Anemon Oteller zincirinin onursal başkanı İsmail Akçura’nın eşi Nihal Akçura’nın Bornova Villa Levante’de açtığı “Toprak Ana” seramik sergisi 12 Haziran’a kadar sanatseverlere açık. Geçen hafta Bornova’daki Nihal Akçura hanımefendinin Toprak Ana seramik sergisine Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün danışmanı Nursel Ustamehmetoğlu ve Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Fırat Özcan ile birlikte gittim. Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Ahmet Ataç, Manisa ve İ

Nihal Akçura’nın seramik sergisindeki sergi ile ilgili bilgiler şu şekilde

“TOPRAK ANA”

Anadolu’nun eski medeniyetlerinden bugüne çamurdan kadın formuna marifetli eller aracılığıyla dönüşen toprağın yolculuğunu merkezine alan sergi, Nihal Akçura için adeta içgüdüsel olan bu süreci kadınsı bir estetik, dairesel formun yüceltilmesi ve bir döngüye işaret ederek ele almaktadır. Kadın ve toprak arasındaki benzerlikleri merkezine alan sergide doğurganlık, bereket, esneklik karşısında dayanıklılık ve güçlülük gibi nitelikler işlenmektedir.

Akçura’nın yapıtlarında dairesel formlar ve kadın figürü üretim pratiğinin başından itibaren kendini göstermektedir. Yaşadığı topraklara ve oranın kadınına duyduğu yakınlık, yapıtlarda doğal olarak ifade bulmaktadır. Bu nedenle sanatçının atölyesinde yöresel kadın figürleri, Anadolu medeniyetlerinin mirası çanak figürleriyle eşzamanlı olarak belirmeye başlamıştır. Yirmi yılı aşkın süredir toprak ile çalışan sanatçının, Toprak Ana isimli sergisinde bu iç içe geçen ve kimi zaman sınırları belirsizleşen kadın, çanak ve ara formları üç ayrı bölümde izleyici ile buluşturmaktadır.