AYLARDIR nerede bir halk otobüsü işleten dostumla karşılaşsam, "Herkesin derdini yazıyorsun, bizim derdimize bakmıyorsun" diyordu. "Bugün yarın yazarım" deyip, başka konular üzerinde görüşlerimi yazarken, dün gazetem Olay, halk otobüslerinin sorunlarını Kooperatif Başkanı Erdoğan Akatmacı ile görüşerek dile getirmiş. Başta, 65 yaş üstü ile engelli vatandaşların otobüslerde bedava taşınmasında ortaya atılan sıkıntıları abartılı buluyordum. Kazın ayağı öyle değilmiş.
İŞİN ASLI…
Manisa'da günde ortalama 66 bin yolcu taşınıyorsa, bunun 9 bine yakınının halk otobüslerinde bedava seyahat ettiği ortaya çıktı. Bu büyük rakam. Halk otobüsleri işletmecilerinin belini büktüğü belli. Devlet böyle bir kararı sosyal açıdan aldığından hepimiz alkışlamıştık. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kararı 65 yaş üstü emeklileri ve engellileri sevindirmişti. 2014 yılından beri uygulanan bu karar çerçevesinde halk otobüsü kullananları bir dinleseniz, ne olaylar yaşandığını öğrenmiş olursunuz! Bizim toplum olarak devletin yararlandırmak istediği sosyal hizmetlerin imkanlarını suiistimal ettiğimiz de bir gerçek.
DİNLEMEK LAZIM
Anlatılanları dinlediğimizde ağlayacak halimize güleriz. Bir duraktan binip son durağa kadar seyahat edenlerin bir kısmının otobüste uyuduğundan, otobüs şoförleri tarafından, "Amca, son durak" dendiğinde, "Öyle mi evladım?" deyip, çarşıda inmek istediğini söyleyenlerin sayılarının yükseldiğinden söz ediliyor. Halk otobüsleri kooperatifinin Başkanı Erdoğan Akatmacı'nın üyeleri adına yaptığı feryatlara kulak vermek gerekiyor. Devletin bu konuda vaatlerini şoför esnafına da tutması gerekir. Bugünlerde ekonomimiz biraz durgun. Ben bugün halk otobüsü sahipleri ve şoförlerinin derdine çare olmak için bu konuyu köşeme taşıdım.
ÖZDAĞ KONUYA EL ATMALI
İktidarın çalışkan Milletvekillerinden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ'ın bu konuya el atmasını bekliyorum. Geçenlerde bir dostumla konuşurken Milletvekili Selçuk Özdağ'ın halkın sorunlarına büyük duyarlılık gösterdiğini dinledim. Attığı mesajlardan zaten farkındayım. Selçuk Özdağ her hafta Manisa'da. Programında, halk otobüsleri kooperatifinin Başkanı Erdoğan Akatmacı ve üyelerini dinlemek için yer verip vakit yaratırsa, bu sorunu Başkent'e taşır ve sonuç alır gibi geliyor.
KURU ÜZÜMÜMÜZ İYİDİR
Bugünlerde okullarda dağıtılacak üzüm projesi üzerine çeşitli söylentiler çıkarılıyor. Bunların başında da bizim köşe yazarımız, elinde üzümü kalan Enis Çanlı feryat ediyor. Çanlı, iyi bir ekonomisttir. Hacıhaliller tarafında bağları var. Onla haşır neşir oluyor. Gerçi daha bir salkım üzümünü görmedik. Fiyatlar iyiyken üzümünü depoda istifleyip fiyatların yükselmesini beklerken tersi oldu. Bu, okullara üzüm dağıtılma projesinin hayata geçmesinde de yazılarıyla emeği geçmiştir. Ege Bölgesi'nde, bilhassa Manisa yöresinde üzümün kalitesi iyidir. 7, 8, 9 numara üzümlerin karıştırılarak da verilmesinde sorun olmayacağını bilir. Onun için kuru üzüm dağıtımının üzerine gölge düşürmeyin sevgili Eniscim. Seneye üzümünü erken satarsan karlı çıkacağını şimdiden söyleyeyim. 45 yıllık gazetecilik yaşamımda çiftçinin ve üreticinin bir kez memnun olduğu yıla rastlamadım. Ülkede, ‘Ağlamayan çocuğa süt vermezler' misali, herkes devletten biraz daha koparmaya çalışıyor. Bu sene yine bazı bölgelerde soğuk bağları vurdu. Vurdu da, çiftçilerimizde her sene ağlamayı, sızlamayı bıraksın. Tarım sigortasının faydalarına baksın.