İzmir’e yaklaşık 70 km uzaklıktaki Manisalıların tatil beldesi Eski Foça’da Ahmet Songüler, Fatih Baybatur, Atilla Efendioğlu ve Avukat Ali Özyiğit ile yaza merhaba dedik.

Nasıl demeyelim iki yıldır koronavirüs mücadelesi yüzünden evlere kapandık. Korku tünelinden geçip normal yaşamımızın parçalarına yeni yeni dönüş yaptığımız mevsimin başlangıcında Avukat Ali Özyiğit bizleri aldı Eski Foça’nın sahiline götürdü. Mahmut ve Ali Bey’in yönetimindeki restoranda bizlere yaza merhaba deme fırsatını sağladı. Normale dönüşün başlangıcı Eski Foça sahilinde güzel geçti.

ARKEOLOJİK MERKEZ ESKİ FOÇA

Foça kenti Antik Çağ’da bir İyon yerleşimi olarak ortaya çıktığında denizde yaşayan foklardan dolayı Phokaia adını almış, günümüze Foça olarak gelmiştir. Bugünlerde Eski ve Yeni Foça diye ilçeyi ikiye ayırmak doğru olur. İzmir iline bağlı Foça’nın 20 km uzaklıktaki kıyısında Yeni Foça Mahallesi vardır. Foça tarihte 13. yüzyılda Çaka Bey tarafından alınarak Çaka Bey'in yönetimine, daha sonra ise Saruhanoğulları Beyliği'nin yönetimine geçmiş Ege denizi kıyı balıkçı beldelerinden biridir. Manisalıların 50 yıl önce yaz mevsimini geçirme yeridir. Rahmetli Vali Vefik Kitapçıgil turizmin gelişme gösterdiği Tekirdağ’dan Manisa Valiliğine atanması ile Eski Foça Manisa’nın denize ulaştığı bir kent olmuştur. Gediz Planlama Teşkilatının ve Manisa Ziraat Müdürlüğünün Eski Foça’da kamp merkezlerini kurması turizmi seven 1970 ve 1975 yılları arasında Manisa Valisi olan Vefik Kitapçıgil’in rolü büyüktür. O yıllarda Manisa Sabuncubeli yolu yapılarak İzmir’e ulaşma işkencesi sona ermiş. Bugün Spil Dağının keşfi ve yolların yapılması ile yazın sıcağından kurtulmak isteyen Manisalıların kamp yapma merkezi olmuştur. O yıllarda Eski Foça’da Geriz Planlama Kampına her yaz kapanana kadar gitmişimdir. Eski Foça’da Fransız tatil köyünün de kurulması bu beldenin turizm açısından önemli bir merkez olmasında rolü büyük olduğunu biliyorum. Eski Foça’da zaman içinde kurulan yazlık ev projesi kooperatiflerine Manisalılar büyük ilgi göstermişlerdir. Yaz sezonunda Foça’da her adım başı bir Manisalıya rastlamak mümkün. Sahilde oturduğum restoranda sağa sola selam vermekten doğru dürüst yemeğimi yiyemediğim günler olurdu. Onun için son zamanlarda Foça benim favori yaz tatili mekanı olmaktan çıkmıştı. Elbette Ildır’daki yazlığın da rolü olmadı desem yalan olur. Neyse Eski Foça’da Avukat Ali Özyiğit, Fatih Baybatur, Atilla Efendioğlu ve Ahmet Songüler ile sahili dolaştık. Hafta içi olduğu için sakindi. Mahmut ve Ali Beylerin işlettiği denizin dibinde balıkçı teknelerini ve denizin mavi sularını seyrede seyrede Avukat Ali Özyiğit’in misafiri olarak mevsimin deniz ürünleri ile yaza merhaba dedik. Bir yandan da Kızılay Başkanı olan Atilla Efendioğlu’na takılmadan duramadık. Gün batımını seyrettik Eski Foça’da. Rahat rahat sahilde yürüdük. Güzel bir günü geride bırakıp Manisa’ya döndük. Avukat Ali Özyiğit’e teşekkürler.

WhatsApp Image 2022-06-07 at 19.29.34 (1)WhatsApp Image 2022-06-07 at 18.49.03WhatsApp Image 2022-06-07 at 18.48.49 (1)