Herkesin gündemi ekonomi. Konuşulan seçim sohbetlerinin alt metninde bile ekonomik sorunlar yatıyor.

İktidar bu sorunlara çözüm üretmek için çaba gösteriyor. Muhalefette bu sıkıntıları dillendirip sokağın nabzını tutup oylarına talip olmak istiyorlar. Biriyle konuşuyorsun ülke batmış durumda. Sonra bakıyorsun dışarıya her taraf dolu. Petrol fiyatları almış başını gidiyor ama sokaklar arabalardan geçilmiyor. Sahil kenarları, restoranlar iki gün önceden rezervasyon alıyorlar. Benim gördüğüm para olanda çok olmayan da hiç yok. Bu makas daha da açılırsa işin sonu pek parlak gözükmüyor. Ama gelinen noktada parası olanın parasını katladığı bir dönem yaşıyoruz. Muhakkak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir reçete ile vatandaşının cebini rahatlatacaktır. Beklentim o yönde. Bir de geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi. Yapılan zirveden çok önemli kararlar çıktı. Edinilen bilgiye göre enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda, tarım ve savunma sanayi alanlarında iş birliği konuşuldu. Bu ziyaretin ekonomiye yansımasının olumlu olacağı yönündeyim. Ülkeye girecek sıcak para piyasaları rahatlatacaktır.

 BAZI RAKAMLAR ENDİŞE VERİYOR

Tabi eğri oturup doğru konuşursak… Ekonomik bazı rakamlar endişe vermiyor değil. Örneğin Tüketici Güven Endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında azaldı; Mayıs ayında 67,6 olan endeks, Haziran ayında 63,4 oldu. Böylelikle endeks tarihinin en düşük seviyesi kaydedildi. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Ankete göre, yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 57,92 iken, bu anket döneminde yüzde 64,59 oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net rezervleri 10 Haziran haftasında 8,2 milyar dolarla Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verileri üzerinden yapılan hesaplama tüketici kredilerinde 10 Haziran itibariyle büyüme hızının yüzde 60'ı aştığını gösterdi.

Bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz. Bunların en büyük sebebi enflasyonun artış hızının önüne geçilememesi. Enflasyon artığı sürece ne yapılan zamlar yaraya merhem olur, ne de vatandaş derin bir nefes alır. Yukarıdaki verilere göre vatandaşımız borçlanmaya devam ediyor. Kısacası olmayan bir para tüketiliyor.

HER ŞEYE RAĞMEN GAYRİMENKUL SATIŞLARI ARTIYOR

Yukarıda belirttiğim tüm olumsuzluklara rağmen konut satışlarında inanılmaz artış devam ediyor.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayına ilişkin konut satış istatistiklerini yayımladı. Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 107,5 artarak 122 bin 768 oldu. Para yok diye herkes ağlıyor bu evleri çakıl taşı ile mi alıyor vatandaş? Diye sormadan edemiyorum kendime. Bugün mübarek Cuma günü. Yarın hafta sonu. Gidin Alaçatı, Çeşme, Foça Bodrum, İzmir Kordon’a akşamüstü oturacak yer bulabilecek misiniz? Bahsettiğim gibi söylenenle yaşanan arasında çok büyük bir tezatlık var.

BAYRAM ÖNCESİ MÜJDELER BEKLENİYOR

Yukarıda bahsettiğim tüm konular vatandaşın ekonomisinin bazısı için büyük, bazısı için de küçük çapta olsa da sıkıntılı olduğunu gösteriyor. Dediğim gibi enflasyon bu şekilde gitmesi cebimizdeki parayı durduğu yerde eritiyor. Bu yüzden bayram öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atacağı ekonomik adımları merakla bekliyorum. Halk dili ile vatandaş vereceği müjdeleri bekliyor. Bir emekli olarak enflasyon karşısında ezilmeyen bir zam bekliyorum. Baktığımızda 2023 seçimlerine bir yıldan az bir zaman kaldı. Her zaman diyorum vatandaşın cebi rahatlamazsa, bunun hesabını muhakkak sandıkta sorar.

MANİSA İŞ DÜNYASI HAREKETLİ GÜNLER GEÇİRİYOR

Tabi bu ekonomi konuşmalarını her akşam üstü Söğütaltı kahvesinde dostlarla yapıyoruz. Manisa TSO Başkanı Mehmet Yılmaz ve Ekonomist Hikmet Oray Yalçın ülke de ne olup bittiği bize anlatıyor. Gerçi Başkan Mehmet Yılmaz bu ara çok yoğun. Bir bakıyorsunuz Denizli’de toplantıda, bir bakıyorsunuz Uşak’ta. Manisa’da olduğu günlerde de gelen yabancı heyetleri Manisa İş Dünyası ile buluşturuyor. Bir nevi köprü vazifesi görüyor. Sağ olsun Başkan Mehmet Yılmaz bu yoğun temposuna rağmen ben ve dostlarıma geçen günler vakit ayırdı. Kadıoğlu Demir ve Kadıoğlu Beton Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kadıoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri İbrahim Fırtına ve Metin Gökalp ile Başkan Mehmet Yılmaz’ın misafiri olduk. Sağ olsun dostlarımla yakından ilgilendi. Ülke ekonomisi üzerine konuştuk. Endişelerini ve beklentilerini anlattı. Sohbet o kadar güzeldi ki vaktin nasıl geçtiği anlamadık. Başkan Mehmet Yılmaz atom karınca gibi bir orada bir burada. Durmak bilmeden çalışıyor. Bugün de TOBB delegeleri ile Ankara’da olacak Başkan Yılmaz. Ankara’da gerçekleşecek bu toplantıda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun iş dünyasına vereceği mesajları önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağım. Hepinize iyi hafta sonları…