Adalet Partisi'nin (AP) ve Manisa siyasetinin simge ismi, Gençlik ve Spor Bakanlığı yapan, 4 dönem Manisa'yı parlamentoda temsil eden Önal Şakar'ı kaybettik. 81 yaşında hayata gözlerini Ankara'da kapatan Şakar'ın cenazesi Perşembe günü Manisa'ya getiriliyor. Cuma günü de Hatuniye Camisi'nde kılınacak öğle namazından sonra ebedi istirahatgahına defnedilecek.
DEMİREL'İN YAKIN MESAİ ARKADAŞIYDI
Yeni yıla değerli büyüklerimizi kaybederek girdik. Dün, Ersan Atılgan abim aradı, "Önal Şakar'ı kaybettik" dedi, bir anda yüreğim cız etti. Çeşme Ildır'daki Milletvekillerinin yazlığında komşumdu. Her yaz kendisiyle birkaç kez birlikte olmaya özen gösterirdim. O benim gençliğimde AP'nin en genç Milletvekiliydi. Rahmetli Süleyman Demirel'in yakın mesai arkadaşıydı. Geçtiğimiz yaz kendisini görememiştim. Hey gidi Önal abi hey… Rahmetli Mustafa Çapra'nın yakın dostuydu. 1960 ihtilalinden sonra kurulan AP'nin Manisa teşkilatlanmasını Çapra ile birlikte oluşturmuşlar, ilk seçimlerde Önal Şakar Milletvekili, Mustafa Çapra da Belediye Başkanı olmuştu. Halil Yurtsever ve rahmetli Dilaver Vardarer ile Manisa siyasetine yön verirdi. Ümit Canuyar ve Ersan Atılgan abim de Önal Şakar'ın yakın dostlarıydı. Siyaset bilimini iyi bilirdi.
AP'DE BİRLİKTE SİYASET YAPTIK
Manisa'ya Milletvekili olarak geldiğinde şimdiki Ziraat Bankası'nın karşısındaki Vakıf İş Hanı'nın yanında Mustafa Çapra'nın bürosuna uğrardı. AP'de siyaset yaptığım yıllarda ben Önal Şakar'ın ekibinin karşısındaki ekipte görev yapardım. Medeni ilişkilerimiz çok iyiydi. Hiç unutmam, rahmetli Dilaver Vardarer ile ailece Akçay Küçükkuyu'da İDATUR Otel'de tatil yaparken, rahmetli Süleyman Demirel'in kurduğu yeni kabinede Önal Şakar'ın Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev aldığını öğrendik. Dilaver abim beni yanına çağırdı, "Bak Ertuğrul" dedi, "Önal abin Bakan oldu. Kendisini ziyaret et. Ekibini dinleme, sonra onlar barışır, sen ortada kalırsın" uyarısında bulundu. Rahmetli Dilaver Vardarer beni ve Ali Filizkan'ı çok severdi. Hemen hemen her gün öğleden sonra Yeni Asır'ın Konak İş Hanı'ndaki bürosunda öğleden sonra kahvesini bizimle içerdi.
BAŞKENT'TE O'NU HEP ZİYARET ETTİM
Dilaver abimin bana verdiği siyaset dersinden yola çıkarak Gençlik ve Spor Bakanı Önal Şakar'ı 1980 öncesi ziyaretine gitmeye karar verdim. Tatilden döndük, Bakan olarak Önal Şakar'ın Selçuk Pamucak'ta izci kampını ziyaret edeceğini öğrendim. Tercüman Gazetesi'nin zirvede olduğu yıllarda, patron rahmetli Kemal Ilıcak'ın başarılı muhabir olarak Öcal Uluç'un da katkıları ile bana hediye ettiği yeni çıkan 131 göl mavisi Murat'ımla yola koyuldum. Bir yaz günüydü, akşam güneşi battı batacak, Pamucak'a vardım. İzciler, Gençlik ve Spor Bakanı'na gösteri yapıyor, Önal Şakar abim de bürokratlarıyla izliyordu. Ben protokole doğru yürümeye başladım, karşıdan beni gördü ve birden ayağa kalktı. Ne olduğunu anlamayan bürokratların önünde birbirimize sarıldık. Herkes bizi izliyordu. Hemen beni yanına oturttu Önal abi. Beni gördüğüne çok mutlu olmuştu. O günden sonra her Ankara'ya gidişimde Önal Şakar'ı AP Genel Merkezi'nde ziyaret ederdim. Rahmetli Dilaver abimin tavsiyesine uymaktan ben de mutlu olmuştum. Önal Şakar, Süleyman Demirel'in kasasıydı. Partini muhasip üyesiydi. Demirel tüm siyasi çekişmelerde Şakar'ı kimseye yedirmezdi.
İHTİLALDEN SONRA SİYASETE ARA VERDİ
1980 yılındaki 12 Eylül ihtilalinden sonra Önal Şakar siyasete ara verdi. Ankara'da ailesiyle birlikte yaşamaya başladı. Kader bizi Çeşme'de aynı sitedeki yazlıkta tekrar bir araya getirdi. Oğlum Gökhan ile denize karşı yazlığımızda kendisini ziyaret etmeyi vazife edinmiştim. Bir sohbetimize Dündar Çiloğlu da katılmıştı. Önal abim ile sohbet ederken zamanın nasıl geçtiğini anlamazdım. Son zamanlarda hastalığı hissedilir hale gelmişti. O haliyle bile ben yanına gidince doğrulur, sohbet eder, bana büyük ilgi gösterirdi.
Üzüntüm büyük, Allah rahmet eylesin. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.