Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrette artık son viraja girildi.

Geçtiğimiz gün ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayı sonuna kadar bir karara varacak ve 2023 yılı boyunca geçerli olacak asgari ücret belirlenecek.

Elbette 1 Temmuz 2022’de asgari ücrete yapılan ‘ara zam’ gibi bir zam olmazsa...

İşçi sendikası, işveren sendikası ve hükümet, 3 yönlü görüşmelerini sürdürürken kulislerde birtakım rakamlar telaffuz edilmeye başlandı.

Enflasyon oranına, döviz kuruna, alım gücüne göre yapılan bazı hesaplamaların ardından toplumun genelinde beklenti bir anda 9-10 bin TL aralığına yükselmiş ve benzer söylemler yeniden tekrarlanır olmuştu.

Yetkili işçi sendikası Türk-İş, kırmızı çizgi olarak 7 bin 785 TL’yi işaret etmiş ve bu rakamın üstünü tartışmaya açacaklarını ifade etmişti.

Özellikle son dönemlerde iktidar kanadı kulisleri kaynak gösterilerek asgari ücretin 8 bin TL civarında olacağı söylentileri çıkmaya başladı.

Yani yavaş yavaş ‘Asgari ücret 10 bin TL olmalı’ söylemi tekrarlanarak sağlamlaşmaya, vatandaşlar da (Alım gücü vasıtasıyla) ikna olmaya başlarken 8 bin TL söylemi ile bu ‘sağlamlaşma’nın önüne geçilmiş oldu.

Şimdi toplum nezdinde ‘hakim’ hale gelen görüşler şöyle:

‘10 bin TL olmalı ama 8 bin TL olur’

‘En fazla 8 bin 500 TL olur’

‘Asgari ücret zamlanmasın, alım gücümüz artsın’

’Çok zamlanırsa tüm giderler yine zamlanır’

Yani güncel beklenti gerçekten de kısa bir sürede 7-8 bin TL bandına düştü.

Ancak benim kişisel görüşüm bunun çok daha üzerinde olacağı yönünde...

Düşünsenize

AK Parti, 20 yılı aşkın bir iktidarın en zorlu dönemini yaşıyor. Özellikle ekonomi nedeniyle toplum genelinde bir huzursuzluk oluşmuş durumda ve AK Parti hükümeti de bunun farkında.

Şimdi biraz geriye gidelim...

İlk olarak 2011 yılında ortaya atılan ‘Hedef 2023’ söyleminin gerçekleşeceği dönemece girmiş bulunuyoruz.

Dile kolay.

AK Parti’nin 11-12 yıldır her fırsatta dile getirdiği, hem toplumu hem de seçmenini hazırladığı 2023 yılı, belki de AK Parti iktidarının malum sebeplerden ötürü en zayıf olduğu yıl...

Asgari ücret de ekonomi başlığı altında tüm toplumu doğrudan ve dolaylı olarak etkiliyor.

Bu kadar da değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah 2023'te milletimizden kendi adımıza son defa istediğimiz destekle Türkiye Yüzyılı'nın ilk kısmını inşa edip bu bayrağı gençlere devredeceğiz." diyor.

Sizce beklentinin altında bir asgari ücretin kabul edilmesi mümkün mü?

Belki de ‘hükümetin toplum tabanında yeniden hayat bulmayı’ düşündüğü tek alan asgari ücret olabilir.