Koronavirüs engeli ile 3 yıldır halka saçılamayan şifalı mesir macunu 30 Nisan 2023 Pazar günü Sultan Cami’nden halka saçılacak. Vali Yaşar Karadeniz, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ortak bir açıklama yaparak 2012’de İnsanlığın Somut Olmayan Dünya Kültürel Miras Listesine alınan Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nin 26 Nisan’da başlayıp 30 Nisan’da biteceğin duyurdular. Mesir komitesinin toplantıısında konuşan Başkan Ergün Mesir Festivalinin en iyi şekilde gerçekleşmesi için gereken çalışmaların yapılmaya başlandığına değinerek “26-30 Nisan tarihleri arasında Mesir Festivalini en iyi en güzel şekilde Manisa’nın tanıtım noktasında hem ulusal hem de uluslararası kardeş şehirlerimizi davet ederek yurt içinden de bütün folklorik etkinlikleri 4 gece 5 gündüz olarak en iyi şekilde gerçekleştireceğiz” dedi.

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik “26-30 Nisan’dan başlayacak coşkulu bir festival Manisa’mızın sokaklarında yaşanacak. Mesir tadında bir festivali geride bırakmış olacağız” dedi.

Vali Yaşar Karadeniz Mesir Festivalinin Manisa için önemli bir kültürel değere sahip olduğunu belirterek “Kadim bir kültürü olan bir kentin tarihçesine baktığımızda mesir macunu Manisa’nın Şehzadeler Şehri ünvanlıyla özdeşleşen adeta bir simgesi olan bir ürün. Şehzadeler Şehri ve mesir macunu aynı zamanda bir marka değeri. Bu şenliğin bu geleneğin yaşatılmasının yanında marka değerinin korunması ve bu şenliğin ilimizde yaşanarak kültürel turizm anlamında canlılığın yaşanması hepimizin görevi ve ortak amacı” dedi.

7 TON MESİR SAÇILACAK

3 yıl aradan sonra tekrar yapılacak olan Mesir Festivalinde 7 ton mesir macunu saçılacağını belirten Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık “3 yıldır Mesir Festivalini yapamıyorduk. Halkımıza şifa dağıtımı yapamıyorduk. Bu yıl çok şükür festivalimizi düzenleyerek halkımıza her derde deva olan mesir macununu halkımızla tekrar buluşturacağız. Mesir macunu üretimine devam ediyoruz. Heyecanlıyız. Güzel bir mesir şenlikleri ile Manisa turizmine katkı sağlayacağımıza inanıyorum” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün dediği gibi Mesir Festivali Manisa’nın tanıtımı açısından çok önemli. Mesir komitesi de bu yılki festivalin görkemli geçmesi için elinden geleni yapacağına inanıyorum. Baharın müjdecisi olan 21 Mart Nevruz Bayramı ile beraber temsili karma töreni ile bu yılki Mesir Festivali başlamış olacak. Hayırlı uğurlu olsun. Festivalin amacına ulaşılması için tanıtıma önem vermeliyiz. Böylesine yüzyıllardır devam eden mesir macunun saçılması yurt içi ve yurt dışına duyurmalıyız.

BAŞKAN ERGÜN İLE GÖRÜŞTÜM

Geçen hafta bugün Büyükşehir Belediyesinin aylık meclis toplantısı vardı. Cihad Taysi ile görüştüm. Kültür Sitesinin yolunu tuttum. Başkan Cengiz Ergün gelmemişti. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ile selamlaştım. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ü beklemeye başladım. Geldi. Başkan Ergün birbirimize hal hatır sorduk. Ben Mesir Şenliklerinin yapılmasına karar vermişsiniz” dedim. Başkan Ergün “3 yıllık aradan sonra halkımıza şifalı mesir macununu saçacağız. Uluslararası şenliğimizi Manisa’ya yakışır bir şekilde tekrar hayata geçirmenin çalışmalarını sürdürüyoruz. Kültürel etkinliğimizin ilgi görmesi için komite ve büyükşehir olarak zengin bir Mesir Festivalini 4 gün boyunca sürdüreceğiz” dedi.