Süleyman Demirel Türk siyasi tarihinin önemli bir parçası. 9. Cumhurbaşkanımız. Siyaset üzerine öyle güzel sözleri  var ki günümüzde yaşanılanlar onu anmamıza sebebiyet veriyor. Ne güzel demiş Demirel Siyasette 24 saat çok önemli. Bugün köşemde Millet İttifakı’nda yaşanan gelişmeleri sizle paylaşacak şekilde köşemi yazdım. Akşamüstü yaşanan gelişmeler tamamen başka bir tablo ile karşı karşıya kalmamızı sağladı. Virajlar çok keskin dönülüyor herkes u dönüşü yapıyor anlaşılan. O zehir zemberek açıklama sonrası İYİ Parti geri aldım attı masaya geri döndü. Hayırlı uğurlu olsun. Şaşıracağınız çok şeyler var demek ki. Bu vesile ile Süleyman Demirel’i bir kez daha anıyorum. Hakikaten 24 saat siyasette çok önemliymiş. Bu gelişmeler dışında yaşananları yazdığım köşe yazısını sizlerle paylaşıyorum.

Ülkemizi üzen can ve mal kaybına neden olan depremin yaralarını sarmak için devlet ve millet el ele verdiğimiz anda Millet İttifakının kurduğu 6’lı masadan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yenir yutulur cinsten olmayan açıklaması ile terk etmesinin siyaset depremi ile karşı karşıyayız. 5’li masa hemen toplandı dün de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Millet İttifakın cumhurbaşkanı adayı olarak ülkemize ilan etti. Hayırlı uğurlu olsun.

BAŞKENTTE SİYASET TRAFİĞİ YOĞUN

Siyaset arenasında beklenmedik Meral Akşener’in ayrılığının sarsıntıları yaşanıyor. Ankara’da siyasi trafik nefes kesiyor. CHP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu hemen 10 ilin büyükşehir belediye başkanları ile Başkentte bir araya geldi. Toplantılar yapıldı. Kılıçdaroğlu İstanbul ve Ankara belediye başkanları ile ayrıca özel bir görüşme yaptı. Bu görüşmeler sonrası CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun “Başkanlarımız her türlü alacağı kararda da yanlarında olacağını söylediler” dedi.

MERAL AKŞENER’İ CİHAN PAÇACI KARŞILADI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partili belediye başkanları ile görüştü. Parti binasında gelişinde Akşener’i Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yönelik olumsuz açıklamaları dolayısı ile kısa süre önce genel başkan yardımcılığından istifa eden ve masanın dağılmasından sonra görevinin başına dönen Cihan Paçacı karşıladı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Paçacı gazetecilere “Bizim itirazımız şahısların kendisine değil seçimin kazanılmamasına yöneliktir. Kaybedilen bir seçimin telafisi yok. İYİ Parti olarak hassasiyetimiz bu noktada İYİ Partinin temel görüşüdür. Bilinen bir husustur. Yani bir sürpriz yok burada. Genel Başkan burada çok büyük örneği gösterdi. Türkiye’nin önünü açacağım ben aday olmayacağım dedi. Bütün bunlar bu seçimin kazanılmasına yönelik hassasiyetlerimizden kaynaklanmaktadır. Yoksa herkes cumhurbaşkanı olmak ister. Genel başkanımızın da kazanma ihtimali yüksek bir aday olarak görüyorum. Buna rağmen feragat etti. Masa eğer Kemal Beyin adaylığı konusunda dağılma ve dağılmama noktasında ise bu anlayış yanlış. İYİ Parti masadan kalkmadı belki kaldırıldık diyebiliriz” dedi.

AKŞENER “O MASAYA OTURMAYACAĞIZ”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığını çok istediği için geçen yerel seçimlerde İYİ Parti ile yaptığı ittifak sonrası İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde belediyeleri kazandığını bir çırpıda kenara koyarak cumhurbaşkanlığını 5’li masada garanti altına almak için hemen toplantı yaptı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de artık o masaya oturmam dedi. Başkentte şimdi ne olacak konuşuluyor. Herkes Akşener’in açıklamaları ile karışan muhalefetin geleceği üzerinde konuşuyor ve yorumlar yapılıyor. İYİ Parti Genel Başkan Danışmanı Tuhan Çömez CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun adaylığının dayatıldığını söyleyerek “Masadan ayrılan biz değiliz. Atılan biziz. Altılı masa ayakta kalsın diye elimizden geleni yaptık” dedi. İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray Akşener’in masadan ayrıldıktan sonra çıkarılan dedikoduları ahlaksızca ve utanç verici olarak değerlendirdi. Pazar günü bütün gazeteleri alıp durum değerlendirmelerine baktım. Başta Sözcü olmak üzere muhalif gazeteler İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i yerden yere vurmaya başladılar. Bunlar muhalif gazete değil. CHP’nin borazanı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını alkışlayıp kazanacak aday diye bir yıldır derdini anlatamayan Meral Akşener’i yerden yere vurmaya başladılar. Bu durum benim için sürpriz değil. Erdoğan düşmanları düne kadar Meral Hanımı el üstünde tutuyordu. Şimdi tü kaka yapıyorlar. Meral Hanıma haksızlık yapıyorlar. Şimdi seçim şampiyonu Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığını kazanacaklarını sanıyorlarsa 14 Mayıs gecesi hüsrana uğrayacaklarını görecekler.

MERAL AKŞENER KEMAL KILIÇDAROĞLU İLE SEÇİMİN KAZANILACAĞINI GÖRSE MASADAN AYRILMAZDI

Altılı masadaki deprem hem Türkiye’de hem de dünyada gündem oldu. Bu durum Erdoğan’a yarar yorumlarına neden oldu. Dış güçler İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in seçime az bir zaman kala böyle bir siyasi manevra yapmaya mecbur bırakılabileceğinin hesabını görmediler diyorum. Yukarıda Allah var. Meral Akşener’e rağmen Kılıçdaroğlu’nun da cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda direteceği partisi CHP’yi de İYİ Partinin gitmesine hazırladığını fark edemediğim gibi hiç düşünmemiştim. Onun için Şehzadeler Belediye Meclis Üyesi Çapala Mehmet’e “Kılıçdaroğlu Meral Hanım olduğu sürece aday olamaz” diyordum. Çapala Mehmet bana “Başkan göreceksin Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı adayı olacak” diyordu. Dostum Çapala Mehmet CHP’nin içini benden daha iyi bildiğini ortaya koymuş oldu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasıyla görünürde ben kaybettim. Ama ben Meral Akşener’in varlığına güvenerek böyle diyordum. Nereden bileyim Kılıçdaroğlu’nun ince siyaset zekası ile 6’lı masadan Akşener’i devre dışı bırakacağını. Cumhurbaşkanlığı makamını öyle elinin tersi ile itilecek bir makam olmadığını biliyorum. 6’lı masa kurulurken hiçbir genel başkan cumhurbaşkanı adayı olmasın tezini ortaya atan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan düşmanı küçük parti liderlerinin ağızlarına bir kaşık bal verip kendi adaylığını kabul ettireceğini de ben hiç hesaplamamıştım. Kemal Kılıçdaroğlu bunu başardı. Masayı kuran kendisiydi. Cumhurbaşkanı adayı olması isteği de doğruydu ve bana göre de haklıydı. Ancak sandık konusunda Akşener’in kuşkuları vardı. Bu konuda Akşener yerden göğe kadar haklıydı. İYİ Partinin tabanında yaptırdığı yoklamalarda Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verecek bir durumun tespitini defalarca göremeyince Meral Akşener kendisini ve partisine yapılan iyilikleri bile bile kazanacak aday tezini hep söyledi. Akşener Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına 6’lı masada evet deseydi partisinin darmadağın olacağını bildiği için hayır dedi. Şimdi CHP kazandı sevinç içinde genel başkanları cumhurbaşkanı adayı. HDP açık ara destekleyeceği görülüyor. İYİ Partinin tabanının büyük kısmı Kılıçdaroğlu’na ilk turda oy vermeyecek. Baştan beri İYİ Partinin stratejisinde parlamento vardı. Parlamentoda güçlü temsil yeteneğini elde etmek hatta CHP’yi geçip ana muhalefet partisi olmaktı. CHP’nin yanında görüşünü düne kadar buna engelledi. Bugün durum değişti. Sizler bakmayın CHP propagandacılarının İYİ Partinin baraj altında kalacağı söylemlerine. İYİ Partideki istifalar önemli değil. İYİ Parti 14 Mayıs seçimlerinde parlamentoya beklediğinden fazla milletvekili sokacağını görür gibiyim. Öyle İYİ Parti 6’lı masadan ayrıldı diye bittiğini düşünenler seçimde sandıklar açılınca gerçekle yüzleşecekler. Kemal Kılıçdaroğlu’nun kaybettiğini görecekler. Az zaman kaldı. İYİ Partinin çıkaracağı milletvekili sayısı karşısında ağızları açık kalacak.