Kızılay’ın depremin ilk günlerinde Haluk Levent’in başkanlığını yaptığı AHBAP’a çadır satışı yaptığı ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık da bunu doğruladı.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın açıklamaları (Türkçe olabildiğince düzeltilmiş bir şekilde) şöyle:

“Kızılay Cemiyeti kendisine gelen bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır, kesinlikle satmamaktadır Basında yer alan konu Kızılay’a sürdürülebilir gelir üreten insani yardım afet alanında uzmanlaşmış şirketlerimizin faaliyetleridir. Kızılay Lojistik şirketimiz Hazır Gıda, Kuru Gıda, Hijyen Setleri, Mutfak Setleri gibi insani yardım malzemelerini BM, STK vb’lerine tedarik etmektedir. Kızılay Lojistik bu hizmetleri uzmanlaşmış bir şirket olarak gerçekleştirmekte ve sektöre değer katarken Kızılay Cemiyetine de gelir üretmektedir. Kesinlikle Kızılay’a teslim edilen bağışlar satılmamaktadır. Bağışlar doğrudan vatandaşlarımıza ücretsiz ulaştırılmaktadır. AHBAP ile tesis edilen ticari ilişki de Kızılay Cemiyeti ile değil Kızılay iştiraki olan Kızılay Lojistik Şirketi ile geliştirilmiştir. En zor zamanlarda vatandaşlarımıza sağlıklı ve güvenilir gıda temini konusunda uzmanlaşmış kapasitesi ile hizmet verilmeye devam edilmektedir.”

Depremin ilk günlerinde böyle bir satış ve ‘lojistik’ sıkıntısına girmek yerine eskiden Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri olan Kızılay’ın doğrudan deprem bölgesine ulaştırmadığı akıllarda birtakım sorular bırakmıştır.

Henüz ilk günlerde, enkaz altında vatandaşlar, dışında yakınları ve depremzedeler bulunurken, bazı bölgelerden ‘çadır istiyoruz’ sesleri yükselirken, Türkiye’nin en kritik kurumlarından biri olan Kızılay’ın böyle bir prosedüre düşmesi akıl alır gibi değildir.

Bu satışın yeni normal olarak yutturulması mümkün değildir, olmamalıdır.

Yetkililer, konuyla ilgili derhal harekete geçmeli, inceleme yapmalı ve Kızılay’ı eleştirenleri vatan haini olarak yaftalamaktan vazgeçilmelidir.

Gerekirse Kızılay’ın afet dönemlerinde herhangi bir ‘ticari’ ilişkiye girmesini devletimiz engellemek adına yasa çıkarmalıdır.

Çünkü Kızılay, büyük faciaların getirdiği acıyı en aza indirme misyonu olan bir kurumdur.

Masa başındaki planlamalar bırakın sonraki günlere kalsın.

Siz varınızı yoğunuzu seferber edin, hesabı kitabı elinizde bir şey kalmayınca yaparsınız!

Ne de olsa bu millet devletini de kurumlarını da hesap kitap yapacak duruma düşürmez.

Eleştirenden de korkmayın hiç. Aksine sıkı sıkı sarılın.