Seçime 1 yıl var. Cumhur İttifakının adayı Başkan Recep Tayyip Erdoğan hayat pahalılığından bunalan işçi, memur, emekli ve çiftçi kesimine AK Parti grup toplantısında net mesaj verdi.

“Refah kaybını telafi edeceğiz. Dar gelirlilerin hayat pahalılığı sebebiyle ortaya çıkan durumu Temmuz’da enflasyon farkı Ocak’ta da çok kapsamlı rahatlatıcı adımlar atacağız. İşçi, memur, çiftçi hiçbir kesimi ihmal etmeden tüm imkanları seferber ederek her bir insanımızın sıkıntılarına çözüm arıyoruz. Enflasyon gerileyecek. Önümüzdeki Şubat-Mart ile birlikte enflasyonda gerilemeyi göreceğiz” dedi.

Başkan Erdoğan “Kılıçdaroğlu’na tekrar söylüyorum. Ya adaylığını açıkla ya da adayını açıkla” dedi.

Seçim sathına erken girildiği görüşündeyim. Bana sorarsanız 2023 seçiminin tansiyonu yüksek olacak. Ne söylenirse söylensin vatandaş hayat pahalılığından kurtuluş formüllerinin neticelerini görmeden sandıktaki oyunu belirlemeyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayat pahalılığından doğan kayıpları telafi edeceğiz açıklaması Cumhur İttifakının yanında yer alan seçmene umut ışığı… Nasıl gerçekleşecek ben de merakla bekliyorum. Seçmenin siyasi partilere vereceği oylarını son ana kadar belirlemeyeceği kanaatindeyim.

ZAMLAR DEVAM EDİYOR

Geçen hafta Perşembe günü Olay gazetemi elime aldığımda her gün yeni bir zamla karşılaştığımı anladım. Şehir içi ulaşıma zam gelmiş. Manisa-İzmir yolculuğu 35 lira olmuş. Çay keyfimiz de zamlanmış. Söğütaltı Kahvesinde 2,5 liraya içtiğimiz çayın Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Çetin tarafından 4 liraya yükseldiğini duyuruldu. Park ve bahçelerde çay 8 lira olmuş haberim yok. Eşim Nermin Hanım söyledi. Yatıyoruz kalkıyoruz hayat pahalılığından, geçim derdinden bahsediyoruz. Dünyada da aynı durum var diyorlar. Ben bakarım kendi ülkemdeki duruma. Hayat pahalı. Benzin ve mazota gelen zamlar felaket ama gelin görün ki şehir içi ve şehirler arası trafik aynen devam ediyor. Ülkemizin ekonomisine de akıl sır ermiyor. Hayat pahalılığından şikayet eden halkım yemek içmek ve gezmekten de geri durmuyor. Her akşam Söğütaltı Kahvesinde gündem ne olacak bu hayat pahalılığı? Başkan Erdoğan’ın açıklamasından yola çıkarak Temmuz ayında benim gibi emeklilere enflasyon farkı olarak ne verileceğini bekliyorum. Yılbaşında çok daha kapsamlı rahatlatıcı adımların da ne olacağını merakla bekliyorum.

Mevsim sıcakları başladı. Bu yazın sıcaklığı hem vücudumuzu hem de cebimizin yanmasına etki edecek gibi görünüyor.

KONUŞAN TÜRKİYE

17 Haziran 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ölüm yıldönümüydü. Türkiye’nin babası “Büyük Türkiye Sevdalısı” 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vefatının 7. yılında Isparta İslamköy Çaltepe’de edebi istirahatgahı anıt mezarında devlet töreni ile anıldı. Anma töreninde ikbal günlerinde yanlarından ayrılmayan Süleyman Demirel’in telefonlarına bakarken koltuklarında ayağa kalkıp konuşanların büyük bir kısmını görememenin üzüntüsünü yaşadım. Vefasız bir ülkede yaşar olduk. Ama Demirel’in yaşamında her zaman yanında olan iki dostu Yavuz Donat ve doktoru Osman Müftüoğlu Sabah ve Hürriyet Gazetelerindeki köşelerinde hoşgörü, tevazu, espri, sevgi ve saygı yüklü konuşan Türkiye’nin babası Süleyman Demirel’i 7. ölüm yıldönümünde unutmadılar. Osman Müftüoğlu ve Yavuz Donat dostuma vefa duygularının bitmemesinden dolayı çok çok teşekkür ediyorum. Hekim gözü ile Osman Müftüoğlu hocam Hürriyetteki köşesinde “HEPİMİZİN BABASI” başlıklı yazısında Süleyman Demirel’in nasıl bir sohbet ustası olduğunu yazıyor. Ve Demirel’den kesip saklanması gereken iz bırakan on tavsiyesini okuyunca kendisi ile de siyaset yapmış biri olarak bugünlerde kendisini aramamak mümkün mü?

DEMİREL’DEN İZ BIRAKAN TAVSİYELER

1. Hiçbir zaman bir suyun derinliğini iki ayağınla birlikte yoklama.

2.  Her gecenin bir sabahı olduğunu unutma.

3. Hayat maçını kaybettiren golleri en çok da “kendini en güçlü hissettiğin anlarda” yiyebileceğini aklından hiç çıkarma.

4. Sabrın öfkeden, nezaketin nefretten daha iyi olduğunu hatırla.

5. Kalıcı mutlulukların küçük şeyleri büyük fırsatlara çevirme becerisi ile de bağlantılı olduğunu aklında tut.

6. Basit, kısa ve anlaşılabilir bir şekilde ifade edemiyorsan o konuyu sen de yeterince anlayamamış ve öğrenememişsin demektir.

7. Geçmiş pişmanlık, gelecek endişedir, önemli olan bugündür.

8. Her tohum kendi toprağında yeşerir. Hiçbir tohum çiçeğini, hiçbir çiçek meyvesini göremez.

9. Gerçek dost iyi günde davetle, kötü günde kendiliğinden gelendir.

10. Huzurlu bir hayat için “dinleten değil dinleyen, yargılayan değil anlayan, eleştiren değil hoş gören, kavga eden değil affeden” olmaya bak. BARIŞMASINI BİLMİYORSAN KÜSME.

DOSTUM YAVUZ DONAT

Süleyman Demirel’in kara kutusu Sabah Gazetesinin duayen üstü köşe yazarı dostum Yavuz Donat da Süleyman Demirel’in 7.ölüm yıldönümü münasebetiyle köşesini Demirel’in anlattıkları ve yaşadıkları ile doldurmuş. Allah senden razı olsun Yavuz Donat dostum. Donat diyor ki “Süleyman Demirel ile sohbet ediyorduk... Söz, siyasetçinin ömründen açılınca demişti ki:

- Siyasette yaşam hakkın, mücadele gücün kadardır... Ama kişisel mücadele değil... Bir dava için verilen mücadele.”

Yavuz Donat’ta Demirel anıları çok, isteyen son kitabını okusun. Süleyman Demirel hayat bilgisi öğretmeni gibiydi. Demirel’le Ankara’da ve İzmir ve Manisa’da beraber olma fırsatını yakalamış siyaset ve hayat derslerini sunarken bir kısmını yakalama şansına sahip oldum. Demirel’i saygı ve hasretle anıyorum. Nurlar içinde uyusun.