Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Maltepe’de ‘Geliyor gelmekte olan’ diyerek bir miting düzenledi. Muhalefet tabanında olumlu karşılanan bu miting elbette çokça katılım gördü. Buna göre CHP kanadında yahut Kemal Kılıçdaroğlu özelinde bir özgüven patlaması yaşandı. Önümüz seçimlerde 6 muhalefet partisinin çıkaracağı ortak adayın Kemal Kılıçdaroğlu, en azından en güçlü muhalefet partisinin önerisinin bu olacağı artık neredeyse kesinleşmiş gibi.

Yakın zamanda mitinge konuşan bir CHP milletvekilinin açıklamaları da buna çanak tutar şekilde. ‘Kemal Kılıçdaroğlu’ gönüllerdeki aday olmaktan çıktı’ manasına gelen bu açıklamalar açıkça gösteriyor ki CHP Lideri bu adaylığı her şeyden çok istiyor.

Muhalefetin güçlü isimleri Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu, Meral Akşener ise muhalif medyanın bir kısmı tarafından sümen altı ediliyor.

Dolayısıyla gönüllerdeki değil de dillerdeki aday artık belli gibi.

Peki, uzun yıllar boyunca CHP’nin başında kalan Kılıçdaroğlu ne yaptı?

Cevap basit.

Şiirsel bir ifadeyle ‘Cehape zihniyeti’ni değiştirmeye çalıştı. Her yana kucak açtı. Partinin köşelerini zımparalayıp oval bir şekil almasına ön ayak oldu. Hataları söyledi. Siyasetin dilini değiştirmeye çalıştı.

Bana kalırsa iyi de yaptı.

Ama ne yapamadı?

Evet. Seçim kazanamadı.

Yukarıdaki her şeyden daha önemli olan bir şey var. Bu bazen kazanırsanız kaybedersiniz bazen de kaybedince kazanırsınız romantizmini kaldırabilecek bir ortamda yaşamıyoruz. Biz Ortadoğu’nun bağrından kopmuş ve bu bağlayıcılıktan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde çıkmaya çalışmış hatta birçok yönden çıkmış bir toplumuz.

Ancak ne yaparsanız yapın. Bazı şeyler kolay kolay değişmiyor.

Bizimki gibi toplumlarda ‘Kazanırsanız kral kaybederseniz hırsızsınızdır.’

Neyi nasıl yaptığınız değil sonucunda ne bulduğunuz deftere yazılır.

Hatta öyle ki bununla ilgili tonla atasözümüz vardır.

Yine de yılların getirdiği istek, belki yakın tarihte kalıcı olma arzusu, bireysel menfaatler vb herhangi bir şey insanın seçimlerini yönetmesi hususunda yol gösterici olabilir.

 Artık kaynama noktasına gelen siyaset kazanının son malzemesinin Kemal Kılıçdaroğlu olmaması dileğiyle...