Türkiye 2023’e 4,4 trilyon liralık güçlü bir bütçe ile girecek. Dünyada da Türkiye’de de yeni çok hareketli olacak. Milyonlarca EYT’liyi emekli edecek düzenleme Ocak ayında meclisten geçmesine az bir zaman kaldı. Yeni yılda emeklilikte yaşa takılanlarla birlikte uzun yıllardır Türkiye’nin gündeminde olan 3600 ek gösterge düzenlemesi de bu ay içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Maliye Bakanı Nebati ekonomiye canlılık getirecek 250 milyonluk rekor desteği de açıkladı. İhracatçıdan yatırımcıya, esnafa ve kabineden EYT tazminatı ödeyecek işverene, özel okullara kadar 14 kalemde kredi verilecek. Krediler uzun vadeli düşük faizli olacak. Kimler yararlanacak derseniz yazayım. 45 milyar TL işletmelere maaş ve kira ödemeleri için 6 ay ödemesiz 24 ay vadeli. 42 milyar TL ihracatçı, KOBİ ve firmalara 6 ay ödemesiz 24 ay vade. 24 milyar TL sürdürebilir üretimi desteklemek için yatırımcıya 24 ay ödemesiz 12 ay vadeli. 34 milyar TL işveren EYT tazminatı için 6 ay ödemesiz 36 ay vadeli. 4,4 milyar TL girişimci kadınlar güçlendirmek için 12 ay ödemesiz 60 ay vadeli. 12,5 milyar sabit giderlerini ödeyemeyen özel okullara 8 ay ödemesiz 24 ay vadeli. Kredi destekleri verilecek. Bu demek ki seçim sathına girdiğimiz anlamına geliyor. Ekonomideki sıkıntıları aşmak için Başkan Erdoğan kolları sıvamış durumda. Seçimin 7 Mayıs’ta yapılmasını bekliyorum. Zerrin Ağar’ın yazdığı gibi 14 Mayıs olma ihtimali de var.

MİLLET İTTİFAKININ CUMHURBAŞKANI ADAYI CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ İLHAN KESİCİ Mİ?

Cumhur İttifakının adayı günlerdir belli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Millet İttifakının altılı masadan çıkacak cumhurbaşkanı adayı hala belli değil. Bana göre bu saatten sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adaylık sevdasından vazgeçeceğini düşünmüyorum. Ancak bir yıldır kulağıma fısıldanan cumhurbaşkanı adayının CHP İstanbul Milletvekili rahmetli Süleyman Demirel’in damadı İlhan Kesici isminin bugünlerde gündeme oturduğunu da görüyorum. İlhan Kesici ile en son dünürüm Rüştü Akçakın, oğlu Sadık, oğlum Gökhan ve ben İstanbul’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun annesinin cenazesinde beraber olmuştuk. Dünürüm Rüştü, oğlu Sadık cenazeye katılan İlhan Kesici ile birlikte bir süre görüşmüştü. Siyasette 24 saat çok önemli. İlhan Kesici isminin altılı masadan cumhurbaşkanı adayı olarak çıkarsa hiç şaşırmam. CHP’li dostlarıma bu konuyu sorduğumda İlhan Kesici isminin cumhurbaşkanlığı adaylığı için konuşulduğunu bunu da İYİ Parti genel Başkanı Meral Akşener’in istediği yönünde bana bilgiler verdiler. İlhan Kesici’nin Manisa’da son zamanlarda en yakın dostu benim balıklardan sorumlu bakanım Hasan Çoksöyler. Habertürk’te Fatih Altaylı ile yapılan söyleşi öncesi CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici Hasan Çoksöyler’i programı izlemesi için aradığını biliyorum. Kesici benim ve Çoksöyler’in siyaset dostlarındadır. Olur mu olur İlhan Kesici Millet İttifakının altılı masadan çıkabilir.

SİYASETTE MANİSA

Bu yıl yapılacak ola başkanlık ve milletvekilleri seçimleri için AK Parti, CHP ve İYİ Parti Manisa il başkanlarının milletvekili aday adaylıkları için partilerinin il başkanlılarından ayrılacağını yazmıştım. CHP İl Başkanı Semih Balaban geçtiğimiz günlerde görkemli bir törenle CHP Manisa İl Başkanlığından ayrıldığını açıklamıştı. İYİ Parti İl Başkanı Hasan Eryılmaz da bu Pazar yapılacak il kongresine kadar görevini sürdürüyor. Bu seçimde aday olmayacak olan Hasan Eryılmaz’ın da Manisa’dan milletvekili aday adayı olarak pazartesi gününden itibaren dolaşmaya başlayacak.

AK PARTİ İL BAŞKANI SALİH HIZLI’NIN DURUMU BELİRSİZ

Bu seçimde AK Parti Manisa İl Başkanı Salih Hızlı’nın milletvekilliği için görevini bırkacağıı ve en şanslı milletvekili aday adayının Salih Hızlı olduğunu yazmıştım. Ne var ki Başkentten AK Parti semalarından bana ulaşan bilgiye göre AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 seçimleri için ilk defa seçilen il başkanlarının görevlerine devam etme talimatı verdiğini öğrendim. Bu durumu Salih Hızlı da öğrendi. Ancak Salih Hızlı’nın bu istisnanın dışında tutulması içinde bir çalışma yapıldığı bilgisine de ulaştım.  Ancak Salih Hızlı için durum kritik. Zor bir durum. Bekleyelim görelim.

Bu yıl doğum günümnü önce Gazeteciler Cemiyetinde, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz ve meslektaşlarımla daha son Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'in meslektaşlarıma verdiği muhteşem kutlama gecesinde vve son olarak da gazetem Olay'da yaş günümü mesai arkadaşlarım ve oğlum Gökhan ile kutladım. Mumları üfledim. Pastaları kestim.