Türkiye'nin sahip olduğu marka değerleri konusunda bir araştırma yapıldı ve sonuç: Marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın araştırmasına göre, 1 milyar 605 milyon dolarlık marka değeriyle Türk Hava Yolları 2021'de de "Türkiye'nin en değerli markası" oldu.

Geçtiğimiz haftalarda, yıllardır üzerine konuşulan Türkiye'nin uluslararası alanlarda adı BM tarafından Turkey yerine Türkiye olarak kabul edilmişti. Bunun üzerine Türksat 5B Uydusu Hizmete Alma Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Hava Yolları’nın da uluslararası arenadaki imajının değişeceğini duyurdu. Buna göre Türk Hava Yolları bünyesindeki uçaklar, çok yakın zamanda gövdelerinde ‘Türkiye Hava Yolları’ ifadelerini taşıyacak. "Artık Turkey yok, Türkiye var. Bundan sonra uçaklarımızın gövdesine de Turkish Airlines yerine Türkiye Hava Yolları yazacağız.” dedi.

İyi de Turkish Airlines’i Türkçeye çevirince Türk Hava Yolları anlamına geliyor. Onu ne yapacağız?

Zaten Türkçe olarak TÜRK HAVA YOLLARI ibaresi markanın her anlamda ülkemizi temsil etmesine yarıyordu. Durup dururken niçin Türkiye olarak değiştirildiği konusu gerçekten kafa karıştırıcı.

Kaç yıllık yatırım... Pazarlama süreçleri… Marka değeri...

Tüm süreç bir anda değişen bir isimle yeniden başlayacak.

Yapılacak kırtasiye, yazı, uçak giydirmeleri vs masrafını saymıyorum bile. Bunlar da elbet müşterilere bir noktada yansıyacak.

Adı artık her ne olursa olsun kendi vatandaşının bilet alırken cepleri yakar durumda olan firmanın adının değişmesi sade vatandaşı çok da ilgilendirmiyor olsa gerek.

Not: Logosunun bile bu kadar detaylı planlanan, gerçekten Türk milletinin kıymeti umarız tek kişilik kararların gölgesinde bırakılmaz.