Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı üretim, istihdam, ihracat ve cari fazla üzerine kurulu Türkiye’nin yeni ekonomi modeli ile enflasyon hariç bütçede 20 yılın en iyi performansını yakalandı. Kur korumalı mevduat emeklilere ve asgari ücretlilere yapılan zamlar, esnaf, çiftçiye verilen destekler dar gelirlileri enflasyona karşı alınan tedbirlere rağmen Türkiye bütçe performansında 2022’de göz kamaştırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati 2022 yılı bütçe sonuçlarının yüzü güldürdüğüne değinerek “Toplam bütçe giderimiz 2 trilyon 802 milyar lira olarak gerçekleşti. Bütçe açığımız yılın tamamında sadece 139,1 milyar lira oldu. Toplam 171,8 milyar lira faiz dışı fazla verdik. Küresel türbülanslar yaşanırken ülkemizin 4 yıl aradan sonra yeniden faiz dışı fazla vermeyi başardık” dedi.

ÜRETİM ARTIŞI ABD’NİN 7,5 KATI

Türkiye ekonomi modeli ile önemli bir başarı elde ettiklerini söyleyen Bakan Nebati “ TL cinsi tasarrufları çeşitlendirerek yatırım ortamını iyileştirerek ve spekülatif kredi sağlayarak daha dengeli daha sürdürülebilir ve daha güçlü büyüyoruz. Maliye ve teçhizat yatırımlarında kesintisiz büyüme süreci 12 çeyreğe çıktı. Salgın öncesine göre üretimimizi yüzde 20 arttırdık. Bu artışı AB’nin beş katına ABD’nin ise 7,5 katına tekabül etmektedir” dedi.

TOGG’A ALIM GARANTİSİ

Bu yıl Yeni Evim Projesini hayata geçirdiklerini KGF kefaletli kredi paketi ile işletmelere 250 milyar liralık kaynak sağlayacaklarına değinen Maliye Bakan Nebati “Finansal mimari çalışmalar sürüyor. TOGG’a yönelik kamu alım garantisini hayata geçiriyoruz” dedi. Bakan Nebati kişi başı gelirin 12 bin doları geçeceğini ve borçluluğun azalacağını da açıkladı.

2023 BÜTÇENİN ALANI AÇILDI

Her türlü algıya rağmen 2022 bütçe performansı nedeni ile bu yıl için kamu maliyetinde alan açıldığını söyleyen Bakan Nebati “Doğalgaz ve elektrik tüketimlerinde sübvansiyon devam ediyor. Kamu görevlilerinin ve memur emeklilerinin aylıklarına ilave refah payı vererek ocakta %30 artış sağladık. Temmuzda da artış yapacağız. En düşük emekli aylığını 5500 liraya yükselttik. Türkiye ekonomi modelinin sağladığı güçlü büyüme sayesinde çok şükür bütçemiz de kasamız da sağlam durumda” dedi.

HAYAT PAHALILIĞI NE OLACAK?

Türkiye bütçede 20 yılın en iyi performansını yakaladığını söyleyen Maliye Bakanı Nebati’nin açıklamalarını dinledim. Her şey güzel hoş. Böyle bir bütçeyi sağlanmasından elbette memnunluk duyuyorum. Ancak benim gibi emeklilerin ve gelir dağılımı sabit olan vatandaşların hayat pahalılığından neler çektiğinden haberiniz var mı diye Maliye Bakanı Nebati’ye sorma hakkımı kullanıyorum. Sayın Maliye Bakanım 2023 ocak ayını yarıladık. Alınan tedbirlere rağmen hayat pahalılığının bütün hızı ile sürdüğünü de hatırlatmak isterim. Türkiye’nin sabit gelirli vatandaşın durumu hiç iyi değil. Kiralar aldı başını gidiyor. Bilmenizi istiyorum.