AK Parti kuruluşunun 19. yılını kutladığı bugünlerde iç ve dış siyasetteki tansiyonun yüksekliği ile karşı karsıyayız. Oruç Reis, Mavi Vatan’da tarih yazarken Yunanistan’ın Kurtuluş Savaşında askerlerinin denize dökülüşünden ders almadığı görülüyor. Avrupa’nın şımarık çocuğu Yunanistan’ın Türkiye’ye tepki göstermesinin arkasında Fransa’nın olduğu ortaya çıkarken 3 Kasım’da ABD’de yapılacak başkanlık seçimi öncesi demokratların başkan adayı Joe Biden Türkiye Cumhuriyeti’nin halkın seçtiği Başkanı ‘Recep Tayyip Erdoğan’ı sandıkta devirmek için muhalefeti desteklemeliyiz’ açıklamasını yapması büyük tepkilere neden olurken, Oruç Reisin mavi sulardaki araştırmasının 23 Ağustos’a kadar devam edeceğini söyleyen Başkan Recep Tayyip Erdoğan “Oruç Reis’e en küçük bir tacizde gereken cevabı vereceğiz” demesi Yunanistan’ı bir hayli korkuttu. Dış siyasetteki tablo böyleyken iç siyasetteki hareketlilik Ağustos ayında ondan farklı değil. CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı olarak Başkan Erdoğan’a mağlup olan Muharrem İnce partisinin muhalefetini beğenmeyerek yeni bir oluşum içinde Anadolu’yu dolaşacağını ifade ederken CHP’nin Atatürk çizgisinden uzaklaştığını Perşembe günü açıklaması CHP’de öfkeye neden oldu. Partinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları Muharrem İnce’nin yenilir içilir olmayan sözlerini şimdilik içlerine sindirmekle geçiştirmeye çalışıyorlar. 4 Eylül’de Sivas’ta yapacağı hareket sonrası ne yaparlar göreceğiz. Anlaşılan Muharrem İnce’yi şimdilik CHP’den ihracı Kılıçdaroğlu düşünmüyor. Gelişmeleri bekliyor.

CHP’Lİ İLHAN KESİCİ DE MERKEZ SAĞI TOPLAMAK İÇİN YENİ BİR HAREKET HAZIRLIĞI İÇİNDE

CHP’de kurultay sonrası Muharrem İnce’nin beklenmedik anda bir hareketin içine girmesi derin üzüntülere sebep olurken siyasi kulislerde rahmetli Süleyman Demirel’in damadı CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici’nin de partisinden 2023’te cumhurbaşkanı adayı gösterilmeyeceğini düşünerek kendine yeni bir yol haritası çizme hazırlığına girdiği yüksek bir sesle konuşulmaya başladı. O sıralarda telefonum çaldı. Açtım; siyaset uzmanı bir abimin beni aradığını anladım. Bir süre sohbet ettikten sonra bana dedi ki “İlhan Kesici merkez sağı toparlar mı?” sevgili abime “Bilemiyorum” dedim. Böyle bir durum olup olmadığını sorduğumda “İlhan Kesici CHP’den ayrılarak yeni bir parti içinde Adalet Partisi’nin Doğru Yol’un ve Anavatan’ın tabanını bir araya getirmek için kolları sıvadı bile” dedi. Ben de “Hayırlı olsun” dedim.

Benim İlhan Kesici ile fazla bir tanışıklığım yok ama benim 40 yıllık arkadaşım Hasan Çoksöyler’in var. Onu aradım. Kışları Manisa’da yazları Kuşadası’nda Davutlar Güzelçamlı’da oturan Hasan Çoksöyler’e İlhan Kesici ile ilgili durumu anlattım. Bana gelen bilgiler doğru mu en son ne zaman konuştunuz sorularını sordum. Benim balıklardan sorumlu çokbilmiş devlet bakanım “Ertuğrul böyle bir durum var. Kendisi ile on gün önce görüştüm. Merkez sağı bir araya getirmek için ekip çalışması yapıyor” dedi.

CHP gerçekten kurulduğu günden beri doğurgan bir parti. Muharrem İnce’den sonra İlhan Kesici’nin de hareketlenmesinin sonuçlarını önümüzdeki aylar içerisinde göreceğiz.