Jübile kutlamaları monarşiler arasında bir gelenek ve önemli yıldönümlerini ve bu yıldönümlerinde yapılan kutlamaları anlamına geliyor.

Bundan on yıl önce Kraliçe II. Elizabeth’in tahttaki 60. yıl dönümü Diamond Jübile Olarak kutlanmıştı. Platin Jübile ise 70. yıldönümünü ifade ediyor.

Birleşik Krallık’ta Kraliçe II. Elizabeth’in tahta çıkışının 70. yıldönümünü için yıldönümünü kutlaması için Benzeri görülmemiş etkinlikler ve girişimler gerçekleştirildi ancak en görkemli törenler, 2 – 5 Haziran tarihleri arasında dört gün boyunca devam eden Platin Jübile kutlamaları yapıldı.

Kraliyet Ailesi’nin düzenleyeceği özel etkinliklerin yanı sıra kadar açıklanan rakamlara göre 2.429 genel etkinlik düzenlendi. Bununla beraber halkın sevgisi göstermek için kendileri sokak aralarında ve parklarda 3.388 sokak partisi yaptılar.

Bu kadar gelişmiş ileri teknolojisi olan, dünyanın ilk uçan araba Havalimanı ‘na bile sahiplik yapan eğitim seviyesi yüksek bu ülkede saltana karşı olan sempati gerçekten ilginç derecede yoğun.

Kraliçe neler gördü? Hangi büyük olaylara tanıklık etti?

II. Elizabeth, bundan tam 70 yıl önce, 6 Şubat 1952’de tahta çıktı. 25 yaşındayken tahta çıkan ve 70 yıl hizmet eden ilk İngiliz Hükümdarı ünvanını alan II. Elizabeth, aynı zamanda en uzun evli kalan İngiliz Monarşisi üyesi ve en yaşlı Britanya kraliçesi unvanını da taşıyor.

Tahtta 70 yıl geçiren Kraliçe, 14 İngiliz başkanı ile çalıştı, 13 ABD Başkanı’nın dönemine tanık oldu. Kraliçenin tahtta kaldığı süre içinde Soğuk Savaş başlayıp biterken Berlin Duvarı inşa edildi ve yıkıldı, internet icat edildi.

Resmen bir devir değil bin devir değiştirdi kraliçe!

Neyse, İngilizler varsın kraliçesine sahip çıkadursun, değil 70.yıl, 80.yıl kutlamasını bile yapsınlar da umarız bu uzun yıllar görevde olma başka ülkelerdeki yöneticilerde yanlış anlamalara yol açmasın, heveslendirmesin…