Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünyayı saran bir enerji sıkıntı bu kış Avrupa ülkelerinde hissedilecek. Bunu görür gibiyim. Ülkemizde de enerji sıkıntısının tedbirlerinin alındığı izlenimi var bende. Nereden mi bu kanıya vardım derseniz hemen yazayım. Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in cadde ve sokaklarda enerji santrali kurduğunu ve üretime başladığını kamuoyuna açıklanan afişleri görünce Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in makamında soluğu aldım. Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler de şahit. Başkan Çelik’e “Güneş enerji santrali kurmuşsun. Yaz tatilini bu yıl fazla uzatınca yeni fark ettim” dedim. İki dönemdir Şehzadeler ilçesine hizmet yapmak için ekibi ile canla başla çalışan Başkan Çelik bana dedi ki “Şehzadeler ilçesi kıran çiftlik mahallesinde 20 arazi üzerine 1 MW gücünde güneş enerji santrali kurduk. 20 Ağustos tarihinde de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ilimize gelip gerçekleştirdiği toplu açılış töreniyle santralimizi hizmete açtık” dedi. Cumhurbaşkanımız Erdoğan Manisa’ya geldiğinde ben Çeşme’de tatil yapıyordum. Onun için Şehzadeler Belediyesini böylesine önemli projesini hayata geçirmesinden haberimin olmadığını anlamış oldum.

Başkan Çelik’in odasında çaylarımızı içerken 6 Mayıs 2022’de başlayıp Ağustos ayında biten ve enerji üretmeye başlayan güneş enerjisi ile ilgili projenin detaylarını öğreniyoruz Başkan Ömer Faruk Çelik’ten. Güneş enerjisi santrali 15.4900,00 TL’te yapılmış.

TÜRKİYE’DE YENİLEBİLİR ENERJİ İLE AYDINLATILAN EN BÜYÜK ALANLARDAN BİRİNE SAHİP MANİSA ŞEHZADELER İLÇESİ

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik anlatıyor, ben, başkan yardımcısı Ahmet Songüler ile dinliyorum. Bana göre bugünleri görülüp hayata geçirilen güneş enerji santralin başlangıcından sonuna kadar geçtiği aşamaları Şehzadeler Belediyesinin başarılı başkanı Ömer Faruk Çelik anlatımını köşeme aktarıyorum ve kendisini tebrik ediyorum.

2021 yılı son döneminde ülkemizin meclisten geçirdiği Paris İklim Anlaması ile yenilenebilir enerji kullanımı ve karbondioksit salınımın azaltılması artık her birimiz için ödev olmuştur. Biz de daha önce yenilenebilir enerji ile ilgili birçok proje hayata geçirdik. Hobi bahçelerinde 50 dönümlük alanı komple güneş enerjisi ile aydınlattık. Her bir barakamızın üzerinde güneş paneli yerleştirdik ve 318 barakayı bu şekilde aydınlattık. Bu sayede Türkiye’de yenilenebilir enerji ile aydınlatılan en büyük alanlardan birisine Şehzadeler sahip.

Güneş enerji santralleri yazın daha fazla güneşlenir ve daha fazla üretim yapar. Bu kışın düşer. Bu santralin izinlerini biz 5 sene önce aldık. Bu sebeple şuan Türkiye’de verilmeyen haklara sahibiz. 10 yıl boyunca dağıtım şirketini ürettiğimiz her kilo wat saat(kwh) elektriği 13.3 cente satacağız.

İşletmeye alacağımız 1 mw santral ile yıllık 1.734.416 kwh elektrik üreteceğiz. Bu üretim 4 kişilik tam 571 hanenin yıllık tüketimini karşılayabilir. Bu GES ile yıllık 4.600.000 TL gelir elde edeceğiz. Dağıtım firması iletim vergisi, bakım ve güvenlik giderlerini düştükten sonra en az yıllık 3.600.000 TL belediyemiz gelir elde edecektir. Dolar kuru art arsa bu gelirler de artacaktır.

1 mw kurulu gücündeki termik santral yılda ortalama 6 milyon ton karbondioksit salınımı yapar. Kurduğumuz GES ile yıllık 990 ton karbondioksit salınımını engellemektedir. Ayrıca yılda 82 bin 500 adet ağacın karbondioksit emilimine eş değerdir.

2022 yılı elektrik fiyatları ile belediyemizin bu yıl elektrik tüketimini 5 milyon kwh, giderini 11.000.000 ile 12.000.000 TL arasında olmasını bekliyoruz. Bu santral ile belediyemizin elektrik giderlerinin %40'ını karşılayacağız.

Yine Kıran Çiftlik’te bu parselin yakınında yine 20 dönüm üzerinde 1 mw güneş enerji santrali için projelerimizi hazırladık ve izinlerimizi aldık. Bu santral şuan kurduğumuzdan farklı olarak tüketimlerimiz ile mahsuplaşacağız. Belediyemiz için büyük bir gider kalemi olan elektrik tüketiminin çoğunu kendimiz üretmiş olacağız