Başkan Recep Tayyip Erdoğan yeni yıl öncesi Beştepe’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile bir araya geldi. Masa yıllardır çözülemeyen emeklilikte yaşa takılan 2 milyon 250 bin vatandaşın derdine çare buldu Başkan Erdoğan… sorunu bir reformla çözdü. Herkesin kara kara düşündüğü yaş sınırı olacak mı sorusuna da “Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır” dedi. Bende günlerdir bu konuda yazdığım erken emeklilikte yaş sınırı olmayacak tezim Başkan Erdoğan’ın açıklaması ile gerçek oldu. Doğrusu buydu. Gözün aydın Erdoğan Esentaş. Emekli olacaksın. Şimdi sıra senin verdiğin sözde. Ben sana söylemiştim. Günlerdir yazılan çizilenlere kulak asma bugüne kadar yaşa takılıp emekli olamayanlara yeni bir yaş uygulaması ile emeklilik hakkı verilmesi olmayacak. 1999 yılında 18 yaşında ise başlayan ve 20 yıl kesintisiz prim ödeyen bir kadın çalışan 25 yıllık sürenin sonunda bir erkek çalışan da emeklilik dilekçesi verebilecek.

YAŞ SINIRI YOK

Başkan Erdoğan “Düzenleme ile 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına ulaşıyor. Yaş sınırı uygulanmayacaktır. Düzenleme sistemdeki SKK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıda herkes için geçerli. Mali çalışmaları da yaptık. Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyenler için ayrı bir geçiş olacak. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecekler için de prim teşviki getiriyoruz” dedi.

Böylece Türkiye’nin yıllardır süren köklü bir sorununu Başkan Recep Tayyip Erdoğan çözdü. Günlerdir sonuç için gece gündüz müjdeli haber bekleyen yaşa takılan vatandaşlarımız yeni yıla mutlu girdi.

EYT YASASI KİMLERİ KAPSAYACAK

AK Parti grubu EYT teklifini meclise hemen sunacak. Bu yasa kimleri kapsıyor diyorsanız buyurun bilgilenin. Emeklilik sigorta girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler EYT kapsamına alınacak. Prim günü ya da sigortalılık süresi eksik olanlar bunları tamamladıktan sonra emekli olmak için başvurabilecekler. EYT’de SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığını içeren sigorta kolları ayrımı söz konusu olmayacak. Emeklilikte yaşa takılanlar mevcut sisteme göre kıdem tazminatı alacak. Her bir çalışma yılı için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı verilecek.

EYT İÇİN İSTİFA ETMEK GEREKİYOR

EYT düzenlemesi sonrası gerekli sigortalılık ve prim koşullarını yerine getiren kişiler emekli olmak isterlerse muhakkak emeklilik sebebiyle istifa etmek zorundalar. İş verenin de işten çıkışı emeklilik sebebiyle istifa kodundan SSK’ya bildirmesi gerekiyor. Durum bu. Yıllardır emekli olamayanlara bundan güzel yeni yıl hediyesi olur mu? Her gün gazete almaya gittiğimde yaşa mı takılacağım diye mırıldanan Erdoğan kardeş kendini boşu boşuna üzdün. Benim tahminim tuttu. Eşin de sen de emekli olacaksın. Hayırlı uğurlu olsun 2 milyon 250 bin çalışana emeklilik hakkı…