Bir olayı, konuyu, düşünceyi belirli bir noktadan inceleme, olaya belirli bir yönden bakma, görüş açısı, görüş olarak değerlendirebiliriz bakış açısını…

Sahip olduğumuz ve yaşadığımız hayat aslında bakış açımızın bir sonucudur. Çünkü yaşadığımız olaylara ve durumlara verdiğimiz anlamlara göre hisseder ve davranırız.

Bakış açımızı deneyimlerimiz de etkiler. Bardağın dolu kısmını mı yoksa boş kısmını mı gördüğümüz, olaylara ne taraftan baktığımızla alakalıdır. Bu sadece olumlu ya da olumsuz şekilde olmayabilir.

Olayları çerçeveleme şeklimiz, kararlarımız üzerinde önemli bir yere sahiptir. Bu çerçevenin genişlemesi, seçenek şansımızı artırır. Daha fazla seçeneğimiz olursa daha fazla bakış açımız olur, bu da bize esneklik verir, daha fazla seçenek anlamı taşır.

Ulaşmak istediğimizi bir yer var fakat biz tek bir yol biliyoruz. Bu yol hem sıkıntılı, hem de uzun… Ama oraya giden başka yollar bilsek hem işimiz kolaylaşacak hem de farklı deneyimler elde edeceğiz.

Farklı bakış açıları kazanmak, olaylara, durumlara göre bakış açısı geliştirebilmek, gerektiğinde bunları değiştirebilmek, kendimizi daha mutlu hissetmemizi sağlar. Şartlara göre davranış geliştiririz.

Sorular bakış açısı konusunda çok önemli olabilmektedir. Karşılaştığımız bir sorun olabilir; biz bu sorun karşısında ‘Bunu neden yapamıyorum?’ diye sorarsak zihnimizi onu sorgulamaya ve araştırmaya itmiş oluruz.

‘Bu işi nasıl yaparım?’ diye sorarsak zihnimizi çözüm bulmaya yönlendirmiş oluruz. İşte bu noktada bakış açısı ayrımı ortaya çıkıyor. Bu nedenle bir olay karşısında doğru sorular sorarak ve doğru cevaplarla ilerleyebiliriz.

Hayatta başımıza gelen her durum ve olay bir tecrübedir. Elbette bu tecrübelerin iyisi de olabilir kötüsü de. Tecrübelerimize karşı farklı bakış açıları kazanmak zaman alır. Geçmişte aynı olay karşısındaki tutumumuzla, şimdiki tutumumuz farklı olabilir. Bunda da kazandığımız farkındalıkların payı yadsınamaz tabi ki.

Bazen okuduğumuz bir kitap, bazen başımızdan geçen bir olay değişik bakış açıları kazanmamızı sağlayabilir. Aslında bakış açımızı değiştirmemizi, kendimizi eğiterek veyahut değişik düşünce ve görüşler hakkında bilgi sahibi olarak sağlayabiliriz. Bir şey hakkında bilgimiz olmadan değişik yönlerini göremeyiz. Derinlemesine incelediğimizde farklı yönlerini görürüz ve ufkumuz açılır. Bu da olaya daha farklı bir bakış açısı getirmemizi sağlar.

Bakış açısı o kadar önemli ki bir zamanlar bize zor gelen, çözemediğimiz durumlar bakış açımızın değişmesiyle çözümlenebilir. Neler yaparak bakış açımızı değiştirebiliriz? Araştırmak en başta söylediğimiz öneri çünkü eğitmeden bilgi sahibi olamayız. Derinlemesine bir araştırma yapmak şart. Değişik kültürler görmek, gezmek, bizim için farklı bir deneyim olabilir. Değişik insanlar, kültürler, yaşamlar tanımak hayatımıza bir şeyler katabilir. Değişik arkadaş çevreleri edinmek, bu arkadaşlarımızın fikirlerini, düşüncelerini gözden geçirmek, görüş açısından yararlanmak olabilir.

Farklı hobiler edinmek, zamanımızı hoşça geçirirken bize değişik fikirler katacak etkinlikler yapmak olabilir. Aslında değişik bakış açıları, hayatta tek bir gerçeğin olmadığının farkına varmamızı sağlar. Değişik düşüncelere de saygı duymaya başlarız.

Bazen güncel olaylara bakmak hiçbir şeyin aynı kalmadığını gözlemlememizi sağlar. Hayata hangi pencereden baktığımız, önceliklerimiz, önyargılarımız, kültürümüz, ideolojimiz, eğitimimiz, değerlerimiz gibi birçok faktör bakış açımızı etkiler. Yaşadığımız dünyaya nasıl bakıyoruz? Çünkü gördüklerimiz nereden baktığımıza göre değişir.