor, hem etkiliyor. Verdiğimiz karbondioksit ile dünya döngüsüne katılıyoruz.

 Gün içerisinde aklınıza  o an nasıl nefes aldığınız gelir mi? Nefesinizi inceler misiniz? Nefesiniz  korktuğunuzda, mutlu olduğunuzda, koştuğunuzda, otururken, bir şey yerken, konuşurken nasıl oluyor ? Vücudumuzun normale dönmesi için nasıl çaba harcıyor farkında mısınız? Sinir sistemimizin aldığı mesajlara nasıl karşılık veriyor düşünür müsünüz? Etrafımızdan gelen uyaranlara karşı tepkilerimiz oluşurken nefes de aynı şekilde etkileniyor ve bize ayak uydurmak için harekete geçiyor. Koşarken yavaş nefes almayız, uyurken hızlı nefes almadığımız gibi.

Bir başka önemi de bizi bulunduğumuz yere odaklamasıdır. Bir sıkıntı yaşadığımızda hemen nefesimize döner takip edersek sakinleşmeye başlarız. Ya da meditasyona oturacağımız zaman kafamızı toplamak için nasıl nefes alıp verdiğimizi bakarız.

Çaba ile alınan nefes  zorla yaptırılan bir iş gibi yorucu olur. Hastalıklar harici yapay olarak alınan nefes eğer kendimizi iyi değil kötü hissetmemizi sağlıyorsa hiç sağlıklı değildir. O yüzden nefes çalışmaları yaparken bu konuda dikkatli olmak gerekir.  Nefes almak kadar  vermek  de önemlidir. Çünkü verdiğimiz nefes kadar ciğerlerimize yenisini alabiliriz. Egzersizler bu açıdan çok faydalıdır. Vücudumuz hareket ederken mecburen nefes alıp verme ihtiyacı hissederiz.  Stresli bir ortamda yaşıyorsak  gün içerisinde nefesimizi tutmamız çok mümkündür. Bu yüzden düzenli ve bilinçli yapılan egzersizler ile nefesimiz düzene girer.

Aldığımız nefes bizim günlük hayatımızı düzgün bir şekilde yaşamamızı sağlıyorsa sıkıntılı bir durum yoktur. Ama yine de arada nefes egzersizleri yapmak sistemimiz için faydalı olabilir. Bilinçli uygulayabileceğimiz  çok nefes egzersizi vardır. Tek başınınıza yapacaksanız eğer sizi sıkıntıya sokan, başınızı döndüren egzersizi sonlandırınız. Bu tekniklerden sağ ve sol beyni etkileyen bir  nefes tekniği paylaşacağım. Ama önce  sağ ve sol beynin dengelenmesi ne demektir onu anlayalım; bir konu ile  ilgili hayal kurmak, çözüm üretmek  gerektiren zamanlarda sağ beyin; planlama, düzenleme ve karar verme noktasında sol beyin devrededir. Bu egzersizin geniş vadede etkisini verdiğiniz kararlar sayesinde fark edebilirsiniz. Dik oturma pozuna gelin. Otururken herhangi bir zorlanma, çaba değil, havada asılıymışcasına rahat ve hafiflik hissedilmelidir. Sağ burun deliğinizi sağ elinizin baş parmağı ile çok bastırmadan ancak hava almayacak şekilde kapatın. Bunu yaptıktan sonra sol burun deliğinden içinizdeki havayı boşaltın. Diğer parmak hala sağ burun deliğini bastırırken havayı boşalttığınız sol burun deliğinden nefes alın sonra sol burun deliğinizi hangi elinizin parmağıyla rahat edecekseniz onunla kapattın ve sağ burun deliğinizi açarak oradan nefesi boşaltın. Sol burun deliği kapalı iken tekrar sağdan nefes alın sol burun deliğini açıp sağı kapatın ve nefesi boşaltın ve bu şekilde beş dakika boyunca bir sağ bir sol olarak devam edin. Bu teknik  sağ beyin sol beyin dengelemede  kullanılan faydalı bir teknik olmasına rağmen baş dönmesi hissederseniz başlangıç için iki ya da üç dakika yapabilirsiniz. Alıştıktan sonra gün içerisinde yaptıkça uzun vadede etkisini görmeye başlayacaksınız. Unutmayın her nefes şifadır. Nefesi izlemek ayrı bir şifadır.