Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi kapsamında emekliliği kıl payı kaçıranların aylığına hak kazanmaları için birçok kolaylık getiriliyor. Yasa teklifi, prim gün sayısı çalışma koşullarını yerine getiremeyenleri kapsayacak. Koşullar yerine getirildiğinde de emekli olunabilecek. EYT kapsamını aralayan detaylar belli oluyor. EYT için geri sayım sürerken sigortasız çalışan herkes hizmet tespit davası açabilir. Dava iki ayda sonuçlanabilir. İş kanunundaki bazı kritik detaylar emeklilikte yaşa takılanlar için emeklilik kapısı açılabilir.

NASIL OLACAK?

Bu durumda olan vatandaşlar 3 başlıkta dava açma seçeneği var. Sigortasız çalışana yıllara göre dava açma süresi şöyle istenebilir. Sigortalılığın başlangıcı, kişinin kurum kayıtlarına geçen ilk işe giriş bildirgesindeki yazılı tarihtir. Bir iş yerinde 2 yıl sigortasız çalıştıktan sonra işten çıkartılan personel için 5 yıllık hak düşürücü süre işten ayrıldığı günden itibaren başlar. 2 yıl çalıştırıldıktan sonra sigortası yapılıp 10 yıl daha çalıştırılan kişi 2022 tarihinde işten çıktıysa 2027’nin sonuna kadar sigortasız çalıştırıldığı dönem için dava açılabilir. Kesintisiz çalışmanın bittiği yılın sonu başlangıç kabul ediliyor.

8 Eylül 1999’a kadar girişi olup ancak primi yatırılmayanlar için dava kapısı açık görülüyor. Çalışanlar iş yerinde en az bir sigortalı çalışanın şahitliği ile dava kazanabilir. Hizmet tespit davası 2 ayda sonuçlanabilir. Yasa teklifi, prim gün sayısı çalışma yılı koşulların yerine getiremeyenleri kapsıyor. Bu koşullar yerine getirildiği an EYT düzenlemesinden yararlanarak emekli olacak.

BİR ÖRNEK

Örneğin Şubat 1999’da sigortalı erkek çalışan 25 yıllık çalışma yılını gelecek yıl dolduracağından Şubat 2024’te EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Ağustos 1999 tarihinde sigortalı olup sadece 4400 prim günü ödenen kadın çalışan 20 yıllık hizmet süresi dolsa da prim günü eksik olduğu için EYT kapsamında yer almıyor. Prim gün sayısını 5000’e tamamladığı gün EYT düzenlemesi kapsamında emekli olacak. Kısmi emekli hakkı kazananların en düşük emeklilik aylığı 5500 lira olacak.

EMEKLİLİK ÖDEME PLANLARI BU HAFTA GELEBİLİR

EYT’de SSK ve Bağ-Kur ayrımı söz konusu değil. SSK’lı 3600 prim günü kadınlarda 50 erkeklerde 55 yaş, Bağ-Kur’da 5400 prim günüyle emekli olabilmesi için belirlenen yaş ve giriş tarihine göre belirlenen gün sayısına göre hesap yapılıyor. Öte yandan hizmet birleştirme işleminin emeklilik başvurusundan önce yapılması gerekiyor. EYT’den yararlanmak için askerlik, doğum borçlanması için başvuranların ödeme planlarının da bu hafta ellerine ulaşması bekleniyor. Borçlanmalarda bir ay içinde ödenecek. Prim eksiklikleri tamamlandığında emekli olabilecek.

ERDOĞAN SEÇİM İÇİN TARİH VERDİ

Günlerdir beklenen seçim tarihini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün 14 Mayıs 2023 olarak açıkladı. Bu konudaki yorumlarımı yarın yazacağım.