Soma faciasından sonra maden kazalarını unuttuk derken yüreğimize ateş düştü. Cuma akşamı Türkiye Taş Kömürü Kurumu Amasra müessesi müdürlüğüne bağlı maden ocağında meydana gelen patlamada 41 maden işçisi şehit oldu. Kara geceden geriye acılı aileler yürük yakan hikayeler kaldı. Devletimiz jet hızıyla seferber oldu. 69 işçinin hayatı kurtarıldı. Kaza sonrası Diyarbakır programını iptal edip Bartın’a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Maden kazalarını tarihe gömmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkmak boynumuzun borcu” dedi. 300 metre derinlikte meydana gelen grizu patlaması sırasında 110 kişi çalışıyordu. Ölenlerin çoğa genç… Devletimiz patlamaların ardından tüm kurumlarını seferber etmiş. Arkadaşlarını kurtarmak için canını feda eden maden işçileri kardeşlerimize rağmen Amasra’da 41 maden işçisi -300 metre toprak altında hayatlarını kaybetti. Yastayız.

GRİZU BAŞKA BİR ŞEY

Kurtulan işçilerden Aydın Kalaycı olay anını kelimeleri ile anlatamayacağını ifade ederken “Toz bulutu o kadar yoğundu. Ses o kadar yüksekti ki anlatılamaz. Herhangi bir tehlikeli durumda amirlerimiz bizi ocağa sokmazlar. Burada kesinlikle ihmal yok. Grizu başka bir şey. Ben belki beş adımla kurtuldum. Beş adım daha geride olsam şuanda aranızda olmayabilirdim” dedi.  Diğer kurtulan işçilerden Celal Kara ise “İçerideki arkadaşlarımızın hepsi genç. Bir çoğu bekardı. Evli olan arkadaşlarımız da vardı. Doğacak çocuklarını bekleyen de. Biz vardiya arkadaşlarımızı içeride bırakmadık. Tedbirimizi alarak onları çıkarmaya gittik. Hiçbir şeyden korkmadan girdik ve mücadelemizi verdik. Bütün ülkemizin başı sağolsun” dedi.

Amasra’daki facia ile ilgili gerekli incelemeler başlatıldı. 350 metrede ihmal var mı yok mu tespit edilmeye çalışılacak. Hafta sonu ülkemizde oynanan futbol müsabakalarında Amasra’da şehit olan maden işçileri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bu arada çeşitli iddialar da gündeme getiriliyor. 2017 ve 2019 yılında hazırlanan sayıştay raporunda 300 metrede kazı yapılmaması gerektiğinin yazıldığı iddialar arasında. Bu hafta gündem belli. Ülkeyi yönetenlerle muhalefette olanlar arasında Amasra faciası ile ilgili iddia ve cevaplar ard arda geleceğini görür gibiyim. Ben diyorum ki vay gidene, ateş düştüğü yeri yakar. Ağlarsa anam ağlar gerisi yalan ağlar… Sabırlar diliyorum.