Yine bir bayram. Ramazan Ayı'nı geride bırakıyor, bir Ramazan Bayramı' na daha ulaşıyoruz. Bayramların zaten eski tadı kalmamıştı, bu bayram daha bir tatsız tuzsuz. Bir bayrama daha ulaşmanın, hala nefes alıyor olmanın, sağlıklı olmanın şükrü ve çocukları sevindirme adına tüm telaşlar. Ha, aymazlıkla ver coşkuyu diyenler de vardır, o da onların tercihi.

Gönül isterdi ki, ağzımızın tadı bayram tadında olsun. Kiminin bir yanı eksik, kiminin içi buruk. Ne bayram neşesi, ne de bayram şekeri hali kalmadı. Tabii ki de bir şekilde iyileşmek, olanı kabule geçmek ve önümüze bakmak en doğrusu. Olabildiğince, yapabildiğimiz kadar, yine herşeyin düzeleceği umuduyla.

Bu bayram tıpkı, Barış Manço'nun dilimize dolanan 'Bugün Bayram' şarkısındaki dizeler gibi. Hüzünlü birçok hikaye barındırıyor. Bayram sevinci içerisinde belki de müziğinin de verdiği coşkuyla eğlenceli bir şarkı olarak söylesek de, şarkının hikayesi aslında hiç de öyle mutluluk temalı değil, daha önce bir yazımda yazmıştım.

Şarkıda, eşini kaybeden bir babanın, annelerinin eksikliğini hissettirmeden çocuklarını mutlu etmeye çalışması ve bayramda onları annelerinin mezarını ziyarete götürmesi anlatılıyor.

"Sen gittin gideli içimde öyle bir sızı var ki" diye kocanın eşine seslenişiyle başlayan şarkının 'Sen şimdi uzakta

cennette meleklerle' dizeleri şarkının aslında anafikrini veriyor bize. Sonrasında nakaratta ise çocukların annelerinin mezarına gideceklerini 'Giyelim en güzel giysileri

elimizde taze kır çiçekleri

üzmeyelim bugün annemizi' sözleriyle anlatıyor.

Bu bayram onbinlerce, yüzbinlerce insan yine sevdiklerinin kabri başına gidecek, yine dua edecek yüreklerinde dinmek bilmeyen acılarıyla, özlemleriyle. Deprem bölgesindeki insanlar için, depremi bizzat yaşayanlar için ilk olacak bu bayram. Acıyı kayıpları için yeniden yaşayacak, gözyaşlarını yeniden dökecek. Ama bir kesim insan var ki, o duayı okuyacak kaybının belki bir mezarı yok. Belki bir kesim ise, öldü mü kaldı mı hiç bir haberi yok.

Bir daha böylesine bir acı yaşamamak dileğiyle gelin, Annesini, babasını, yavrusunu, eşini, en yakınını, sevdiğini kaybedenler için, Barış Manço'nun 'Bugün Bayram' şarkısının dizelerinde bir yolculuğa çıkalım, acıları paylaşmak için;

“Sen gittin gideli içimde öyle bir sızı var ki yalnız sen anlarsın

Sen şimdi uzakta cennette meleklerle bizi düşler ağlarsın...

Sen yaz geceleri yıldızlar içinde ara sıra bize göz kırparsın

Sen soğuk günlerde kalbimi ısıtan en sıcak anısın...

Bugün bayram erken kalkın cocuklar giyelim en güzel giysileri

Elimizde taze kır çiçekleri üzmeyelim bugün annemizi

Bugün bayram çabuk olun çocuklar annemiz bugün bizi bekler

Bayramlarda hüzünlenir melekler gönül alır bu güzel çiçekler...”