11 ayın Sultanı Ramazan ayının bir haftasını bugün geride bırakıyoruz.

Koronavirüs karşısında insanlığın ne kadar aciz kaldığı günler yaşıyoruz. Her Ramazan ayında sokak ve meydanlarda toplu iftarlara tanık oluyorduk. Koronavirüs salgını bunu ortadan kaldırdı. İftarımızı evimizde açıyoruz. Ramazanın vazgeçilmez pidesini ev hapsinde olduğum için dostum Çapala Mehmet ilk günden beri temin edip evimin kapısına kadar getiriyor. Allah razı olsun. Ben de ona okuduğum gazeteleri veriyorum. “Çapala Mehmet, çok büyük sevap işliyorsun.”

RAMAZAN’IN VAZGEÇİLMEZİ MİS GİBİ KOKAN SICAK PİDE

Pide deyip geçmeyin… 17 saatlik oruçlu halin son anlarında, orucumuzu açmayı beklerken mis gibi kokan pidenin bir ucundan koparmanın duygusunu yaşıyorum topun patlamasıyla birlikte. Yüce Allah’ım Ramazan’da oruç tutanlara sabır veriyor. Bendeniz evde orucumu rahat bir şekilde tutuyorum.

ORUCUN OLMAZSA OLMAZ 5 ŞARTI!

Her gün muntazam günlük gazetelerimi okuyorum. Sağlıklı oruç tutmanın olmazsa olmaz beş şartı varmış. Uzmanlar öyle söylüyor.

Birinci madde hafif ve dengeli beslenmek önemliymiş. Mutlaka sahura kalkmalı ve gıda seçimine dikkat etmeliymişiz. Kilo almamak için kuru kayısı, kuru elma, ceviz, fındık, fıstık, Tuzsuz peynir, hurma, tam tahıllı ekmek yemekle yetinmeliymişiz. Anahtar besinler bunlar.  İftar ve sahur vaktine kadar iki buçuk litre su içmeliymişiz. Ayrıca soda ve ayran da sağlıklı oruç tutmamızın beş şartı arasındaymış.

ATIŞTIRMALIKLARA DİKKAT!

Bendeniz sahurda bir tost ve salatalık yiyerek orucumu tutuyorum. Hayatımdan memnunum. Gerçi eşim Nermin Hanım masayı donatmak için büyük çaba sarf etse de izin vermemeye çalışıyorum. Başarılı olamıyorum. Orucumu da bir çorba, bir kap yemek, salata tatlı ve meyve ile sonlandırıyorum. Şimdilik iftardan sahura kadar geçen sürede de abur cubur bir şey yemiyorum. Bol bol su ve çay içiyorum.

GAZETE MÜREKKEP KOKMALI… ELİNE ALIP OKUMALISIN

Geçen hafta yasak kapsamında Cumartesi ve Pazar günleri gazetelerimi başbayii Cemal Alat, kardeşi Muharrem aracılığı ile sabah saat 10’a kadar bana ulaştırdılar. Teşekkür ederim. Muharrem dağıtım işini iyi biliyor. Ben bilgisayardan gazete okumayı sevmediğim için beceremiyorum. O nedenle 50 yıl emek verdiğim gazetecilik mesleğimde gazeteleri de basılmış şekilde elime alıp okumayı seviyorum.

MAYIS SONUNDA NORMALE DÖNER MİYİZ?

Pazar günü Muharrem Alat’ın getirdiği gazeteleri okurken Dünyanın koronavirüsten normale geçme umudunu Mayıs ayının sonuna bağladığı yazılıyor. Yani bütün dünyaya yayılan Kovid-19 salgınında gözler Mayıs ayına dikilmiş. Bazı yasaklar kaldırılarak normale dönüş yolları açılması planlıyorlarmış. Bizde ise Ramazan Bayramından sonra iyi günlerin yakın olduğu söyleniyor. Bizim için de 15 Mayıs’ın koronavirüsün durumunu belirleyecek gün olduğu söyleniyor. Futbol dünyası Mayıs ayında çalışmalarına başlamaları gerekiyor. Haziran’da liglerin seyircisiz oynanmasına başlanacağı tahmin ediliyor. Tabii virüsün seyri önemli. 12 Haziran’da da başlayabilir. Duruma göre 15 Temmuz’a da sarkabilir. Onun için devletimizin aldığı sıkı tedbirlere uymaya devam edersek, normal hayata erken dönme şansımız olur. Ege’de bahar havası var. Güneşi gören gençler kısa kollu giysilerle sokaklarda.

“SEN NE GÜZEL ÜLKESİN. TEŞEKKÜRLER TÜRKİYE”

Pazartesi günü gazeteleri okuyorum. Hepsi de Türkiye’nin ne kadar güçlü bir ülke olduğunu manşetlerine çekmişler. Okumaya başlayınca gururlandım. Türkiye İsveç’in tedavi etmeyip evine gönderdiği korona hastası Türk babayı Türkiye’den giden ambulans uçak ile 8 saatte Ankara’ya getirip Gülüşken’in Şehir Hastanesinde tedaviye başlaması büyük yankı yarattı. Türkiye’nin sağlık operasyonu 4 çocuk babası Emrullah Gülüşken İsveç Malmö’de yaşayan büyük kızı Leyla’yı sevince boğarken “Sen ne güzel ülkesin. Teşekkürler Türkiye. Teşekkürler Cumhurbaşkanım. İyi ki Türküm. İsveç’ten selamlar Türkiye” mesajı gönderdi.

SAĞLIK BAKANI HARİKALAR BAŞARIYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gerçekten ülkemizdeki koronavirüs salgınını bir an önce kontrol altına alınması ve normal hayata geçilmesi için büyük çaba sarf ediyor. Devletimizin dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan 50 binden fazla vatandaşını THY ile Türkiye’ye getirmesi ve sağlık sorunlarını üstlenmesi gurur verici. 

VALİ AHMET DENİZ’DEN TELEFONU BENİ MUTLU ETTİ

Kitapsaray’ın karşısındaki evimde oturuyordum. Dün öğle saatlerinde telefonum çaldı. Valilik Özel Kalem’den gelen telefon, Sayın Valimiz Ahmet Deniz’in benimle görüşme talebiydi. Sayın Valim, koronavirüs salgını sürecini ekibiyle birlikte Manisa’da başarıyla sürdürdüğünü izliyorum. Telefon bağlandı, Sayın Valim günlerimin nasıl geçtiğini sordu. Bir ihtiyacım olup olmadığını da sorarak, beni mutlu etti.

BUGÜNLER DE GEÇECEK

Bugünler birlik ve beraberlik içinde olma günleri. Geçmişte olanları unutalım, geleceğin umutlu günlerine hep birlikte sarılalım. Birbirimizi sevelim ve yardımlaşmayı önemseyelim. Yalancı bahar gibi bir dünyada yaşıyoruz. Hepimizin gideceği yer belli. Mübarek Ramazan ayında evde kalmanın yaşamımızı nasıl değiştirdiğini görerek güzel kalplerle güzel günlerin gelmesini sabırla bekleyelim. Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasağı Ramazan boyunca da sürecek. Bugün de sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bakkal ve marketler sabah 9’dan öğlen 14’e kadar açık. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Artık tünelin ucu görüldü” diyerek Ramazan Bayramında çifte bayram yapacağımızı söyleyerek, bizlere umut veriyor. 65 yaş üstü olanlardan biri olarak umudumu hiç kaybetmeden evden dışarı çıkmama kuralına uyuyorum. Sporumu terasta yapıyorum. Cumadan Cumaya buluşmak dileği ile. Hoşçakalın.