Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın seçimin 14 Mayıs’ta yapılması için düğmeye basacak. Başkan Erdoğan anayasanın kendisine verdiği yetkiyi kullanarak Cuma günü alacağı karar ertesi gün Resmi Gazetede yayınlanacak. Ve seçim süreci başlayacak. Başkan Erdoğan seçim sürecinde tek gündemlerinin deprem olacağını siyasi polemiklere girmeyeceğini söyledi. Ve dedi ki “Tek gündem deprem maddemiz. Deprem yaralarını sarmaktır. Aziz milletim seçim süresinde beraberinde getirdiği yıpratıcı siyasi gerilimlerin içinde olmayacağız. Deprem varken kavga etmeyiz” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN VATANDAŞLARA KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI YAPTI

Başkan Erdoğan “Hayatını kaybeden her insanımızla yüreklerimiz dağlandı. Depremin üzerinden 1 ay geçti. Yaşadığımız afetin büyüklüğünü daha iyi görüyor kayıplarımızın acısını daha derinden hissediyoruz. 11 ilimizde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı yani kullanılamaz hale gelmiş bina sayısı 230 bini buluyor.  Vatandaşımızın bir kısmı artçı depremler sebebiyle evlerine giremiyor. Bölgeye sağladığımız istihdamı ihtiyaç sahibi ailelere öncelik vererek 50 bin kişiye çıkartıyoruz. Çadırda kent yerlerinde kurduğumuz eğitim yuvalarında evlatlarımızı yeniden okula hazırlıyoruz. Depremin ruh dünyalarında yol açtığı tahribatı gidermeye çalışıyoruz. Dönüşüm projelerini hızlandıracak finans modeli ile İstanbul başta olmak üzere 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerekiyor” dedi.

DEPREMZEDELERE ÖDEME

Başkan Erdoğan “1 milyon 61 binden fazla depremzedeye hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptık. Evleri kullanılamaz hale gelen depremzedelerimize hane başı 15’er bin lira taşınma yardımı ödemesine başladık. Kiraya çıkan depremzedelere 3 bin lira ile 5 bin lira arasında destek veriyoruz. Yakınları vefat eden depremzedelerimize de 100’er bin lira ödüyoruz” dedi. Başkan Erdoğan kısa sürede 244 bin konutun da inşaatının başlayacağını söyledi.

MUHALEFETTE YAŞANAN 72 SAATLİK SİYASİ HİKAYE

İYİ Parti lideri Akşener’in aday isim olarak İmamoğlu ve Yavaş’ı önerdikten sonra masadan kalkması ile başlayan kriz 72 saatlik süre sonra İmamoğlu ve Yavaş’ın icracı cumhurbaşkanı yardımcıları olarak görev alması önerisi ile CHP liderinin olur demesiyle çözüldü. Meral Akşener 6’lı Masaya döndü ve Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına Millet İttifakı adayı olarak çıkacağının açıklamasına televizyondan tanık oldum. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklanması sırasında suratının asık halini izlerken şu kanaate vardım. Meral Hanım masaya dönmüş, bulunan formüle rağmen hoşnut görmedim. Eğreti gelin gibiydi. Kehanette bulunmak adetim değildir ama Millet İttifakının cumhurbaşkanı adayı HDP’nin kapısını çalıp görüşmeye başladığında Millet İttifakının kapısının yanında duran Akşener’in bir kriz daha çıkaracağı görüşündeyim. Başkent kulislerinde çıkarmayacak görüşü hakim bunu da şöyle izah ediyorlar Kemal Bey cumhurbaşkanı seçilirse icraatlarının başında İmamoğlu ve Yavaş olacağı imajını Akşener’in seçmenlerine anlatacağı söyleniyor.

BAŞKENTTE KRİZ ÇÖZÜMÜ İLE İLGİLİ İNANILMASI GÜÇ SENARYOLARIN YAŞANDIĞI İDDİA EDİLİYOR

Meslek yaşamımda 1977 yılında Ecevit’in Güneş Motelde Adalet Partisinden ayarttığı milletvekilleri ile kurduğu Ecevit Hükümetinin nasıl kurulduğunu rahmetli Süleyman Demirel’den sayın bakanım Sümer Oral dinlemiş ve bana anlatmıştı. Tam bir siyasi skandaldı. Gerçi rahmetli Ecevit’in tek başına kurduğu umut taşıyan kabinesi ülkeyi 19 ay zar zor yönetilmiş ve ara seçimlerde uğradığı hezimet sonrası istifa etmek zorunda kalmıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığının açıklanana kadar yaşanan 72 saatlik kriz ise başkentte Marriott Hotelde çözüldüğü iddia ediliyor. Derin ABD ve Avrupa beklenmedik anda kurdukları masanın dağıldığını görünce hemen harekete geçtiği CHP ve İYİ Partinin genel başkanlarını Amerikan Büyükelçiliğinin karşısında bulunan Marriott Hotelde buluşturup anlaşmalarının sağlandığı iddiaları ile çalkalanıyor. Bu iddialara inanmak istemiyorum. Ancak ABD’nin Erdoğan’ı devirmek için muhalefete yardım etmemiz gerekiyor sözlerini de unutmuyorum. İnanmak istememe rağmen bu krizin ABD ve Avrupa gözlemcilerinin önünde 36 saatlik süre içinde Akşener’in Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu güçlü yetkililerle cumhurbaşkanı yardımcısı olsun teklifi Kılıçdaroğlu tarafından kabul edildiği iddia ediliyor ve bunu da Manisa’nın Dilşeker Mahallesinde orta okula gittiğim yıllarda kapı komşumuzun oğlu Gazeteci Bülent Erdaç Yeni Asır Gazetesinde yazdı. Bu yazılan senaryoya inanmak istemediğimi belirterek cumhurbaşkanlığı yardımcılığı formülünün geçerli olacağına inanmıyorum. Meral Akşener’e rağmen kendisini Millet İttifakının altılı masadan cumhurbaşkanı adayı olarak çıkmayı başaran Kemal Kılıçdaroğlu’nun ne İmamoğlu ne de Yavaş’ı şayet seçilirse etkili ve yetkili cumhurbaşkanı yardımcılığına atamayacağını şimdiden yazıyorum. İYİ Parti Genel Başkanı Akşener bu formül ile döndüğü altılı masada CHP trollerinin saldırısından şimdilik kendisini korumayı başardı. Meral Hanım her yerde bundan sonra “Ben elimden geleni yaptım” diyecek. İYİ Parti tabanı cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili değil parlamentoya daha çok nasıl milletvekili sokabileceklerinin hesaplarını yapacakları bilgileri bana ulaştı. Seçimi kaybetme ihtimali yüksek olan Kemal Kılıçdaroğlu içinde Akşener “Ben demedim mi?” diyerek başkanlık koltuğunu korumaya çalışacak.