İnsan yaşadığı süre boyunca birçok sınavdan geçer. Kimini fark eder, kimini etmez. Yaşadığı bu sınavlar büyümesi , anlaması, bir daha benzer olaylar yaşarken aynı hataları yapmaması içindir.

Zümrüdü Anka kuşunu diğer adı ile Simurg'u  bilir misiniz? Efsaneye göre bu kuş kuşların en bilgesidir. Tüm kuşlar ondan akıl ve fikir alır. Zümrüdü Anka kuşu öleceğini anladığı zaman kendine ağacın kuru dallarından yuva yapar ve o yuvanın içinde ölümü bekler. Güneş doğduğunda yapraklarla beraber yanar ve sonra küllerinden yeniden doğar. Onun hikâyesi uzundur. Bizim buradan alacağımız ders kendi küllerimizden doğmaktır. Yani kızdığımız, üzüldüğümüz hatta kahrolduğumuz durumları kabul edip yeniden ayağa kalkabilmektir.

Belki zor bir ailede büyümüşsündür . İsteklerini ,ihtiyaçlarını anlamayan bir anne baba olur sınavın. Ama onları suçlamayı bırakıp kendine iyi bir anne baba olmayı öğrenebilirsin. Kendi isteklerini keşfedip, hayatının planını yapabilirsin. Kendi elinden tutup istediğin yere kendin gidebilirsin.

Belki saygı ve sevginin yetersiz olduğu bir ilişki yaşıyorsun. Karşındakini suçlamak yerine neden böyle bir kişi ve ilişki seçtiğini anlayıp kendine gereken saygıyı ve sevgiyi kendin verebilirsin. Sevgi anlayışı bazen kişiden kişiye değişse de özünde kendine şefkat vardır. Kendine şefkat göstermeyi alacağın bazı eğitimler veya psikolojik destek ile öğrenebilirsin. Sonunda gerçekten değer gördüğün bir ilişki yaşayabilirsin.

Belki çalıştığın işte mutlu değilsin. Öyle ki asla o iş için yaratılmadığını düşünüyor olabilirsin. İşten ayrılma imkânın yoksa seni mutlu eden bir hobi bulabilirsin. İş dışında mutlaka kendine ayıracağın hobi zamanları seni dengede tutmak için iyi gelecektir. Eğer ayrılma imkânın varsa işten yeteneklerini önce keşfedip yapmak istediğin işi bulmalı ve onu gerçekleştirmek için çalışabilirsin.

Belki yoğun tempolu bir hayattan çocukların olunca elini eteğini çekmişsindir. Ev, çocuklar , sorumluluklar arasında sıkışmış hissediyor olabilirsin. İnsan sosyal bir varlıktır.    Mutlaka birlikteyken iyi hissettiğin insanlarla görüşmeye devam etmelisin. Ufak aralar bile olsa imkân yaratıp kendi sevdiğin şeyleri yapabilirsin. Varsa etrafındaki insanlardan yardım isteyebilirsin. Bu zamanların geçeceğini bilerek sabırla ama mutlaka molalarla günlerine devam edebilirsin.

Sonuçta her ne olursa olsun yeniden, yeniden ve yeniden başlayarak kendi küllerinden doğmayı öğrenebilirsin. Çünkü tam da zorlandığın o anlar yeniden doğmak için en iyi zamandır.