Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Mart ayı aşılamada çok mesafe kaydedeceğimiz bir ay olacak. İllerimizi vaka, aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, çok riskli sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz” demişti. Bunun üzerine covid aşımı eşim Nermin Hanım ile birlikte olan bendeniz Mart ayırda kademeli olarak uygulanacak kısıtlamaların kaldırılma programında Manisa’nın durumu nedir araştırdım. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın il bazında açıkladığı duruma baktım. Manisa’da durum iyi değil. 22 Şubat tarihi itibariyle Mart ayı içinde Manisa kısıtlamalardan kurtulmak istiyorsa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dediği gibi temizlik, maske, mesafeye özen gösterecek. Yoksa işimiz Manisa olarak zor. Onun için Manisa normale dönmek için ha gayret diyorum

MANİSA YÜKSEK RİSKLİ BÖLGEDE BULUNUYOR

Koronavirüs ile mücadele kapsamında hastalığın önüne geçilmesi için aşılama çalışmaları Türkiye genelinde ve Manisa’da son sürat devam ediyor. Cuma günü Olay Gazetesinin manşetini böyle atmış Yazı İşleri Müdürü Esra Kale haberde benim ve eşim gibi Manisa’da birinci dozu aşı olan kişi sayısı yüz bine ulaşmış. Nüfusa göre oran yüzde 7,42. Haber Müdürü Burhan Akdemir’in araştırmasından çıkan haber bu. Birinci sayfada benim aşılama fotoğrafımı koymuşlar. Teşekkürler. Bunun üzerine hafta sonu Mart ayında vaka sayılarına göre Manisa’nın durumunu öğrenmek için Esra Kale’yi aradım. O da bana “Başkanım konunun takipçisi Burhan’a söyleyeyim sizi arasın yanlış bir şeyler yazma” dedi. Bunun üzerine Burhan kardeşim beni aradı “Başkanım size sağlık bakanının bu konudaki açıklamasını okuyacağım” dedi. Burhan Akdemir Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın düşük, orta ve riskli oranlarının tespitini açıkladı. Mart ayında kademeli olarak kalkması beklenen kısıtlamalarda iller bazındaki kriterler şöyle dikkate alınacakmış. Vaka sayısı iller bazında yüzde binde 10’un altında olanlar düşük riskler kapsamında değerlendirilecek. Yüz binde otuz beş arası orta riskli, yüz binde 36 ve üzerinde olan iller yüksek riskli iller kategorisine göre değerlendirme yapılacak. Mart ayında kademeli kısıtlamaların kalkmasında baz alınacak. Peki Manisa’nın yüz bindeki oranı ne derseniz 42,52 ile yüksek riskteki iller kapsamı içinde görülüyor. Duruma çok şaşırdım.

SÜMER ORAL BAKANIM DA AŞISINI OLMUŞ

Yazımı yazarken Bodrum’da koronavirüs tedbirleri kapsamında yaşamını sürdüren en uzun süre Maliye Bakanlığı yapan Adalet Parti, Doğru Yol, Anavatan ve MHM’den milletvekili olarak Manisa’ya sayısız hizmetleri bulunan sayın Sümer Oral Bakanım aradı. “Eşin ile birlikte aşı olmuşsun hayırlı olsun” dedi. Sayın Bakanıma kendisinin ne zaman aşı olduğunu sordum. Sümer abim “Ertuğrul’cuğum ben ilk aşımı 27 Ocak’ta oldum. Türkan ablan 12 Şubat’ta. Ben Allah nasip ederse 24 Şubat Çarşamba günü ikinci aşımı olacağım. Böylece koronavirüs tedbirleri kapsamında aşılarım bitmiş olacak. Türkan ablan 12 Mart’ta ikinci aşıyı olacak. Bodrum’da havalar çok güzel. Komşularımla vakit geçiriyoruz. Sen ne zaman ikinci aşıyı olacaksın?” dedi. Bende sayın bakanım Sümer Oral’a “Allah sağlık verirse 17 Mart’ta eşimle birlikte ikinci aşımızı olacağız” dedim. Sayın bakanım iller bazında Manisa’nın durumunu sordu. Bende “Sayın bakanım Manisa iller bazında bugünlerde yüksek riskli iller arasında. Biraz keyfim kaçtı” dedim. Sümer abim “Moralini bozma Mart ayında durum daha iyi olacak. Manisa’da tedbirlere dikkat ederse bu kategoriden çıkar. Şubatın bugün 20’si. Mart ayında durum düzelir sıkma canını” dedi. Bu arada bakanım aşı olmaya giderken eşim Nermin Hanımla birlikte çektirdiğimiz fotoğrafları beğenmiş. Bende kendisine bugünlerin anısı olarak Bodrum’da deniz manzaralı yazlığında Türkan ablamla birlikte fotoğraf çektirmesini ve anı olarak saklamasını söyledim. Düşüncemi doğru buldu sayın bakanım. Neyse yazımı Manisa normale dönmek kısıtlamaların bir kısmından kurtulmak için ha gayret diyorum. Temizlik, maske, mesafeye dikkat edelim. Riskli kategoriden çıkalım.

Bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün yaş günü. Nice sağlıklı, uzun yıllara başkan.