09.Ağustos.2022 tarihli Manisa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında, il genelinde yani 17 ilçeyi kapsayan 42 madde görüşüldü. Bunlardan bazıları gündelik hayatımızı toplu yaşantımızı yakından ilgilendiren konulardı.

12. madde: Turgutlu İlçesi Subaşı Mahallesi’nde “Son Sokak” isminin “Fırat Yılmaz Çakıroğlu Sokak” olarak değiştirilmesine yönelik Turgutlu Belediye Meclisi’nin kararının değerlendirilmesi,

13. madde: Manisa Meydan AVM’nin içkili yer bölgesi olarak tespit edilmesi,

15. madde: Tarım ve hayvancılık konularında il genelinde tarım ve hayvancılığı kalkındırmak amacıyla hibe, destek ve yatırımlara katkı sağlanması amacıyla çalışmalar yapılması,

16. madde: Deprem ve yapı stoğunun belirlenmesi,

19. madde: Ulaşım ile ilgili sorunların çözülmesi için çalışmalar yapılması,

20. madde: Trafik levhaları ve trafik güvenliği açısından eksiklerin tespit edilmesiyle ilgili çalışmalar yapılması.

Manisa Büyükşehir Meclisinde görüşülen 42 maddeden yukarıda sayılan maddeler, hangi partiden olursak olalım hepimiz için, Manisa merkezde iki ilçeyi kapsayan ve il genelinde önem arzeden konular. Üzerinde çalışılması, önerilerde bulunulması, yorumların yapılması, teklif getirilmesi, tenkid edilmesi, yer belirlenmesi, gerekirse muhalefet yapılması, hatta destek verilmesi gereken konular.

12. madde: Mecliste ve meclis sonrasında dışarıda konuşulanlar ve sosyal medyada yazılanlar neler: “Son Sokak” isminin değiştirilmesine muhalefet. 13. madde:  Bir AVM’ de içkili yer bölgesinin belirlenmesine muhalefet. Bu iki madde meclisin gündemini bir hayli meşgul etti.

Fırat Çakıroğlu, aslan gibi bir üniversite talebesi, kalleşçe şehit edildi. Bir vatan evladımız. (Bu şehidimiz hakkında yazılarım ve şiirlerim var.) Değiştirilmek istenen sokağın ismi ne “Son Sokak” baksanız ondan sonra da sokaklar vardır. Bir başka şahıs, kahraman veya ilçesine emeği geçmiş önemli bir şahsın ismi değil. Verilmek istenen isim malum. Evet hayır oyları tekrar tekrar sayıldı neticede başkanın oyuyla geçti. Utandım. Neyin muhalefetini yapıyoruz beyler.

Yine Meclis gündemini meşgul eden 13. madde. Ana muhalefet partisinin içkili yer bölgesi üzerinden muhalefet yapmasına hayret ettim!

19. madde, Ulaşım ile ilgili sorunların çözülmesi için çalışmalar yapılması, 20, Trafik levhaları ve trafik güvenliği için çalışmalar yapılması. Trafik Ulaşım Komisyonu Maddeleri. Bunca temel konular, bunca sorunlar, keşmekeşe dönmüş il genelinde her ilçede bilhassa kent merkezindeki trafik sorunları varken, meclis trafik komisyonu çalışmalar yapılsın diyerek karar alıyor. Bu konu zırt diye geçiyor.

Mimarsinan bulvarı ölüm yoluna döndü. Şehirlerarası yollarda meskun alan geçişleri sür’at tahdidi 50 km. EDS kameraları adım başı. Mimarsinan Bulvarı’nda sür’at tahdidi 80 km, giden var mı? Gaza basan var. Ya kaldırımda, ya karşı refüjde durabiliyor hem de birkaç kişiyi Hakkın rahmetine  göndererek. Eski Muradiye yolu, Mimarsinan gibi, sadece bulvar değil, gerisi aynı. Tarlaya mısır toplamaya, bağa üzüm yemeye asmaların üstüne kadar hem de dört teker havada. Can pazarı (adı bile yürek burkuyor) iki kazada bir.

İlçeler arası karayollarında görüntü kirliliği yaratan reklam tabelaları, yersiz trafik levhaları, (şu saatler arasında park yapmak yasaktır levhasının bulunduğu caddelerde  her saatte, 24 saat boyunca park yapmış  araçlar) Karaköy, Alaybey, Perşembe ve Laleli pazarları kurulduğunda sadece o günlerde, geçici olarak da olsa yapılmayan trafik düzenlemesi, toplu ulaşım duraklarının bazılarında kaldırım dar ve yolcu az olduğundan bir levha bir bank konulmuş. Bankların tahtalarından birkaç tanesi vandallar tarafından sökülmüş, tamirinin, bakımının yapılması, sık sık kontrol edilmesi… Fabrika servis araçlarına çözüm bulundu mu? Yarın okul servis araçları başlayacak yazlıkçılar, tarlaya köye bahçeye gidenler, az kaldı dönecekler onlar için tedbir alındı mı? Trafik ışıkları düzenlemesi yapılıyor mu?

15. madde, Tarım ve hayvancılık komisyonu çalışmaları: Tarım ve hayvancılık konularında ihtiyaç ve taleplerin incelenerek raporlanması tarım ve hayvancılığı kalkındırmak amacıyla hibe, destek… çalışmalar yapılması. Büyükşehirlerin asli görevi bunlar değil, o işleri bakanlıkların ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin çözmesi gerekir. Büyükşehirler ve ilçeler ova ve köy yollarını yaparak bakımını, ulaşımın emniyetini sağlamakla mükellef.

Yukarıda kısaca saydığım konular dururken, 13. maddedeki içkili yer tespitine muhalefet.

Bu konu yasaların uyulması gereken şartları sağladığında meclise getirilir. AVM gibi emniyetli, kontrollu bir yerin içinde (o da içki ruhsatı alırken emniyetin izni gerekecek) olması mı iyi? Camiden uzak, üniversiteden azade, sokak aralarında, yaya trafiğinden yürünemez halde olan caddelerde, kıyı köşede içkili yer olması mı iyi? Neticesinde: Kavgada ölenleri yaralananları haberlerde okuyoruz, bazen silah patlamalarını yakınlarımızda duyuyoruz, arabaların kaportalarından mermi kovanlarının çıkarıldığına şahit oluyoruz, bir silahlı çatışmada 60 tane mermi kovanının yetkililerce toplandığını sayanlar tarafından söylendiğini biliyoruz, silah patlamasa bıçak yaralanmalarındaki kan izlerine basıyoruz.

Manisa’da, muhafazakar mazbut bir şehir olmasına rağmen bunlar konuşulmuyorsa.

Bunları bilerek muhalefet yapılmıyorsa.

Attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değmiyorsa.

Daha gidilecek çokkk yolumuz var demektir.