Günlerdir, aylardır bugünleri bekliyorduk. Kademeli normalleşme nasıl olacak diye. Başkan Recep Tayyip Erdoğan 1 Mart Pazartesi günü Bakanlar Kurulunu topladı. 3,5 saat süren toplantıda kontrollü normalleşme takvimi masaya yatırıldı. Enine boyuna tartışıldı ve sonunda bir karara bağlandı. Başkan Erdoğan çok yüksek riskli iller dışında lokanta, restoran ve kahveler sabah 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile çalışacaklarını açıkladı. Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kaldırıldı. Bu illerde 65 yaş ve üzeri vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Buna da şükür diyorum. Küçük esnaf biraz olsun nefes alırken yasakların devam etmesini isteyen zümreleri ve her konuda kendilerini uzman sananları kınıyorum. Devletimiz bu tipleri iyi takip etsin bunların amacı koronavirüsün sona ermesi değil Türkiye ekonomisinin kötüye gitmesini ve Başkan Erdoğan’ın seçimlerde gitmesi için dua edenler olduğundan hiç şüphem yok. 12 milyon insanın karnının doymasını sağlayan restoran, kafe, kahvehanelerin açılmasına üzülenler normalleşme için henüz erken diyenlerdir. Bunu böyle bilin. Başkan Erdoğan’ın “Türkiye salgın sonrası dönemin dünyada yükselen yıldızı olacaktır” sözünü bir kenara yazın diyorum.

TELEVİZYON BAŞINDA KARARLARI HEYECANLA BEKLEDİM

Pazartesi günü Söğütaltı Kahvesinin önünde saat 17.00 ile 18.00 arası her zaman olduğu gibi Avukat Zülfikar Gürkan, Mustafa Karakaş ve Çapala Mehmet ile buluştuk. Bu arada Avukat Mustafa Karakaş üç aylar orucunu tutuyor Allah kabul etsin. Şehzadeler Meclis Toplantısına katılan Çapala Mehmet bana Başkan Yardımcısı Ahmet Songüler’den selam getirdi. O sırada Söğütaltı Kahvesini işleten Mehmet göründü. Hepimiz koronavirüs tedbirleri ile ilgili kararların ne olacağını konuşuyoruz. Avukat Mustafa Karakaş elindeki telefondan bizlere “Bakanlar Kurulu devam ediyor” dedi. Saat 19.00’a gelirken eyvallah dedim dostlarıma eve gelip televizyon başına geçtim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplantı sonrası açıklamalarını bekliyorum. Kanallar alt yazıda Türkiye haritasında koronavirüsün durumunu ortaya koyan haritayı gösteriyorlar. Mavi renkle boyanan iller düşük, sarı ile boyanan iller orta, turuncu renkle boyanan iller yüksek, kırmızı renkle boyanan iller de çok yüksek riskli bölgeler olarak tanımlanıyor. Televizyondaki haritaya baktım Manisa sarı renkle boyanmış. Yani koronavirüste orta halli görünüyor. Geçen hafta zaten köşemde Manisa için “Ha gayret” demiştim. Alt yazılarda yüz yüze eğitim başlayacak mı, alınan kararlar nasıl uygulanacakları okuyorum. Beni ilgilendiren taraf esnafın derdine çare olacak kararlar alınacak mı? 65 yaş üzeri vatandaşların eve kapanması bitecek mi? Yoksa devam mı? Heyecanla beklerken Bakanlar Kurulu toplantısının bittiğini öğreniyoruz. Başkan Recep Tayyip Erdoğan konuşmaya başladı. Genel konuları anlatmaya başladı ve sonunda hepimizin beklediği koronavirüs tedbirlerine geldi. Başkan Erdoğan ‘Türkiye salgın sonrası dönemin dünyada yükselen yıldızı olacak’ dedi ve yeni normalleşme takvimini açıklamaya başladı. Önce “Çok yüksek riskli iller dışında kafe ve restoranlar, kıraathaneler 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde elli kapasiteyle hizmet verebilecekler” diyerek küçük esnafın yüreğine su serpti. Yeterli mi değil mi önümüzdeki günler tartışılacak. Ben hiç yoktan iyidir diyorum. Alınan kararlar şöyle:

MANİSA’DA HAFTA SONU KISITLAMASI KALKIYOR

- Hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkıyor. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha Pazar günü devam edecek.

- Ülkenin tamamında 21.00 ile 05.00 arasında uygulanan sokağa çıkma yasağı sürecek.

- Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ilk okullarda, 8 ve 12. sınıflarda eğitim başlayacak.

- Orta ve düşük riskli bölgelerde ilk okul ve liselerdeki eğitim başlayacak.

- Halı saha ve havuzlar düşük riskli illerde açılacak.

- Düğünler düşük ve orta riskli illerde 100, yüksek ve çok yüksek riskli illerde 50 kişiyi ve bir saati aşmamak koşulu ile yapılacak.

- Sokağa çıkma saatleri sınırlı 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarımız ile ilgili düzenleme düşük ve orta riskli illerimizde yasak kaldırılacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde sokağa çıkma yasağı devam edecek.

Manisa’da hafta sonu yasakları kalktı. 65 yaş üstü rahatça dolaşabilecek. Eşim Nermin Hanıma istediğin gibi gezebilirsin dedim. Buna da şükür. Dostlarla buluşmak için sokağa çıktım. Söğütaltı Kahvesine geldim. Mehmet tavşankanı çaylarını dağıtmaya başlamış. Berber Fevzi’de tıraşımı oldum. Dostlarımla buluşmaktan büyük mutluluk duydum.

BUNA DA ŞÜKÜR

Dün kontrollü normalleşme sürecinin başladığı gündü. Sabah gazetelerimi alırken Gökoğlu Marketinin sahibi Erdoğan Esentaş’a “Ne diyorsun?” dedim. Esentaş “Hafta sonu yasakların Manisa’da kalkması esnafımızın nefes almasını sağlayacaktır” dedi. Sevgili dostum Esnaf Derneklerinin başı Hasan Geriter’i aradım. “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koronavirüs tedbirlerinde yeni alınan kararları açıkladı. Kararları nasıl buldun?” dedim. Geriter “Buna da şükür. Esnafımız zor günler geçirdi. Alınan kararlar esnafımızı biraz kendine gelmesi açısından çok önemli. Lokantaların, kahvelerin ve kafelerin gündüz açılmasını iyi değerlendirmemiz lazım. Bütün esnafımız iş yerlerini kurallara uygun olarak açıp hizmet vermelidir. Bu şansı koronavirüs salgını devam ederken iyi değerlendirmeliyiz. Her iş yeri sıkı denetlenecek. Esnaf arkadaşlarımı şimdiden uyarıyorum. Aman dikkat. 15 günde bir yeni kararlar alınacak. Dikkat edelim işimizi aşımızı kaybetmeyelim” dedi. Hasan Geriter Başkan doğru söylüyor. Kurallara uymakta özen gösterelim. Kontrollü normalleşme süresini Mart ve Nisan aylarına genişletelim. Esnaf lokantaları, çorbacılar için sabah 07.00-19.00 açık olmak bu şartlarda iyi. Ancak içkili restoranlar için karar pek memnun edici değil. Bir dostum “Akşamcılığı bırakıp gündüzcülüğe başlayacağız” deyince güldüm. Yaşam zor. Kararlar kimini memnun eder. Kimini ise dertlendirir. İnşallah elbirliği ile bugünleri aşacağız.