Demokrasi şehidimiz 1950-1960 yılları arasında 10 yıllık dönemde YETER SÖZ MİLLETİNDİR anlayışı ile ülkemize çok boyutlu bir değişimin önünü açan Türkiye’nin demokrasi tarihinde hizmetleri ile iz bırakan büyük bir vizyona sahip ülkemizin hayallerini birer birer gerçekleştiren 27 Mayıs 1960 darbesi ile sudan sebeplerle darbe mahkemesinde idam edilen merhum Adnan Menderes’in müzesini üstat Yavuz Donat ve oğlum Gökhan ile birlikte ziyaret ettim. Ziyaretimizin fikir babası Yavuz Donat üstada ne kadar teşekkür etsem azdır. Adnan Menderes müzesi rehberi Sevilay Durmuş ve müze müdürü Özay Özhan’a da müzeyi gezerken bilgilendirmelerinden dolayı da teşekkürlerimi sunuyorum.

ADNAN MENDERES

Benim çocukluğum ve ilk okulu bitirdiğim dönemde Demokrat Partinin ülkemize çağ atlattığı bir dönem yaşamış biriyim. Adnan Menderes’in idam edildiğinde anne dedem İzmir Ulucak’ta yaşayan Mehmet Yeşilyurt’la birlikte hüngür hüngür ağlayan biri olarak 70 yıl sonra Cumhuriyet döneminin siyasetinde en mümtaz çehresinden biri bir devlet adamı ve müstesna şahsiyetini ile halkın gönlünde taht kuran Adnan Menderes Müzesini oğlum Gökhan ve Yavuz Donat ile geziyorum. Rehberimiz Sevilay Durmuş ve Müze Müdürü Özay Özhan da bizlere eşlik ediyor. Bu müzenin kurulmasının mimarı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a minnettarım. Erdoğan “Devlet ve siyaset adamı değerli Adnan Menderes milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir. İlelebet öyle kalacaktır” diyor. Adnan Menderes müzesi için İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu şimdi İzmir Valisi olan Yavuz Selim Köşger ile tecrübeli devlet valililerimizden Hüseyin Aksoy ve müzenin küratörlüğünü üstlenen Yasin Tütüncü başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler.

Müzede makam aracının önünde fotoğraf çektirdim. Adnan Menderes’in gezilerinin görüntülerini izlerken 27 Mayıs ihtilalini yapanlara ve yaptıranlara hizmet aşkı yüzünden idam edenlere öfkemi sundum. İngiltere’ye giden uçak kazasından kurtulan Adnan Menderes’in sonraki yaşadıklarını gözlerimin önüne geçirdim. Ailesine ve sevenlerine üzüntülü günler geçirtenlere beddua ettim. Adnan Menderes müzesini gezmenizi tavsiye ederim. Halkın oyları ile iktidar olan Demokrat Partinin darbe ile indirilişinin öyküsünü bilmek gerekir. Rahmetlinin Aydın’a geldiğinde Çine Çayı kenarında çay içtiğini anlattılar. Rehberimizi ve Adnan Menderes müze müdürü. Bizlere burada çay ikram ettiler. Sonra Yavuz Donat ve oğlum Gökhan Çakıbeyli köyüne gittik. Muhtarlıkta Adnan Menderes ile fotoğraf çektirdik. Duygu dolu bir günü geride bıraktık ve İzmir’e döndük. Kordon’da yine gemimizi gezmek isteyen kuyrukları gördük. Yavuz Donat üstadın oğlu Hürkan ve eşi Ebru hanımla Kordon’da deniz ürünlerinin en taze lezzetlisini müşterilerine sunan Deniz Restorana oturduk. Kordon’da güneşin batışını seyrettik. Güzel bir Kordon sefası yaşadık. Dostlarla yenen yemek ömürden sayılmaz dedi oğlum Gökhan. Yavuz Donat üstadımı Ankara’ya geç saatlerde yolcu ettik.

SANDIK BAŞINA

Bugün Cuma. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı iktidara gelmek için çalışmalarını sürdürdü. 20 yıllık iktidarın başı yapacak çok işimiz bar diyerek oy istiyor. Millet İttifakı da değişimi sağlayacağına inanıyor. Pazar günü millet olarak sandığa gidip oyumuzu kullanacağız. Sandıktan çıkan sonuç başımızın tacıdır. Demokrasi şölenidir. Bu yüzyılın seçimi ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.