Bendeniz 65 yaş üzeri yedi buçuk milyon kişiden biri olarak 50 gün aradan sonra sokağa çıktım. Manisa’nın sokaklarını benim gibi evde bunalıp maskelerini takarak dışarıya çıkan hemşerilerimle dolaştım.

Pazar günü saat 09.20’de telefonla uyandırıldım. Turkuaz Gazete başbayiinden Muharrem Alat “Gazetelerini getirdim başkan” dedi. Hemen aşağıya inip gazetelerimi alırken Sevil Plater ve Muharrem Alat ile fotoğraf çekilmeyi tamamladım. Muharrem Arat “Ne zaman biter bu yasaklar” diye sorunca “Ramazan Bayramı ile biter, Haziran ortalarında nefes alırız” dedim ve vedalaştık. Muharrem Alat ve Sevil Plater yasaklı günlerde mahalle mahalle dolaşarak yerel ve ulusal gazeteleri okuyuculara ulaştırmaya çalışırken bendeniz Kitapsaray’ın karşısında evimin terasında oturup benim gibilerin sokağa çıkma yasağının bir süreliğine kalkacağı saat 11.00’i beklemeye başladım.

Bahar havası nefis, güneş ışınları vücudu ısıtacak cinsten. Şortumu giydim. Terastaki koltuğumda oturdum ve vakit geçirmek için 94 kilomu biraz aşağıya çekebilme umudu ile spor yapmaya başladım.

ÇİÇEKÇİDE ANNELER GÜNÜ KALABALIĞI

Baharı bekleyen kumrular gibi saatin 11 olmasını bekliyorum. Zaman hangi şartlarda olursa olsun geçiyor. 50 gün sonra sokağa çıkma heyecanı içinde giyinmeye başladım. Tekrar terasa çıktım. Saat 11.30’da evlerinde bunalan 65 yaş üstü vatandaşlar maskesini takıp cadde ve sokaklara dökülmüş bile. Ben de hemen Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği maskeyi takarak kendimi sokağa attım. Kapalı olan Söğütaltı kahvesinin bulunduğu yere doğru yürümeye başladım. Çicekçi dükkanları açık. Koket Çiçek’in önü Anneler Günü için çiçek alanlarla dolup taşıyor. Koket Çiçekçilik’in sahibi Mehmet harıl harıl çalışıyor.

MANİSA SOKAKLARINDA 65 YAŞ HEYECANI

Aydın Besen’in evinin önüne geldim. Aydın’ı aradım eşi Şenay Hanım “Aydın çıktı” dedi. Sokağa çıkma hürriyetini benden önce kullanmaya başlamış Aydın Besen. Eski Adliye Binasının önünden yürümeye başladım. Hakem Hocası İbrahim Aksoy balkondan bana el sallıyor. Sokaklarda benim yaştaki insanlar koronavirüs korkusu ile kurallara uyarak geziniyor. Ben Ulupark’a doğru yürümeye başladım. Necmi Temizel’i evinin balkonundan görebilir miyim diye bakınıyorum. Necmi Abim ortalıkta gözükmüyordu. Büyükşehir Belediyesi Ulupark’ın önünde stant kurmuş maske dağıtıyordu. Şehzadeler Belediyesi bir kamyoneti süsleyerek dolaştırıyordu cadde ve sokaklarda. Anneler günü dolayısı ile Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in annelere hitaben duygularını okuyordu bir görevli kamyonetten. Yürüyorum polis, zabıta vatandaşları sessiz sedasız izliyor. Aynı Ali’nin önünden Kırmızı Köprü‘ye oradan mesir atılan caminin önünden 8 Eylül Meydanına geldim.

Gazeteci Murat Yalçın “Başkan nasılsın?” dedi. Ben de “50 gün sonra kısıtlı hürriyetin tadını çıkarmaya çalışıyorum” dedim. Sağolsun benim bol bol fotoğrafımı çekti. Bugünkü köşe yazımdaki malzememi tamamlamama yardımcı oldu. Aydın Besen’i aradım. O da benim gibi Karaköy’e kadar yürüyüş yapmış. “Geliyorum” dedi. Ben de İbrahim Aksoy’un evinin karşısındaki durakta beklemeye başladım. İbrahim Aksoy da aşağıya indi. Aydın Besen’i beklerken, maçlarda iyi veya kötü not veren İbrahim Aksoy’a “Bu ligler nasıl oynanacak?” diye sordum. İbrahim Aksoy “Zor. Ne zaman oynanacak. Pazar günü Mayısın 10’unda.” dedi. Bu sırada Aydın Besen geldi. İbrahim Aksoy’dan Aydın Besen ile yürürken fotoğraf çekmesini istedik. İbrahim Aksoy 50 gündür ev hapsinde olan Aydın Besen ve benim fotoğrafımı çekti. Sonra Mehmet Ali Özkösemen ile karşılaştık. Adalet Partisi’nde beraber siyaset yaptığım 40 yıllık dostlarımdandır. Biraz beraber yürüdük. Yazın Çeşme müdavimlerindendir Mehmet Ali Özkösemen. İşadamı Gökhan Demirel de yürüyüşte. Pazar gününü Manisa cadde ve sokaklarını güzel havada dolaştım. 4 saatlik süre dolmadan yine evime döndüm. Biraz moral oldu.

EN ÇOK KORDONU VE DENİZ RESTORAN’I ÖZLEDİM

Koronavirüs nedeni ile kapanmak zorunda kalan restoranların ne zaman açılacağı belli değil. Başkanları Aykut Yenice bin an önce açılması için Pazartesi günü televizyonlarda mücadele veriyordu. Yılların dostu Deniz Restoran’ın sahibi Yılmaz Abi ile koronavirüs salgınından sonra telefonla görüşüyorum. Birbirimizin hal hatırını soruyoruz. Kordon’da balık yiyeceksem Deniz Restoran’ı tercih ederim. Oğulları da babaları Yılmaz Abi gibi can dostudur. Yılmaz Abi Urla tarafında oturur. Bir süre önce eşini kaybetti. O da normale dönülüp işyerinin yani Deniz Restoran’ın faaliyete geçmesini dört gözle bekliyor. Yılmaz Abi çalışanlarını da çocukları gibi sever. Koronavirüs nedeni ile kapanan mekanında çalışan 50 çalışanına bugüne kadar maaşlarını tam olarak ödüyor. Yılmaz Abi “Çalışanlarımı mağdur etmedim” dedi. Alkışlanacak bir hareket.

DOSTLAR SAĞOLSUN…

Bendeniz kontrollü sosyal hayata devam ediyorum. Pazartesi günü AVM’ler açıldı. Berber, kuaför ve güzellik salonları, alışveriş merkezleri giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerinin satıldığı işletmeler kontrollü şekilde faaliyete başladı. Yaşam sürüyor, alışveriş merkezlerine hücum sürüyor. Berber ve kuaförlerin randevuları dolu. Bu arada dostlarım beni aramakta ihmal etmiyor. Fikret Taşçı aradı “Nermin Ablama söyle yemek yapmasın. İçli pide göndereceğim” dedi. Oğlu Ömer ile gönderdi. Ardından iş insanı Ali Haydar Taşdemir “Bahçeden erik topladım. Gönderiyorum” dedi. Yeğenim Burak sıcaklığın 30 dereceyi geçtiğini görünce yengesine dondurma getirdi. Damadım Serdar ve kızım kıymalı gönderdi. Kasap Taner’in köfteleri harikaydı. Hepsine teşekkürler.

PİDELER MATADOR’DAN

Çapala Mehmet Pazartesi akşamı Aydın Benlişen ve Ali Haydar ile geldi. Kapının önünde konuştuk. Çapala Mehmet ramazan pidesini bu kez Matador’dan almış daha doğrusu oradan geçerken sahibi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz çağırmış. Kendi malatı olan iki pide vermiş. Bir tanesini bana getirdi. Nermin Hanım’ın gıda işinden anlar “Bu pide başka” dedi. Ben de “Mehmet Yılmaz göndermiş” deyince hanım “Matador’un her şeyi güzel” dedi.

YASAKLAR SÜRÜYOR… MASKEYE DEVAM

Her Pazartesi günü akşamı haber saatinde koronavirüs tedbirleri ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasını bekliyorum. Başkan Erdoğan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra bu hafta sonu başlayıp 18 ve 19 Mayıs günlerini de kapsayan dört günlük sokağa çıkma kısıtlamasını açıkladı. 18-19 Mayıs’ta market, kasap, manav, fırın ve tatlıcılar saat 10.00 ile 16.00 arası açık olacak. 9 ilde daha giriş-çıkışlar serbest bırakılırken Manisa’nın olmayışı bana enteresan geldi. Koronavirüs hala Manisa’da etkili demek! Onun içir “Maskesiz sokağa çıkmam” diyerek Pazar günkü kısıtlı sokağa çıkma hürriyetimi kullanmak için sabırsızlanıyorum.

YAZ GELDİ… YANDIK!

Yaz erken geldi. Sıcaklar içimizi ısıttı terletmeye başlattı. Çeşme’den Rooms Otellerini işleten iş insanı Mert Gönül’ü aradım. “Biz hazırlıklarımızı tamamladık. Bayram sonrası 27 Mayıs’tan itibaren müşteri kabulüne başlayacağız. Havalar çok sıcak oldu. Plaj denize girenlerle dolu” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi “Bayram sonrası güzel günlere kavuşacağız.” Bugün yarın ve Pazar günü sıcaklık 38-40 dereceye ulaşacak. Manisa’da bu sıcaklık mayıs ayında çok fazla. Yandık.