Spil Dağı, Manisa merkezden kuzey yolunu izleyerek 24 kilometre, İzmir merkezden güney yolunu izleyerek yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta, ismi Manisa ile özdeşleşmiş, tarih, mitoloji ve flora bakımından çok zengin bir dağ. Gediz Nehri Ovası'nın 60 metrelik seviyesinden başlayarak Karadağ zirvesinde bin 517 metre yüksekliğe ulaşıyor. Dağın çevresinde derin vadiler ve bunların içinde dere yatakları bulunuyor. Dağın bitki örtüsü ise ormanlık. Manisa lalesi gibi endemik türler de dahil olmak üzere, zengin bir floraya sahip. Ünlü yaban atlarının yanı sıra, diğer yaban hayvanı türleri de mevcut. Spil Dağı'nda ayrıca birçok mağara da var.
DAYIOĞLU BUGÜNLERİ ÖNGÖRMÜŞTÜ
Bu Spil'in turizm için bulunmaz bir nimet olduğunu doğa düşkünü Manisa Tarzanı'nın dostu, 1973-1977 yılları arasında Belediye Başkanlığı yapan Ertuğrul Dayıoğlu keşfetmişti. Zamanın Valisi de rahmetli Vefik Kitapçıgil'di. Kitapçıgil, turizmin geliştiği Tekirdağ ilinden Manisa'ya gelmişti. Vali ile Belediye Başkanı'nın bazı konularda atıştığı olurdu, ama Spil Dağı konusunda el ele vererek bugün Spil'e ulaşımın sağlandığı yolun yapımını gerçekleştirmişlerdi. Bungalov tipi evler de o günkü şartlarda Orman Teşkilatı tarafından yapılmıştı. Atalan mevkiinde her sene yazın burada 10 günlük tatil imkanı da Manisalılara sunulmuştu. Sezon başı Manisaspor'un da hazırlıklarını bin 517 metre yükseklikte Spil'de yaptığını hatırlıyorum.
40 YIL SONRA…
Üzerinden 40 yıl geçti. İki yıldır Spil, turizme kazandırılmak için yapılan çalışmalarla büyük yol kat etti. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'in ısrarlı tutumuyla, yıllardır Dayıoğlu'nun da hayali olan teleferik yapımına karar verildi. İhaleyi alan firma yer tespitini yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'le mutabakata vararak Celal Bayar Üniversitesi'nin karşısındaki alandan Spil'e çıkış noktası belirlendi. Spil'in kıymetinin anlaşılması ve buranın turizm merkezi olmasında katkıları olanlara teşekkür ederim.
BAŞKAN ÇELİK KEYİFLİYDİ
Spil'in karla bürünmüş alanında Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Başkan Yardımcısı Bilal Demir ve basın mensupları ile karda yürüyoruz. Yapılan orman köşklerini geziyoruz. Her evin önünde aileler çocukları ile karın keyfini çıkarıyor. Başkan Çelik keyifli. Çelik, "Spil'e iki tane otel yapılıyor, sağlık ve spor oteli ve birkaç yıl içinde oteller, teleferikle bitmiş olacak. Manisalılar, İzmirliler ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen yerli ve yabancı turistler teleferik ile Spil'in zirvesine çıkacak" diyordu.
MANİSA DA KARLA BULUŞTU
Başkan Çelik, "Bir an önce dönüşe hazırlanın" deyince, hemen yola koyulduk. Manisa'ya indiğimizde, merkezde kar yağmaya başladı. Kısa sürede Spil'de olduğu gibi Manisa karla buluştu. Karın güzelliği güzel de, ulaşımda sıkıntı başlamış oldu. Gerçekten karda yürümek zordur, onun için yürürken kesinlikle ellerinizi cebinize sokmadan hareket edin. Yoksa kar kazası "Geliyorum" demez. "Tedbir", "Tedbir" diyerek gazetem Olay'a gelmeye çalıştım. İmdadıma Nezih Varol yetişti. Araba ile beni getirdi. Yerler kaygandı. Birbirimize tutunarak gazetenin kapısından içeri girdik.
İşte size Spil'in son durumu. Kar yağmaya devam ediyor. Çocuklar sevinçli.