Milyonların beklediği asgari ücret Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen hafta açıklandı. Çalışanların merakla beklediği asgari ücret net 8 bin 506 lira. Bendeniz de asgari ücretle çalışanları sevindiren 2023’teki net 8 bin 506 lira olan asgari ücret rakamını tam olarak tahmin ettim. Nisan ayındaki iyileştirme zammı ile asgari ücretin 10 bin lira olacağını düşünüyorum. Şimdi gözler 3 Ocak tarihinde belli olacak enflasyona çevrildi. Bu rakam benim gibi emeklilerin ve memurların zam oranında büyük etki yapacak. Yani şimdi hayat pahalılığından nefes almaya çalışan emeklilere sıra geldi.

ZAM GÜZEL AMA HAYAT PAHALILIĞINA ÇARE BULUNMALI

Asgari ücrete yapılan zam çalışanları sevindirdi. İş dünyası temsilcileri de zammı yerinde bulduklarını söylerken “Rahatlamanın kalıcı olması için enflasyonun kontrol altına alınması lazım. İşverenin ayrıca yükünü azaltmak için vergi primlerinin düşürülmesini bekliyoruz” dediler. İş dünyasının temsilcileri teşvik paketi bekliyor. Bizleri de düşünmek devletimizin görevi diyorlar. Huriye Serter “1 yıldır yaşadığımız yüksek enflasyon koşullarında çalışanların ücretleri eridi. Bu nedenle yüksek oranlı zamlar yapıldı. Açıklanan rakam bu ekonomi koşullarında çalışanların hakkıdır. Ama işverenin de ücret maliyetini hafifletecek düzenlemelere ihtiyaç var. Enflasyon problemi çözülmediği takdirde bu ücret artışları kimseyi memnun etmeyecek. Burada tüm kesimleri memnun edecek düzenleme ancak enflasyonun kontrol altına alınması ve asgari ücret üzerindeki vergi ve prim yüklerinin düşürülmesi ile mümkün olur” diyor.

DESTEK ALMADAN YÜRÜTEMEYİZ

İzmir iş dünyasının önemli isimlerinden Hayati Ertuğrul “Yüksek enflasyon şartlarında hızla eriyen maaşların artması çok önemli ama işverenin de maliyeti sürekli katlanıyor. Bir asgari ücretlinin işverene maliyeti 12 bin lirayı buluyor. İş dünyasında bu artışları maliyetine hemen yansıtamıyoruz. Vergi ve sigorta prim yükleri hafifletilsin” diye konuştu.

EMEKLİLER ZAM ORANI NE OLABİLİR?

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarını ise 3 Ocak’ta açıklanacak olan Aralık enflasyonu ve dolayısıyla ortaya çıkacak olan 6 aylık oran belli edecek.  Bu oranların dışında refah payının da eklenmesi gündemde. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine bu yılın ikinci altı aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Şuana kadar 5 aylık enflasyon verilerine göre SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 14,05 zam oluşmuş durumda. Yılsonu enflasyon oranına göre 6 aylık enflasyonun yüzde 20’leri bulması bekleniyor. Kesin zam oranları 3 Ocak’ta belli olacak. Başkentte bu konuda yapılan çalışmalar sürüyor. Ancak en son sözü Başkan Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek. Ama en son söyleyenden önce sosyal sigortadan emekli olan ben söyleyeyim. 6 aylık zam oranı yüzde 20 civarında olursa günlerdir yapılacak olan zammı bekleyen benim gibi emekliler hayal kırıklığına uğrarlar. Dağ fare doğurmuş olur. Benim ve eşim Nermin hanımın asgari ücret 5500 lira olduğu dönemde emekli maaşlarımız üstündeydi. Şimdi asgari ücret 8500 lira oldu. Bizim emekli maaşımızda bunun üzerinde olmalı. Uyarıyorum buna dikkat edilmeli. Cumhur İttifakının milletvekilleri sizlere söylüyorum. Bilhassa Murat Baybatur’a. Hayat pahalılığı durmuş değil. Fırsatçılar zam üzerine zam yapmaya devam ediyor. Başkan Erdoğan enflasyonun 2023 ilk altı ayında yüzde 30’lara düşeceğini iddia ediyor. İnşallah olur. Zor bir süreçten geçiyoruz. Devletin de imkanları belli. Ancak 2023’te yapılacak seçimlerin sonucunu hayat pahalılığı ve emeklilere yapılacak zamlar belirleyecek görüşündeyim.